Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprängskadad 18-åring har inte gått att förhöra

Polisen har uppgett att det var militär sprängdeg som användes vid attentatet mot en lägenhet i Malmö när en 18-åring skadades svårt.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Den skadade 18-åringen hittades med svåra skador i trapphuset.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den 18-åring som häktats efter söndagens sprängattentat mot en lägenhet i Malmö har inte kunnat förhöras.

Han är illa skadad och vårdas fortfarande på sjukhus. Han har varken kunnat prata med sin försvarsadvokat eller polisen.

18-åringen var på rymmen från ett LVU-hem när han hittades svårt blödande i ett trapphus.

Det är därför oklart vilken inställning 18-åringen har till misstankarna mot honom. Han häktades i går som misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Men ingen vet vad han själv anser om misstankarna.

I normalfallet brukar en försvarsadvokat veta vad en klient har för inställning när han eller hon begärs häktad.

I det här fallet vet Sanna Norlin inget om den saken. När häktningsförhandlingen pågick vårdades 18-åringen på sjukhus och var inte kontaktbar.

– Han är för illa skadad, säger Sanna Herlin.

Hon har inte fått något besked om och när hon kan prata med sin klient.

LÄS MER: Tonåring kämpar för sitt liv – misstänks för explosion 

18-åringen påträffades svårt skadad efter att en explosion inträffat på  söndagen den 9 december. Polisen fick larmet klockan 04.34. Polisen har senare uppgett att explosionen orsakats av "militär sprängdeg".

Svårt skadad

I trapphuset precis vid dörren till den lägenhetsdörr där explosionen inträffat såg vittnen 18-åringen. Han var svårt skadad.

Cirka fyra timmar senare blev han anhållen. Han vårdas sedan dess under polisbevakning på sjukhus.

Dagen efter sprängningen gick Malmöpolisens presstalesperson Ewa-Gun Westford ut med uppgiften att 18-åringen kan ha utnyttjats av äldre kriminella.

– Vi ser det som ett cyniskt utnyttjande, sa hon då.

Poängen är att den som inte fyllt 21 år får ett lägre straff när de begår grövre brott.

Känd av polisen

18-åringen är känd av polisen sedan tidigare. När han anhölls var han efterlyst efter att i november ha rymt från ett LVU-hem, vilket Kvällsposten var först med att berätta om. Uppgiften bekräftades senare av polisen.

Han dömdes så sent som i maj i år för narkotikabrott. Han greps förra året med tre tabletter Tramadol i fickan. När domen föll var han placerad på ett LVU-hem. Året innan dömdes han för försök till rån och för att ha burit kniv på allman plats.

Han hade också ett knogjärn.

Polisen har inte gått ut med något motiv till sprängningen. I lägenheten där explosionen inträffade bor en småbarnsfamilj. Samma kväll inträffade ytterligare en sprängning.