Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spritnota godkändes som  "mat och dryck"

Styrelseordförande Henrik Lehin (M).
Foto: Tomas Leprince

Alkohol-härvan i Staffanstorps kommun fortsätter att svälla. Och förbrylla.

Nya avslöjanden visar att spritnotor på tusentals kronor trollats bort och ersatts med fakturor med neutrala skrivningen "mat och dryck".

Det är Sydsvenskan som berättar om kommunens uppfinningsrikedom när det gäller att dölja de omfattande spritnotorna till skattebetalarna.

När ekonomerna nu går igenom toppolitikernas och de ledande tjänstemännens representationsnotor upptäcktes det nya fifflet.

Vid ett tillfälle har kommunens internationelle sekreterare en träff för att planera ett besök från tyska vänorten Grimmen.

Planeringsmötet hölls på restaurang Elysee i Malmö. Och notan för de tio deltagarna slutar på 6190 kronor.

Enligt Sydsvenskans uppgifter har deltagarna på planeringsmötet druckit ett antal gin tonics, rom o cola och vodka tonic.

"Betalas på annat sätt"

Men när fakturan med de specificerade kvittona kom till kommunen makulerades den med anteckningen "betalas på annat sätt".

Två månader senare dyker en ny faktura från Elysee upp med exakt samma summa 6190 kronor. Fakturan är från samma planeringsmöte. Men denna gång refereras inte till spritkvittona. På fakturan som godkändes och attesterades står enbart "mat och dryck".

Den tjänsteman som trollat bort spritnotan jobbar inte längre i Staffanstorps kommun.

Och dåvarande internationelle sekreteraren i Staffanstorp, Henrik Lethin som i dag är stabschef, som står som referens  på båda fakturorna har ingen förklaring till det som hänt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!