Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Städare i Sverige illegalt – fick jobb på polisstationer

"Jag blir mörkrädd", säger en polis om att tre uzbeker som befinner sig i Sverige illegalt har fått jobb som städare på polisstationer och haft tillgång till områden innanför Arlandas säkerhetskontroller.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre uzbekiska medborgare som befinner sig i landet illegalt har jobbat som städare på polisens lokal i Arlanda, klassad som skyddsobjekt.

Männen har även kunnat röra sig fritt innanför Arlandas säkerhetskontroller, enligt polisens anmälan.

– Jag blir mörkrädd. Tänk om de lämnat kvar något inne i lokalerna eller fotograferat av saker, säger en polis.

För ett halvår sedan föll domen mot Rakhmat Akilov, som begick terrordådet på Drottninggatan.

Akilov befann sig i landet illegalt och hade jobbat på ett uzbekiskt städbolag som var involverat i en stor ekonomisk härva och misstänktes för terrorfinansiering.

Nu har tre uzbeker som också befinner sig i landet illegalt fått jobb som städare hos polisen i Arlanda, en lokal som klassas som skyddsobjekt.

Det var i tisdags som en förundersökningsledare upptäckte att uzbekerna, som kunnat röra sig fritt innanför flygplatsens säkerhetskontroller och som även städade på flera andra polisstationer, inte har arbets- och uppehållstillstånd.

Polisanmälningar om olovlig vistelse i riket

Flera poliser hade reagerat på att städarna inte skötte arbetet som de borde och inte gick att kommunicera med. 

Vid en slagning mot Migrationsverkets system visade det sig att en av uzbekerna fick sin arbetstillståndsansökan avslagen i mars 2017.

De två andra finns inte ens i systemet.

Uzbekerna som befinner sig i Sverige illegalt har kunnat röra sig fritt innanför Arlandas säkerhetskontroller.
Foto: YLWA YNGVESSON

Förundersökningsledaren gjorde en anmälan mot städbolaget samt tre anmälningar om olovlig vistelse i riket och att städarna arbetat utan tillstånd.

Husrannsakan hos städfirman

De tre uzbekernas inpasseringskort drogs in, en förundersökning har inletts och en husrannsakan har gjorts hos städbolaget.

Tidigare skötte Samhall städningen hos polisen men sedan 1 januari har det nu anmälda bolaget tagit över uppgiften.

Rakhmat Akilov befann sig i Sverige illegalt när han begick terrordådet på Drottninggatan. Han hade jobbat på ett städbolag som misstänktes för terrorfinansiering.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kvällspostens avslöjande om att uzbeker som befinner sig i landet illegalt fått arbeta med att städa polisens skyddsobjekt sker bara ett halvår efter domen mot Rakhmat Akilov, som också var papperslös och jobbade för ett städbolag.

"Det ringer varningsklockor överallt"

– Att tre som befinner sig i landet illegalt kunnat röra sig här fritt är helt tokigt. Det ringer varningsklockor överallt när jag ser det, säger en polis.

För närvarande pågår dessutom en rättgång mot tre uzbeker som anklagas för att ha planerat ett stort terrorattentat mot Sverige.

Expressen kunde i december avslöja att en av männen, Bakhtiyor Umarov, arbetat på Polishögskolan som byggnadsarbetare.

I förhör har mannen sagt att han byggt taktiska rum och så kallade KK-rum, lokaler för ihopkoppling av kommunikationsutrustning.

Bakhtiyor Umarov, som misstänks för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige, arbetade på Polishögskolan som byggnadsarbetare.
Foto: Polisen / Polisen

Hans arbetsledare sa till tidningen att mannen arbetar med att färdigställa toaletter och skjutbanor, och inget som kräver säkerhetsklassning.

Polis: ”Gick aldrig till botten med tips om terrorfinansiering”

2017 utfördes flera terrordåd, bland annat på Drottninggatan i Stockholm, i New York och i Sankt Petersburg, av uzbekiska män.

Orsaken att så många dåd begåtts av uzbeker anses vara att en stor del av invånarna i diktaturen Uzbekistan är fattiga och blir ett lätt byte för terrorgrupper.

Flera extremistiska islamiströrelser i Uzbekistan har under tiotals år utbildat unga män som sedan sänts till krig.

Åtalet mot städbolaget där Akilov arbetade ledde till att tre personer dömdes till fängelse för ekobrott. En poliskälla har till TV4-programmet Kalla Fakta sagt att myndigheten aldrig gick till botten med tipset om terrorfinansiering.

Misstänkt bedrägeri

Kvällsposten har tidigare avslöjat att svenska gränskontroller, främst på Arlanda, fått hård kritik i en sekretessbelagd Schengen-rapport och att poliser larmat om att Sverige inte skyddas.

Sektionschefen Per-Arne Kaati väljer att inte kommentera fallet med uzbekerna som haft tillgång till polishus och kunnat röra sig inom Arlandas säkerhetskontroller.

– Det är sekretess, säger han.

I arbetsstyrkan där de tre papperslösa uzbekerna ingår finns även en man, med chilenskt medborgarskap, som misstänks för assistansbedrägeri för uppåt 12 miljoner kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!