Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledamöter uppmanas lämna efter homofobi

Philip Botström (SSU).Foto: SSU

Flera företrädare uppmanas lämna SSU efter Kvällspostens avslöjande.

Det säger ordföranden Philip Botström till DN.

– För det första har personerna som fortsatt har uppdrag inom SSU uppmanats att med omedelbar verkan lämna sina uppdrag, säger Philip Botström, förbundsordförande i SSU. 

Två medlemmar ska uteslutas, uppger Sveriges Radio.

SSU Skånes förtroende är ”kraftigt försvagat” enligt förbundsordförande Philip Botström, skriver DN.

Förbundsstyrelsen har haft ett extramöte efter Kvällspostens avslöjande om homofoba och antisemitiska uttalanden från SSU-företrädare.

På mötet fattades flera beslut, bland annat att de kritiserade företrädarna måste lämna ungdomsförbundet.

Enligt Sveriges Radio utesluts två ledamöter – den ene för att ha uttalat sig antisemitiskt och den andra för att hon haft praktik på Utrikesdepartementet i Egypten, något som Kvällsposten har rapporterat om.

– För det första har personerna som fortsatt har uppdrag inom SSU uppmanats att med omedelbar verkan lämna sina uppdrag, säger Philip Botström, förbundsordförande i SSU, till DN. 

Nya rutiner

Ett andra beslut rör framtiden. Rutinerna ändras för nuvarande och nya medlemmar.

– Från och med måndag ska alla som vill vara och fortsätta vara medlemmar i SSU skriva under kandidatförsäkran. Om man inte skriver under har man inget i SSU att göra, säger Botström. 

Dessutom tar SSU extra krafttag med just SSU Skåne.

– SSU Skåne ska inom tre veckor återkomma till förbundsstyrelsen med en åtgärdsplan för hur de kan återskapa det förtroende som skadats. Om de inte lyckas göra det kommer vi dra in hela vår finansiering, vilket i praktiken kommer omöjliggöra en fortsatt verksamhet, säger Philip Botström till DN.

Philip Botström: ”Jag är milt uttryckt jävligt förbannad”

Däremot förnekar han uppgifterna om att falangen tagit över. Det handlar om enstaka personer, säger han till DN.

Men för Philip Botström personligen har krisen varit omvälvande.

– Jag är milt uttryckt jävligt förbannad. De värderingar och det engagemang som kommit fram är inte förenligt med socialdemokrati, inte heller med våra värderingar i SSU. Vi har väldigt höga krav för att vara medlem i SSU, ännu högre krav för att vara ledare. Jag kommer aldrig se mellan fingrarna på homofobi, rasism, religiös extremism eller något annat som inte ligger i linje med våra värderingar, säger han.