Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sprängningen mot butiken gjorde huset obeboeligt

Analysen av vad som detonerade utanför livsmedelsbutiken kommer att ta tid, enligt polisen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Förhör har kunnat hållas med den 23-åriga kvinna som fick svåra ansiktsskador, uppger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Fastigheten där butiken ligger fick efter explosionen en vattenskada och el fungerar inte längre. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Fastigheten på Stora Södergatan i Lund har fått vattenskador. Elen fungerar inte och hyresgästerna har tvingats bort. 

Kvinnan som skadades har i förhör kunnat lämna uppgifter om vad som hände innan explosionen.

– Vi har tagit all mänsklig hänsyn men har kunnat hålla bra förhör med henne, säger Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson.

Tre dygn efter den våldsamma explosionen börjar bilden klarna. En viktig del av polisutredningen är den 23-åriga kvinnans egen berättelse om vad som hände innan hon kom fram till porten vid Stora Södergatan 21 cirka kl 02.40 på lördagsmorgonen.

– Vi har kunnat hålla bra förhör med henne, trots hennes skador, säger Ewa-Gun Westford.

Kvinnans berättelse är en viktig del av förundersökningen och polisens jakt på den eller de personer som placerade sprängladdningen vid trappan till en livsmedelsbutik. Polisen söker efter vittnen som kan ha sett gärningsmännen.

Analys tar tid

En annan del av utredningen är att få kunskap om vad som detonerade.

– Vi har fått besked att den analysen kan ta tid, säger Ewa-Gun Westford.

Detonationen var mycket kraftig. Fönsterrutor på gatan krossades men också till en port med stora glasfönster intill livsmedelsbutiken. Kvinnan var utanför porten när hon fick svåra ansiktsskador. Hon har opererats och vårdas fortfarande på sjukhus.

Hyresgäster i fastigheten där explosionen inträffade men också i andra hus vaknad av smällen. Vittnen har berättat att det kändes som deras hus skakade.

Efter att den 23-åriga kvinnan blivit omhändertagen och förd till sjukhus gick poliser in i fastigheten och bad samtliga som bor där att lämna huset. Mitt i natten tvingades de uppsöka hotell eller sovplats hos bekanta.

Blev bostadslös

Flera vittnen berättar om allvarliga skador på huset och att bland annat en bärande vägg skadats.

– Det blev en vattenskada i butiken, säger Ewa-Gun Westford.

Men andra skador uppstod också. Elen fungerar inte i fastigheten som för närvarande är obeboelig.

– Jag har fått besked att jag inte kan bo där. Först om en månad kan jag återvända, säger en hyresgäst som i ett slag blev bostadslös.

LÄS MER: Studenten har opererats – svårt skadad i ansiktet
LÄS MER: Oron i studentstaden: ”Våldet har kommit även till oss”