Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SSU-profil spred antisemitism – kampanjar med EU-kandidat

Mohammed Adeeb, överst i mitten, och Linus Glanzelius längst till höger på bild.

EU-kandidaten Linus Glanzelius (S) kampanjar ihop med en SSU Malmö-profil som spridit antisemitism.

Officiellt fick Malmö-profilen Mohammed Adeeb avgå i slutet av förra året efter en Kvällsposten-granskning.

”Hade jag vetat det hade jag bett honom gå”, skriver Linus Glanzelius i ett sms.

Flera toppolitiker har krävt att statsminister Stefan Löfven agerar mot SSU i Skåne efter att homofobi, antidemokratiska metoder och antisemitism avslöjats hos den styrande falangen.

Senaste kritiken kom efter att distriktet skanderat ”krossa sionismen” på första maj, vilket bland annat kritiserats av Judiska församlingen.

– Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar vitbok över extremismen i sitt eget parti, sa Moderatledaren Ulf Kristensson nyligen.

Under partiledardebatten om EU-valet i riksdagen frågades Stefan Löfven ut om de SSU:are som skanderat ”krossa sionismen”.

Löfven: ”Noll tolerans för antisemitism”

– I socialdemokratin, i arbetarrörelsen, finns det noll tolerans för antisemitism, svarade Löfven, vilket DN rapporterade.

Under fredagen meddelade Stefan Löfven på en presskonferens att regeringen nästa år ska bjuda in till en stor, internationell konferens i Malmö om antisemitism.

Stefan Löfven (S) har upprepade gånger slagit fast att det inte finns utrymme för antisemitism i socialdemokratin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Men samtidigt kampanjar Europaparlamentskandidaten Linus Glanzelius, till vardags politiskt sakkunnig hos utrikeshandelsminister Ann Linde, med en SSU-profil som spridit just antisemitism.

Det var i november 2018 som Kvällsposten avslöjade att Mohammed Adeeb, då ordförande SSU Malmö Centrum, den 17 augusti samma år delat en konspirationsteori om att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styrs av Israel, att han är en ”sionistisk agent” med ”judisk mor”.

Flera inom SSU Skåne spred antisemitism

Granskningen visade också att en annan SSU-aktivist delat ett inlägg där terrorstämplade Al-Aqsa-martyrernas brigader skriver att ”sionismens svansar förstört Irak, Syrien, Jemen och Libyen”.

Efter avslöjandet avgick Mohammed Adeeb som ordförande för SSU-klubben.

Stjernfeldt Jammeh: ”SSU Malmös styrelse agerade omgående”

När Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, fick frågan om varför det finns en röd tråd av tolerans mot intolerans inom SSU och S i Malmö och Skåne svarade hon via mejl:

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Foto: JENS CHRISTIAN

”Det finns inget utrymme för att uttrycka sig antisemitiskt i vårt parti. Jag delar inte din bild om tolerans mot intolerans i partiet eller i SSU Malmö. 

SSU Malmös styrelse agerade omgående när de fick kännedom om att Mohammed Adeeb spridit en text med konspirationsteorier.

Styrelsen fick snabbt Mohammed Adeeb att lämna sitt uppdrag som ordförande för en av Malmös SSU-klubbar”.

Under kommunfullmäktige i Malmö sa dessutom kommunalrådet Frida Trollmyr (S) att partiet har bra insyn i SSU Malmö.

”SSU Malmö står oss nära”

– Men SSU Malmö står oss nära, där har vi god insyn, sa kommunalrådet.

I december rapporterade Kvällsposten att Mohammed Adeeb själv påstod att han inte alls avgått.

Efteråt skrev SSU-profilen dock ett mejl om att han faktiskt har avgått.

Bild avslöjar: Adeeb kampanjar med kandidat

Men på en bild som SSU Malmö själva lagt ut på Facebook syns Mohammed Adeeb, utrustad med kampanjväska, posera tillsammans med bland andra Europaparlamentskandidaten Linus Glanzelius.

På bilden syns även SSU Malmös ordförande, kassör och ombudsman och en distriktsstyrelsemedlem som inför förra valet saboterade Moderaternas valstuga.

Mohammed Adeeb, överst i mitten, och Linus Glanzelius längst till höger på bild.
Foto: Facebook

”Jag visste inte vem Mohammed var vid kampanjtillfället. Det är mycket olyckligt att han var på plats” skriver Linus Glanzelius i ett sms.

”Hade bett honom gå”

”Hade jag vetat det hade jag bett honom gå. Som jag förstår det är Mohammed inte längre medlem i SSU”.


Enligt Youbert Aziz, pressansvarig för SSU och kommunfullmäktigeledamot för S i Botkyrka, har 21-årige Mohammed Adeeb visat ånger och tagit avstånd från antisemitism och därför fått en ny chans.

Visade ånger och insikt

– Vår grundinställning är att gör man fel och erkänner och tar konsekvenserna av det så ska man kunna få en ny chans om man är en ung och ny medlem, säger Aziz.

– Han visade ånger och insikt och att han inte fattade vad innebörden av det han delade var men också att han inte kunde sitta kvar som ordförande.

Vad ger det för signal att en före detta klubbordförande som spridit antisemitism redan får kampanja med en EU-kandidat och SSU Malmös ordförande?

– Jag hoppas signalen är att SSU är en organisation som har förväntningar på förtroendevalda men som riktar sig till unga människor som kanske inte alltid har en heltäckande förståelse för vad man kan säga inom politiken, men att SSU är en skola där man kan lära sig det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!