Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SSU planerade torgmöte med RKU

På RKU:s hemsida marknadsförs det gemensamma mötet som ett "torgmöte på Lilla Torg med RKU och SSU 17.00. Tal och flygbladsutdelning."
Enligt RKU:s hemsida är det inte första gången de båda organisationerna samarbetar. I november ska SSU och RKU i Kristianstad ha uppmärksammat minnet av "kristallnatten 1938 och bränderna på asylboenden i dag".
Kommunistiska Partiets hemsida.

SSU:s lokalavdelning i Kristianstad planerade att ha torgmöte med Revolutionär Kommunistisk Ungdom under den internationella kvinnodagen.

Men mötet ställdes in.

– Det är verkligen inte bra. Vi vill inte ha samröre med RKU. Så är det, säger Mårten Eismark, pressekreterare.

På tisdagen den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Det planerade SSU Kristianstad att uppmärksamma tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU.

RKU:s hemsida marknadsförs det som ett "torgmöte på Lilla Torg med RKU och SSU 17.00. Tal och flygbladsutdelning."

Men arrangemanget får skarp kritik - både externt och internt inom SSU.

Så här säger Mårten Eismark, pressekreterare:

– Jag har inte tittat så mycket på det här. Men det är ju inte bra, det är verkligen inte bra. Vi vill inte ha samröre med RKU. Så är det.

En som uppmärksammat samarbetet mellan RKU och SSU i Kristianstad är Muf-ordföranden Rasmus Törnblom. På Twitter skrev han till SSU centralt: "Hur motiverar ni ert samarbete med ett revolutionärt ungdomsförbund som inte är främmande för våld?".

Till svar skrev SSU bland annat att det fanns planer på en gemensam manifestation med flera olika organisationer men att den ska ha blivit inställd.

 

 

"Hör man på namnet"

Orsaken till att mötet ställdes in kan inte Eismark svara på.

– Det är inställt. Jag vet inte exakt varför, jag vet att det inställt bara.

Han är tydlig med att han inte uppskattar lokalföreningens initiativ till samarbete med det kommunistiska ungdomsförbundet.

– Vi står gärna för att vi inte tycker att det är bra att samarbeta med RKU.

Varför inte?

– Det hör man ju på namnet, Revolutionär Kommunistiskt Ungdom. Det räcker så.

"De drog sig ur"

Men enligt RKU:s hemsida är det inte första gången de båda organisationerna samarbetar. I november ska SSU och RKU i Kristianstad ha uppmärksammat minnet av "kristallnatten 1938 och bränderna på asylboenden i dag".

Erik Sigurdsson är ordförande för RKU i Kristianstad. Han berättar att organisationen kommer att genomföra sitt torgmöte som planerat på internationella kvinnodagen.

– Vi har inte ställt in torgmötet, dock har SSU dragit sig ur som arrangörer. De har sagt att de inte vill sammankopplas med RKU. Om de har något mer är det inget som de har berättat för mig, säger Sigurdsson.

Expressen har utan framgång sökt företrädare för SSU i Kristianstad.