Stadsbiblioteket tar bort "rasistisk" bok

Den har diskuterats hejvilt och kallats rasistisk. Nu väljer stadsbiblioteket i Malmö att plocka ned Stina Wirséns barnböcker om Lilla Hjärtat från bokhyllorna.
Författaren Stina Wirsén har tidigare sagt att figuren inte alls var tänkt att vara rasistisk. Men i och med den massiva kritiken valde bokförlaget Bonnier Carlsen att stoppa försäljningen av böckerna.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Den har diskuterats hejvilt och kallats rasistisk. Nu väljer stadsbiblioteket i Malmö att plocka ned Stina Wirséns barnböcker om Lilla Hjärtat från bokhyllorna.

– Det är många som har upplevt att det känts tråkigt och förnedrande att de finns här, säger stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson.

Stormen kring Stina Wirsén barnböcker om Lilla Hjärtat startade uppstod strax efter rasismdebatten gällande Tintin-böckerna 2012.

Kritiker menade att den svarta figuren Lilla hjärtat med utstående flätor och tjocka läppar förde tankarna till nidbilder av svarta som funnits genom tiderna. Man gjorde bland annat associationer till ett så kallat "blackface", en vit skådespelare som målar ansiktet svart.

Stina Wirsén har tidigare sagt att figuren inte alls var tänkt att vara rasistisk. Men i och med den massiva kritiken valde bokförlaget Bonnier Carlsen att stoppa försäljningen av böckerna. Däremot har de funnits kvar på biblioteken, i Botkyrka valde man dock att plocka bort den helt.

Besökare har blivit ledsna

Nu, två år, efter debatten har den nya ledningen på Malmö Stadsbibliotek beslutat att plocka ned böckerna om Lilla Hjärtat i magasinet i källaren.

– Man kan fortfarande låna dem men man måste be om dem så tar vi fram dem, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Beslutet togs dels för att Stadsbiblioteket fått i uppdrag av Kulturnämnden att främja ett sortiment med ickestereotypa barnböcker i så stor utsträckning som möjligt. Men också för att man mottagit en hel del kritik från besökare som blivit ledsna över att böckerna med den stereotypa figuren stått framme.

– Det är många som har upplevt att det känts tråkigt och förnedrande att de finns här. Jag tror att många tycker att det är bra att vi har tagit bort dem, säger stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson.

– Vi vill ha ett bibliotek där alla känner sig välkomna, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!