Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Srirachasås kan förbjudas i Sverige – företag reagerar

Srirachasill – sill med sting
Den populära srirachasåsen kan sluta säljas i Sverige.
Foto: Miljöförvaltningen
Daisy Ma, general manager för det Malmöbaserade importföretaget CT Food.
Foto: Privat
Representanter från CT Food under ett fabriksbesök hos Hoy Fong i Kalifornien.
Foto: Privat

Den mest populära srirachasåsen kan snart försvinna från butikshyllorna i Sverige.

Landets enda importör av chilisåsen förbjuds från att ta in den i landet då den innehåller ett otillåtet konserveringsmedel, enligt EU.

– Det känns som att det finns andra saker som är viktigare att förbjuda, säger Daisy Ma, general manager för importföretaget CT Food.

Malmöbaserade CT Food AB är Sveriges enda importör av srirachasåsen av märket Huy Fong Foods inc, som är en av världens mest populära varianter av såsen.

Men från och med den 1 december förbjuds företaget från att sälja produkten vidare, enligt ett beslut av miljöförvaltningen i Malmö stad. Malmöföretaget har överklagat domen, och förbudet börjar inte gälla förrän det har vunnit laga kraft. 

Anledningen till beslutet är att såsen innehåller det otillåtna tillsatsämnet E 222 (natriumvätesulfit), enligt EU:s regelverk. 

– Vi håller inte med. Det känns som det finns viktigare och mer allvarligare saker än en chilisås som har funnits i Sverige i över 25 år och i hela världen i över 40 år, säger företagets general manager Daisy Ma.

Förekommer i vin och potatismos

Samtidigt förekommer samma tillsatsämne, som är ett konserveringsmedel, i flera andra livsmedelsprodukter, däribland vin och potatismos. Den används för att det inte ska bildas gaser i produkten och för att bevara hållbarheten.

Men när det kommer till såser har EU gjort en annan bedömning.

– Tillsatsen har inte blivit godkänd av EU för att man aldrig har ansökt om att den ska bli det. Då har den automatiskt bedömts som icke godkänd, säger Daisy Ma.

– Det finns ingen påvisad hälsofara vid en rimlig konsumtion av srirachan. Om det skulle finnas en hälsofara så förekommer ännu större mängder av det i både vin och potatismos, fortsätter hon. 

”Det vore en stor förlust”

Flaskor som redan finns ute i lager och butikshyllor i Sverige påverkas inte av beslutet och kommer att fortsätta säljas, vilket Skånska Dagbladet också har skrivit om.

– Det vore en stor förlust om den stoppades i och med att det är ett varumärke vi alltid stöttat i över två decennier och varit agenter för. Det är även många kunder som är upprörda och inte förstår beslutet.

TV: Lugnare än väntat under Black Friday i Malmö

Kommer du samla på dig extra Srirachasås nu?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!