Foto: Lasse Svensson
 Foto: Lasse Svensson

"Sprängningen var en vedergällning"

Publicerad
Uppdaterad
Polisen ser sprängdådet mot polishuset i Fosie i Malmö i går kväll som en ren hämnd från den kriminella världen. Samtidigt tycker man att förtroendet från allmänheten är gott.
- Vi har högt anseende hos medborgarna, de har undersökningar visat, menar Ulf Sempert vid Malmöpolisen.
Polisen hade få svar att ge på de frågor som ställde under förmiddagens presskonferens. Man bekräftade dock att den mördade mannen är född 1964 och att han inte är känd av polisen sedan tidigare.
- Vi fick tidigt in uppgifter om hur det har gått till men kan inte gå in exakt på det nu. Det kan röra sig om en eller två gärningsmän och vi har också fått uppgifter om i vilken riktning de har flytt efter dådet, säger Mikael Mattsson vid Skånepolisen.
Polisen bekräftade också att man har hittat intressanta fynd vid brottsplatsen men vill inte kommentera vad. Man har också hållit flera förhör med offrets anhöriga och kommer att fortsätta med det i dag.

Sex dödsskjutningar på två månader

Malmö har under de senaste två månaderna haft sex dödsskjutningar. Det ska ställas mot elva mord som staden brukar ha under ett helt år. Men polisen anser att allmänheten ska ha fortsatt förtroende för polisens verksamhet.
- Vi har högt anseende hos medborgarna, de har undersökningar visat, menar Ulf Sempert vid Malmöpolisen.
Polisen i Malmö menar att sprängningen mot polishuset i Fosie igår ska se som en hämnd för det arbete som polisen gör för att komma ät den organiserade brottsligheten.
- Vi rubbar maktbalansen i deras värld och att de gör så här är inget överraskande mot oss. Det har inträffat mot olika samhällinstanser tidigare. Men vi kommer inte att ge oss utan fortsätta med det arbete som vi börjat, menar Sempert.
Vid flera tillfällen vädjade polisen till allmänheten att höra av sig med eventuella iakttagelser rörande skjutningar. Speciellt intresserad är man av iakttagelser kring Fosievägen i går kväll mellan 18.30 och 19.10 och tipsnumret är som vanligt 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag