Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU:s ursäkt – efter den omdiskuterade ramsan

SSU var en del Socialdemokraternas första maj-tåg genom Malmö. Deras uppträdande under demonstrationen har fått hård kritik.
Foto: JENS CHRISTIAN
Stefan Löfven har fått te emot mycket kritik efter SSU ramsa ””Krossa sionismen” i förstamajtåget.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

SSU har varit i blåsväder efter att ha ropat ”Krossa sionismen” i förstamajtåget i Malmö. 

Under tisdagen krävde Ebba Busch Thor, partiledare för KD, i Kvällsposten att Stefan Löfven tar ansvar för situationen och ungdomspartiets agerande.

Nu går SSU Skånes ordförande Electra Ververidis ut med en offentlig ursäkt. 

– För oss har det antirasistiska arbetet och kampen emot förtryck alltid varit avgörande för vårt engagemang, säger hon i ett pressmeddelande. 

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU gick i Socialdemokraterna demonstrationståg i Malmö den 1 maj och ropade en ramsa som avslutades med orden ”krossa sionismen”.

Många har reagerat starkt på ramsan, bland annat den judiska församlingen i Malmö. 

– Det är så flagrant. Man går inte på Israels regering eller politiker - det hade varit legitimt - utan skriker ”krossa sionismen”, sa församlingens informationsansvarige Fredrik Sieradzki efter händelsen.

SSU:s centrala kommunikationschef Amanda Borg berättade då att allt handlar om ett missförstånd. 

– Detta är en gammal ramsa som har funnits länge inom arbetarrörelsen och som framför allt handlar om förtrycket mot Palestina och ockupationsmakten där och ockupationspolitiken. Vi har varit i kontakt med SSU Skåne och fått försäkran om att det är just det som åsyftas och ingenting annat.

Ebba Busch Thor har varit kritisk och uppmanat statsminister Stefan Löfven att ta ansvar för situationen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor: ”Fullkomligt rasande”

Men många har upprörts. Toppmoderaten Tobias Billström har uppmanat Stefan Löfven att sätta ner foten och stämplade ramsan som antisemitisk.

Under tisdagen krävde Ebba Busch Thor, partiledare för KD, i Kvällsposten att Stefan Löfven tar ansvar för situationen och ungdomspartiets agerande.

– Det gör mig fullkomligt rasande att man från politiskt håll bidrar till att sätta en kultur där antisemitismen är okej, säger hon.

SSU i Malmö polisanmäldes av en privatperson för hets mot folkgrupp efter orden ”krossa sionismen” i första maj-tåget. Efteråt har SSU gått ut med en formell ursäkt till Judiska församlingen i Malmö. 

SSU Skånes distriktsordförande Electra Ververidis ber nu om ursäkt.
Foto: SSU Skåne

SSU vill samarbeta med judiska församlingen

Under tisdagskvällen skickade SSU Skåne ut ett pressmeddelande. 

– SSU Skåne vill återigen uttrycka att vi är ledsna över att många har tagit illa vid sig av den ramsa vi sjungit med helt andra intentioner än att ifrågasätta Israels rätt att existera. Det var inte vår mening och har aldrig varit vår uppfattning, säger distriktsordförande Electra Ververidis i pressmeddelandet. 

Nu kommer SSU Skåne enligt pressmeddelande ta initiativet till en dialog med den judiska församlingen i Malmö och SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism. 

– Med syftet att personligen framföra denna ursäkt samt lyssna in hur vi i samarbete kan bidra med verktyg och dialogforum för att motverka antisemitism och andra former av förtryck tillsammans. För SSU Skåne har det antirasistiska arbetet och kampen emot förtryck alltid varit avgörande för vårt engagemang, säger Electra Ververidis. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!