I höstas avslöjade Kvällsposten odemokratiska metoder, antisemitism och våldsbejakande extremism inom SSU.
Flera SSU-toppar tvingades avgå.
Nu har unga socialdemokrater i Skåne återigen hamnat i blåsväder.
Denna gång kommer kritiken från Judiska församlingen i Malmö, sedan SSU skanderat ”krossa sionismen” under första maj-tåget.
”Hade varit legitimt om man kritiserat Israels regering”
– Det är inte bra för Socialdemokraterna som vill vara trovärdiga när det gäller kampen mot antisemitism. Då tycker jag att detta är väldigt olyckligt, säger Fredrik Sieradzki.
– Det är så flagrant. Man går inte på Israels regering eller politiker - det hade varit legitimt - utan skriker ”krossa sionismen”, säger han.
”Skickar en signal att man vill krossa staten Israel”
– Sionismen är en rörelse för nationellt självbestämmande för judiska folket som har lett till staten Israel. Det här skickar en signal att man vill krossa staten Israel.
Nättidningen Nyheter idag, en nättidning som står Sverigedemokraterna nära, har publicerat en mobilfilm som visar hur SSU skanderar ”krossa sionismen”.
Ilmar Reepalu tågade framför SSU:arna
I klippet syns Ilmar Reepalu, före detta kommunstyrelsens ordförande i Malmö, gå före SSU:arna.
Ilmar Reepalu hörde själv vad som skanderades.
– Jag tycker inte att man ska uttrycka sig på det sättet. Men att befria Palestina tyckte jag däremot var sympatiskt, säger han.
Varför tycker du att det är olämpligt att uttrycka sig på det viset, att ”krossa sionismen”?
– Jag vet ju inte vad de menar. Men då måste man ta en diskussion om vilken sionism de pratar om. Är det bosättarsionismen man pratar om eller är det Herzels sionism som skapade Israel, kibbutzer och allt annat. Herzels sionism är något som jag uppfattar som positivt, legitimt och fint. Bosättardelen däremot, den kallar jag egentligen inte för sionism, men man vet ju aldrig vad de menar när de säger sådana saker. Man vet ju inte heller vad folk menar när de säger krossa kapitalismen. Det beror på vad folk lägger i det, säger Ilmar Reepalu.
Theodor Herzel som Ilmar Reepalu nämner var en judisk journalist som grundade den politiska sionismen och förespråkade en egen stat för judarna i Palestina.
– Jag tycker att det är osympatiskt att använda ett ord som kan tolkas så olika. Jag kan inte tänka mig att de menar att krossa det som Israel står för som stat. Däremot finns det saker som Israel gör som man kan tycka är felaktiga.
Judiska församlingen i Malmö har ju tolkat det här som antisemitism?
– Jag tror inte att det här är menat som antisemitism, säger Ilmar Reepalu.
Är det inte problematiskt att judar själva upplever det som antisemitiskt?
– Jo självklart. Därför tycker jag inte att man ska använda ett sådant ord.
2012 jämställde Reepalu sionismens idé om en judisk stat med antisemitism, i en intervju i Skånska Dagbladet. Något han senare bad om ursäkt för.
Intervjun publicerades som en del i en granskning av reportern Andreas Lovén som avslöjade att antisemitismen i Malmö eskalerat och att många judar i staden är utsatta.
”Olyckligt att detta sker i Malmö och att Ilmar Reepalu går där”
– Det är olyckligt att detta sker i Malmö och att Ilmar Reepalu går där och låter dem skrika det oemotsagt, med tanke på den historik som varit, säger Fredrik Sieradzki.
”Gammal ramsa”
Kvällsposten har sökt företrädare för SSU i Malmö utan att lyckas. SSU förbundets kommunikationschef Amanda Borg var dock anträffbar. Det visar sig att förbundet har varit i kontakt med SSU i Malmö efter att ha fått frågor om händelsen.
Amanda Borg kallar det som skanderades för en ”gammal ramsa”.
– Detta är ju som sagt en gammal ramsa som har funnits länge inom arbetarrörelsen och som framför allt handlar om förtrycket mot Palestina och ockupationsmakten där och ockupationspolitiken. Vi har varit i kontakt med SSU Skåne och fått försäkran om att det är just det som åsyftas och ingenting annat. Och att de precis som SSU förbundet ser att det är en tvåstatslösning som behövs för Israel och Palestina, säger hon.
Så om Judiska församlingen tolkar det som antisemitism så har de fel?
– Jag kan självklart inte gå in och recensera vad de tycker, säger Amanda Borg.
Men du hänvisar till att det är en gammal ramsa?
– Ja, den har ju funnits med i arbetarrörelsen under en lång, lång tid, säger hon.
Men SSU tar inte avstånd från den här ramsan?
– Om vi tar avstånd från antisemitism tror jag också att du förstår. Det gör vi självklart. Och det var också därför som vi i och med att vi fick höra att det uppfattades som antisemitiskt så var det viktigt för oss att ta kontakt med SSU i Malmö och höra oss för. De har varit ute flera gånger och sagt att de självklart inte är antisemiter utan att det är en tvåstatslösning man vill se, säger Amanda Borg.
SSU kommunikationschef kan för närvarande inte svara på frågan om det hon kallar en ”gammal ramsa” ska användas även i fortsättningen av SSU.
– Det är som sagt en fråga som är lite större än SSU och SSU i Skåne utan då behöver man ta ett helt grepp om det och prata om vilka gamla sånger som finns inom hela arbetarrörelsen som är okej och inte okej. Det är inte något som vi har hunnit titta på än, säger hon.