Sprickan i danska kungafamiljen i jul

Drottning Margrethe och prins Henrik firar traditionell jul på Marselisborg Slot utanför Århus.
Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD
Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: / RITZAU / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
För tio år sedan samlades familjen över jul. I år blir det firande på olika håll.
Foto: JENS NÖRGAARD LARSEN / SCANPIX DANMARK SCANPIX SWEDEN
I oktober reste kronprins Frederik och kronprinsessan Mary till Japan. Till jul bär det i väg till Australien.
Foto: / RITZAU / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Prins Joachim, prinsessan Marie och deras två gemensamma barn, prins Henrik och prinsessan Athena, fira jul utomlands. Prins Joachims två äldsta barn, prinsarna Nikolai och Felix, väljer i år att fira jul med sin mor – grevinnan Alexandra.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES
1 / 7

Julen ska vara samvaro och gemenskapens högtid. 

Men för den danska kungafamiljen blir årets julfirande en splittrad historia när familjemedlemmarna firar på olika platser i världen.

Endast drottning Margrethe och prins Henrik håller traditionell jul på Marselisborg Slot utanför Århus.

Det kan bli tomt runt den kungliga granen hemma på Marselisborg Slot. För när snön – förhoppningsvis – ligger vit på slottstaken är det bara drottningen, och hennes prins, som är vaken.

Enligt Billedbladet är det nämligen bara drottning Margrethe och prins Henrik som traditionsenligt håller fortet hemma i Danmark. Barnen och barnbarnen ger sig i stället ut i vida världen. 

Utspridda i världen

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har under året rest en hel del. Senast för någon månad sedan gick resan till Japan, där de två konstaterade att en av de stora fördelarna med officiella resor av statsbesöksorienterad art är att det ger möjlighet att kombinera jobb och trevligt sällskap.

Det blir ensamt runt granen för "dronningen" under julen.
Foto: TT

Och se, varken behovet av resor eller trevligt sällskap verkar vara mättat hos kronprinsparet. För Frederik och Mary är det nämligen Australien som lockar till jul. Måhända ett klokt val för alla i december, men det gäller i allra högsta grad kronprinsfamiljen som har Marys släkt under ekvatorn.

Medan kronprins Frederik, Mary och de fyra barnen tillsammans firar med Marys familj i Australien satsar prins Joachims familj på en uppdelad julhelg. 

Firar jul med mamma

Enligt Billedbladet kommer prins Joachim, prinsessan Marie och deras två gemensamma barn, prins Henrik och prinsessan Athena, fira jul utomlands, meddelar det danska hovet. Exakt var prinsfamiljen väljer att slå bopålarna och öppna klappar kring jul är dock höljt i dunkel.

Prinsarna Nikolai och Felix firar jul med sin mor, grevinnan Alexandra.
Foto: BAX LINDHARDT / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Prins Joachims två äldsta barn, prinsarna Nikolai och Felix, väljer i år att fira jul med sin mor – den numera delvis USA-baserade grevinnan Alexandra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!