Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU i Hylte mötte hatstorm efter bild – får stöd av Stefan Löfven

De drabbade SSU-medlemmarna i Hylte får stöd från statsminister Stefan Löfven (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Den nystartade SSU-föreningen i Hylte utsattes i helgen för en massiv ström av rasistiska kommentarer efter att föreningen hade publicerat bilder på sin nya styrelse.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Det var i fredags när SSU i Hylte publicerade ett foto på sin nyvalda styrelse som drevet började. 

Hatstormen blev så omfattande att de till slut valde att ta bort bilden. Nu får de drabbade SSU-medlemmarna stöd från statsminister Stefan Löfven (S).

"Kom ihåg att ni har hela arbetarrörelsen bakom er", skriver han i en kommentar på Facebook. 

Den nystartade SSU-föreningen i Hylte utsattes i helgen för en massiv ström av rasistiska kommentarer efter att föreningen hade publicerat bilder på sin nya styrelse, där majoriteten av medlemmarna har utländsk bakgrund.

– Vi blev kontaktade av några ungdomar i Hylte som var frustrerade över utanförskapet. Hylte har inga ungdomsgårdar där ungdomar kan känna sig inkluderade, och de ville ta steget in i det offentliga rummet, säger Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland.

Hylte har inte haft någon lokal SSU-klubb på fem år – men så arrangerades ett uppstartsmöte. Deltagarna valde styrelse, tog en bild och publicerade den på SSU Hallands Facebooksida.

Mycket grova kommentarer

Bilden lades ut på fredagen – och på lördagen startade hatstormen.

Orten har tagit emot många nyanlända och majoriteten av de nyvalda styrelseledamöterna har utländsk bakgrund. Inom ett dygn hade bilden spridits och delats ett hundratal gånger, bland annat florerade den på utpräglade rasistiska hatsajter.

SSU:s hemsida fick tusentals besökare och mot ungdomarna riktades rasistiska glåpord.

– Att en sådan oskyldig bild kunde få så stor spridning. Det var knappt så att vi greppade vad som hände, det kom in så sjukt många kommentarer, säger Anton Karlsson.

Han vill inte ge några konkreta exempel, men understryker att det handlade om mycket grova kommentarer.

– Det var väldigt personliga saker, om utseende och etnicitet.

Socialminister Annika Strandhäll har också gett sitt stöd på Twitter. ”Tillsammans är vi starka SSU Hylte. För ett tryggt inkluderande samhälle, mot intolerans, främlingsfientlighet och rasism”, skriver hon. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hårt klimat avskräcker

Till slut valde SSU Halland att ta bort bilden. Men klubben i Hylte går nu vidare och polisanmäler de uttalanden som man menar strider mot svensk lag, som exempel kan falla in under hets mot folkgrupp.

Anton Karlsson tog händelsen mycket hårt.

– Samtidigt har jag förståelse för att sådant här kan hända då jag bevittnat det tidigare. Jag mår illa av det, men jag har också en annan syn på det. Till skillnad från de här ungdomarna, de har ingen väletablerad förståelse för det politiska klimatet i Sverige, säger Anton Karlsson.

Stefan Löfven: "Hämta kraft"

Nu får de drabbade SSU-medlemmarna stöd från statsminister Stefan Löfven (S).

"Kära vänner i SSU Hylte, ni följer en stolt socialdemokratisk tradition när ni organiserar er för att ge fler en röst i samhället och politiken. Det har alltid funnits de som skräms av det och ibland tar de till hat och hot. Då gäller det att hämta kraft i gemenskapen och organisationen. Kom ihåg att ni har hela arbetarrörelsen bakom er och backar inte en millimeter!", skriver statsministern i en kommentar på Facebook.

Det står även klart att Säpo följer ärendet.

Vi är informerade om det som händer. Men i nuläget är det här en fråga för polismyndigheten, säger Dag Enander vid Säpos presstjänst, till TT.