Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SSU-profil tvingas avgå – förbundet skärper tonen

Andrea Törnestam, förbundssekreterare i SSU, skärper tonen mot SSU Skåne. Foto: SSU BOHUSLÄN

En SSU-profil avgår, efter avslöjandet om att han och partikamrater sprider extremism.

Nu skärper förbundet tonen.

– Det gör det mycket svårt för SSU Skåne att återupprätta förtroendet och fortsatt få finansiering, säger förbundssekreterare Andrea Törnestam.

Förra veckan kunde Kvällsposten avslöja anklagelser om odemokratiska metoder och homofobi inom Socialdemokraternas viktiga plantskola SSU Skåne.

Idag visar en ny granskning att aktiva inom SSU Skåne sprider extremism på sociala medier och att SSU Malmö bjudit in en radikal predikant.

Nu tvingas Mohammed Abeed, som delat antisemitiska konspirationsteorier på Facebook, avgå som ordförande för SSU Malmö Centrum.

"För kännedom så har Mohammed Abeed under dagen uppmanats av sin styrelse att avgå, vilket han också har gjort", skrev SSU:s förbund i ett mejl på onsdagskvällen.

Delade antisemitiska konspirationsteorier

Mohammed Abeed är en av flera SSU Skåne-profiler som tidningen förgäves försökt nå.

– Jag ser mycket allvarligt på Kvällspostens uppgifter. SSU:s nationella granskningsfunktion har stängt av de medlemmar som omnämns i artikeln under tiden som det pågår en djupare granskning av uppgifterna, säger förbundssekreterare Andrea Törnestam.

Nya uppgifter som publicerades på måndagen visar att SSU Skåne-profiler från Malmö och Helsingborg spridit antisemitiska konspirationsteorier, gillat och skrivit uppskattande kommentarer om bilder på en brinnande israelisk flagga och beväpnade barn.

"Vi kommer agera resolut"

– Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut mot det. Det finns ingen plats för extrema åsikter inom SSU.

Bjöd in radikal predikant

2017 bjöd SSU Malmös ordförande Tiba Awni in den radikale predikanten Hussein Hamad till ett SSU-samtal.

SSU Malmös ordförande Tiba Awni bjöd in salafistisk predikare. "Hade jag vetat att han stod för radikala åsikter skulle SSU Malmö självfallet inte bjuda in honom", skriver hon. Foto: PRIVAT
Rizwan Elahi, förre ordförande och 11:a på riksdagslistan, har i ett filmat tal pratat om "ateismens omoraliska idé" och att "islam är botemedlet för mänsklighetens alla lidanden, sjukdomar och problem".

Han har av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp beskrivits som "en framträdande föreläsare i den salafistiska miljön".

Tiba Awni säger att hon bjöd honom efter att ha hört predikanten två år innan, då han talade under ett evenemang som Malmö stad arrangerade.

– Jag tyckte det han sa om islamofobi lät bra. Inget av det han sa visade att han hade radikala salafistiska åsikter eller liknande, säger Tiba Awni.

Hussein Hamad har valt att inte svara på några frågor.

Förbundet: "Mycket svårt att återupprätta förtroendet"

– Om uppgifterna stämmer bör delar av informationen inte kunnat undgå nuvarande distriktsledning. Det gör det mycket svårt för SSU Skåne att återupprätta förtroendet och fortsatt få finansiering från förbundet, säger Andrea Törnestam.

För precis en vecka sedan gav SSU:s förbundsstyrelse det skånska distriktet tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemen. Annars stryps det finansiella stödet.

Dagen innan hade MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som enligt Metro gav förbundet 1,5 miljoner kronor i år, beslutat att inleda en särskild granskning av SSU:

"MUCF ser allvarligt på uppgifterna och kommer att utreda om detta påverkar SSU:s ansökan om statsbidrag", skrev myndigheten på sin hemsida.

Vice ordförande trotsar förbundsordförande

SSU:s förbundsordförande Philip Botström har tidigare krävt att bland andra SSU Skånes vice ordförande, Khloe Abdel Wahab, som praktiserat för Egyptens militärregim, ska avgå.

I en intervju med Sveriges Radios Studio Ett sa hon dock att hon inte tänker avgå.

Khloe Abdel Wahab har praktiserat för Egyptens militärregim. "Jag var naiv", säger hon till SR.
SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed har anklagats för att styra den för Socialdemokraterna viktiga politiska plantskolan med hot och skrämselmetoder.

Hon inväntar en förklaring från förbundet eller ett eventuellt uteslutningsärende.

I en debatt på Aftonbladet har 33 SSU:are, från främst Helsingborg och Malmö, skrivit att uppgifter som framkommit från interna rapporter och dokumenterade tal är "falsk fakta" och att "smutskastningen mot förbundet fått stå oemotsagd".

Kvällsposten har under två veckor sökt SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed och senaste veckan förgäves försökt få svar av distriktssekreteraren Electra Ververidis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!