Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staden som hotas av havet – skyddas av vall

Så här ser en av skyddsvallarna i Kristianstad ut. Den längsta är 1400 meter och den kortaste är drygt 100 meter lång.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Kristianstad ligger lågt – och översvämningsrisken är stor.
Foto: JENS CHRISTIAN
Helgeån rinner genom Kristianstad.
Foto: JENS CHRISTIAN
Pär Persson är vattenstrateg vid länsstyrelsen i Skåne. Han tror att flera svenska städer kan behöva ta efter Kristianstad i framtiden och bygga olika skydd mot översvämningar.
Foto: Privat

Södra Sverige riskerar att drabbas hårt när klimatet förändras i framtiden.

Det största hotet är översvämningar på grund av stigande havsnivåer. 

I Kristianstad byggs flera stora vallar runt staden för att hålla vattnet ute. 

– Flera andra städer kan bli tvungna att ha det i framtiden, säger Pär Persson, vattenstrateg vid länsstyrelsen.

Sedan slutet på 1800-talet har havsnivåerna stigit med drygt 20 centimeter och de senaste 30 åren har höjningstakten ökat till nästan 3 millimeter per år i södra Sverige, enligt länsstyrelsen. Höjda havsnivåer kompenseras vanligtvis med landshöjning, men någon sådan förekommer inte längre i Skåne.

– Så vi är det län som påverkas mest av flera skäl, säger Pär Persson, vattenstrateg vid länsstyrelsen i Skåne.

– Dels har vi en stor andel sandstränder, och de påverkas mer när havsnivån stiger än klippor. Vi har också stor bebyggelse som ligger nära havet. Vi är det län som har mest exploaterad mark 300 meter från strandlinjen. Att vi har hav på tre sidor gör det ännu värre.

Vallar skyddar sydsvensk stad

Det varmare klimatet och de förhöjda havsnivåerna kan bland annat leda till fler och kraftigare översvämningar. Det kommer framför allt slå hårt mot Kristianstad i nordöstra Skåne, som enligt Pär Persson är den mest utsatta staden i Sverige när det gäller översvämningsrisker. 

För att skydda sig mot framtida översvämningar har skyddsvallar och pumpstationer byggts runt staden i flera år. Först 2025 väntas översvämningsskyddet vara klart, och då har det kostat över en halv miljard kronor. 

– Men det handlar inte bara om kommande klimatförändringar, utan det är ett skydd som vi behöver nu, säger Karl-Erik Svensson, projektledare på Kristianstads kommun. 

2002 steg vattnet utanför Kristianstad så pass mycket att vallen som skyddade de östra delarna av staden mot Hammarsjön var nära att brista. För att undvika katastrof gick 25 lastbilar i skytteltrafik dygnet runt i flera dagar och en tryckbank med 50 000 ton bergkross placerades bakom vallen.

Den händelsen fick vallbyggandet att accelerera, berättar Karl-Erik Svensson.

– Man började arbetet redan 1995 med att valla och titta på de problemen som fanns. Så arbetet var redan i gång 2002, men det var efter den händelsen som det satte fart.

Kristianstads översvämningsskydd

Skyddsvall: Det finns mellan 7 och 8 vallar i Kristianstad. Den längsta är 1400 meter och de minsta är drygt 100 meter.


Pumpstationer: I översvämningsskyddet ingår också pumpstationer, som pumpar tillbaka vatten som finns på insidan av vallarna. I nuläget finns det 6 pumpar och när översvämningsskyddet är helt klart 2025 är klart kommer det finnas 7. 

Fler städer kan drabbas

Men det är inte bara Kristianstad som är i behov av ett översvämningsskydd. I framtiden kan flera städer i söder behöva liknande vallar.

– Flera av de större städerna kan tänkas ha risk för framtida kustöversvämningar. Helsingborg, Landskrona, Malmö, Skanör och Falsterbro, Trelleborg, Ystad och även då Kristianstad, säger Pär Persson.

Skyddsvallarna behövs framför allt i kustnära områden med bebyggelse.

– Delar av de städerna kan behöva det, inte hela. Det behövs främst i låglänta områden med närhet till havet, säger Persson.

När behöver man börja bygga vallarna?

– Kanske inte förens om 20 - 50 år. Samtidigt måste man redan nu planera för att marken är tillgänglig så man inte bygger bort allt. 

Extremväder blir vanligare

Det händer redan i dag att södra Sverige drabbas av olika typer av extremväder, inte minst i Kristianstad 2002 när tusentals hushåll riskerade att dränkas i samband med att havet steg. Även 2013 höll ett oväder på att få stora konsekvenser sedan vatten nästan rann in i Citytunneln i Malmö. 

Kalmar drabbades av översvämningar så sent som förra året när kraftig blåst och höga vattenflöden ledde till att kustnära boenden svämmade över.

Klimatförändringarna innebär att den typen av extremväder kan bli vanligare i södra Sverige i framtiden. Men även andra problem riskerar att uppstå. 

– Det kan bli torka på sommaren. Det kan bli ett stort problem i framtiden när det blir konkurrens om vattnet, ska det användas som betesvatten eller dryckesvatten? Jordbruken behöver mycket vatten och kan bli mer beroende av det i framtiden, säger Persson. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!