Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spred mordvideo på Louisa och Maren – 14 personer misstänks för brott

Louisa Vesterager Jespersen, 24Foto: Privat
Maren Ueland, 28.Foto: Privat

Dansk polis har inlett förundersökning mot 14 personer som spred en video som visar hur turisterna Maren Ueland, 28 och Louisa Vesterager Jespersen, 24 mördades av tre marockanska män.

De misstänkta spred mordvideon via Facebook och Messenger.

Dansk polis har granskat sammanlagt 118 fall där personer misstänks ha spridit den video som visar hur Maren Ueland från Norge och Louisa Vesterager Jespersen från Danmark mördades i december förra året vid foten av berget Toubkal i Marocko. Området är ett populärt turistmål.

Kort efter att kvinnorna mördats spreds en video som visade hur de dödades. Videon spreds i bland annat danska sociala medier.

I januari beslöt dansk åklagare att Østjyllands Politi som granska vem och vilka som spridit videon.

Riskerar fängelse

Utredarna har granskat sammanlagt 118 fall och funnit att 14 personer nu misstänks för brott efter att ha delat videon via Faceboook och Messenger, skriver Østjyllands Politi i ett pressmeddelande.

Tre män anhölls kort efteråt som misstänkta för att ha mördat de två unga kvinnorna.

De personer som delat videon riskerar upp till tre års fängelse. Två av de misstänkta utreds dessutom för att ha understött terrorism och kan om de fälls dömas till böter eller fängelse i upp till två år.