Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spricka i vinge bakom flygolycka i Falsterbokanalen

Foto: Lasse Svensson
En 84 centimeter lång spricka i ena vingen orsakade flygolyckan i Falsterbokanalen hösten 2006 då fyra personer omkom.
Haverikommissionen lägger ansvaret för kraschen på den spanska flygplanstillverkaren Casa.
Utredarna konstaterar i sin rapport att en utmattningsspricka i vänster vinge, som var dold under en plåt, orsakade kraschen. På grund av sprickan bröts vingen av och planet störtade.

Dåliga instruktioner

Kommissionen hävdar att sprickan hade upptäckts om Casa utfärdat tillräckliga instruktioner om att teknikerna vid sina inspektioner även ska kontrollera denna känsliga del av flygplanet.
Bristen på sådana direktiv orsakade indirekt olyckan, menar utredarna och påpekar att olyckan aldrig hänt om man undersökt vingfästena extra noga.

Överskattat vingarna

Utredarna riktar dock ingen kritik mot underhållet av planet i Sverige.
- Teknikerna har bara följt de instruktioner som funnits, säger utredningschef Henrik Elinder vid Haverikommissionen till TT.
Haverikommissionen anser också att planet var felkonstruerat.
- Vingens infästning i flygplanskroppen hade en olämplig konstruktion och detta bidrog till sprickbildningen, förklarar Henrik Elinder.
Han anser att Casa överskattat vingarnas hållfasthet.
Efter olyckan väcktes frågan om Kustbevakningen flög sönder planet. Trots att piloterna flög planet ganska hårt så anser kommissionen ändå att de höll sig inom de ramar som Casa ställt upp för flygplanstypen.

Flög för lågt

Däremot är utredarna kritiska till att piloterna inte följde normala flygprocedurer. Dessutom flög de alltför lågt när olyckan inträffade.
Planet, ett tvåmotorigt Casa 212, var den 26 oktober 2006 på ett rutinuppdrag utmed kusten när piloterna ombads göra en överflygning över Falsterbokanalen där två skolklasser var på besök på Kustbevakningens bas.
När planet flög på omkring 60 meters höjd beslöt piloten att hälsa till barnen genom att tippa på vingarna. Det var då som vänster vinge bröts av och planet störtade i kanalen. Besättningen på fyra personer omkom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!