På RKU:s hemsida marknadsförs det gemensamma mötet som ett "torgmöte på Lilla Torg med RKU och SSU 17.00. Tal och flygbladsutdelning."På RKU:s hemsida marknadsförs det gemensamma mötet som ett "torgmöte på Lilla Torg med RKU och SSU 17.00. Tal och flygbladsutdelning."
På RKU:s hemsida marknadsförs det gemensamma mötet som ett "torgmöte på Lilla Torg med RKU och SSU 17.00. Tal och flygbladsutdelning."
Enligt RKU:s hemsida är det inte första gången de båda organisationerna samarbetar. I november ska SSU och RKU i Kristianstad ha uppmärksammat minnet av "kristallnatten 1938 och bränderna på asylboenden i dag".Enligt RKU:s hemsida är det inte första gången de båda organisationerna samarbetar. I november ska SSU och RKU i Kristianstad ha uppmärksammat minnet av "kristallnatten 1938 och bränderna på asylboenden i dag".
Enligt RKU:s hemsida är det inte första gången de båda organisationerna samarbetar. I november ska SSU och RKU i Kristianstad ha uppmärksammat minnet av "kristallnatten 1938 och bränderna på asylboenden i dag".
Kommunistiska Partiets hemsida.Kommunistiska Partiets hemsida.
Kommunistiska Partiets hemsida.

SSU planerade torgmöte med RKU

Publicerad

SSU:s lokalavdelning i Kristianstad planerade att ha torgmöte med Revolutionär Kommunistisk Ungdom under den internationella kvinnodagen.

Men mötet ställdes in.

– Det är verkligen inte bra. Vi vill inte ha samröre med RKU. Så är det, säger Mårten Eismark, pressekreterare.

På tisdagen den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Det planerade SSU Kristianstad att uppmärksamma tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU.

RKU:s hemsida marknadsförs det som ett "torgmöte på Lilla Torg med RKU och SSU 17.00. Tal och flygbladsutdelning."

Men arrangemanget får skarp kritik - både externt och internt inom SSU.

Så här säger Mårten Eismark, pressekreterare:

– Jag har inte tittat så mycket på det här. Men det är ju inte bra, det är verkligen inte bra. Vi vill inte ha samröre med RKU. Så är det.

En som uppmärksammat samarbetet mellan RKU och SSU i Kristianstad är Muf-ordföranden Rasmus Törnblom. På Twitter skrev han till SSU centralt: "Hur motiverar ni ert samarbete med ett revolutionärt ungdomsförbund som inte är främmande för våld?".

Till svar skrev SSU bland annat att det fanns planer på en gemensam manifestation med flera olika organisationer men att den ska ha blivit inställd.

 

 

"Hör man på namnet"

Orsaken till att mötet ställdes in kan inte Eismark svara på.

– Det är inställt. Jag vet inte exakt varför, jag vet att det inställt bara.

Han är tydlig med att han inte uppskattar lokalföreningens initiativ till samarbete med det kommunistiska ungdomsförbundet.

– Vi står gärna för att vi inte tycker att det är bra att samarbeta med RKU.

Varför inte?

– Det hör man ju på namnet, Revolutionär Kommunistiskt Ungdom. Det räcker så.

"De drog sig ur"

Men enligt RKU:s hemsida är det inte första gången de båda organisationerna samarbetar. I november ska SSU och RKU i Kristianstad ha uppmärksammat minnet av "kristallnatten 1938 och bränderna på asylboenden i dag".

Erik Sigurdsson är ordförande för RKU i Kristianstad. Han berättar att organisationen kommer att genomföra sitt torgmöte som planerat på internationella kvinnodagen.

– Vi har inte ställt in torgmötet, dock har SSU dragit sig ur som arrangörer. De har sagt att de inte vill sammankopplas med RKU. Om de har något mer är det inget som de har berättat för mig, säger Sigurdsson.

Expressen har utan framgång sökt företrädare för SSU i Kristianstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag