Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven om dådet: "Attack mot vår demokrati”

Klockan 00.20 fick polisen ett larm om en hög smäll som hörts vid området Berga i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera larmade under tisdagskvällen om en kraftig smäll i Helsingborg. Detta efter att någon eller några sprängt entrén till polishuset.
Foto: Mikael Nilsson
Vägkontroller har placerats ut i området kring Helsingborg.
Foto: Mikael Nilsson
Foto: MIKAEL NILSSON / MIKAEL NILSSON
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kraftig sprängladdning detonerade under morgonen vid polishuset i Helsingborg. Ett 30-tal fönster krossades och dörren till entrén sprängdes sönder.

Polisens arbetsteori är att det kan bero på ett framgångsrikt arbete mot kriminella. 

– Vi kan slå fast att om någon tror att de på något sätt kan påverka oss misstar de sig gravt, säger Patric Heimbrand, polismästare i Helsingborg. 

Klockan 00.20 på onsdagen fick polisen in ett larm om flera höga smällar vid polishuset på Berga i Helsingborg. 

– Det kan konstateras att det är entrén till polishuset i Helsingborg som har sprängts och fått omfattande skador, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i Skåne län.

Polisen: "Inget som påminner om detta"

Polisen är precis i inledningen av sin förundersökning – och håller under onsdagen bland annat på på att gå igenom övervakningsfilmer från platsen. Man söker också av området kring byggnaden för fler spår.  

Sprängningen beskrivs som en attack mot rättssamhället.

– Man blir frustrerad och besviken, men samtidigt motiverad. Det här är ett slag mot rättssamhället, mot demokratin och mot mina medarbetare om jobbet vi gör, säger Patric Heimbrand, polismästare i nordvästra Skåne. 

Polisens arbetsteori är att attacken kan ha att göra med arbetet som man bedriver mot de kriminella i staden. Men det ska inte finnas några hot mot polisen. 

Det finns inga tydliga konkreta bevis som pekar mot det. 

–  Det skapar irritation mot de vi jobbar mot, säger Patric Heimbrand. 

– Men det behöver inte vara på sättet, kan vara riktat mot polisen av ensam sjuk gärningsman. Vi arbetar mot grovt kriminella miljöer på ett framgångsrikt sätt, mer vill jag inte kommentera.

Under tisdagskvällen inträffade en detonation vid polishuset i Helsingborg.
Foto: THOMAS FRISTRÖM /MEDIABASEN / MEDIABASEN

"Då misstar de sig"

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp kan sprängningen vara en möjlig terrorattack. Han beskriver händelsen som en attack mot rättssamhället, direkt mot polisen. 

Patric Heimbrand är säker på att attacken inte kommer påverka polisens arbete. 

– Vi kan slå fast att om någon tror att de på något sätt kan påverka oss misstar de sig gravt. Det motiverar och sporrar oss i vårt arbete när man angriper polisen eller demokratin. Jag har väldigt goda förhoppningar att vi ska reda ut det i slutändan, säger han. 

Kilovis med sprängmedel

Polisen har under natten arbetat med den tekniska undersökningen av platsen. Man söker även under dagen med hund kring lokalen för att hitta ytterligare spår. 

Polisen beskriver detonationen under natten som kraftfull. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om kilovis med sprängmedel. Den uppgiften kommenterar inte polisen.

– Vi har inte haft något som påminner mot detta. Men det är inget som pekar åt det ena eller det andra, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef.

Polismästare Patric Heimbrand beskriver händelsen som ovanlig. 

– Så länge jag varit polis har det funnits människor som vill påverka rättsamhället eller skrämma. Men den här omfattningen och styrkan av hoten har inte varit så vanlig förrän på senare tid, säger han. 

Vägkontroller har placerats ut i området kring Helsingborg.
Foto: MIKAEL NILSSON

Samtal från statsminister Stefan Löfven

Under morgonen har polisen i Syd varit i kontakt med statsminister Stefan Löfven.

– Han ville bli informerad om hur läget varit, hur personalen mår och hur vi arbetar vidare. Men framför allt ville han berätta att regeringen står bakom oss och att vi behöver stå enade i angreppet mot demokratin, säger Carina Persson, regionpolischef. 

Carina Persson beskriver det som att personalen mår bra efter attacken, men att det kan finnas behov för anställda att prata mer ingående om vad som hänt.

Samtidigt kan man behöva stärka bevakningen av andra polishus i landet.

– Det är saker som behöver titta på, den det är något vi kontinuerligt arbetar med. Men så klart kan en sån här händelse göra att vi behöver ha större fokus på de här frågorna, säger Carina Persson. 

Själv säger statsminister Stefan Löfven, som i kväll medverkar i Expressens direktsända politikmagasin "Bara Politik", att attacken mot polishuset i Helsingborg är “en attack mot vår demokrati”.

Krossade rutor

Sprängningen orsakade omfattande skador på polishuset. Entrédörren är helt söndersprängd och rutor har krossats. Dessutom krossades rutor i byggnaden mitt emot av den kraftiga tryckvågen. 

Innanför det avspärrade området utanför polishuset låg mycket glassplitter. 

Bombtekniker kallades till platsen och var klara vid 04:20-tiden på onsdagsmorgonen. 

Placerade ut vägkontroller runt Helsingborg

Efter explosionen spärrade polisen av områdena Berga allé och Rundgången, och placerade inledningsvis ut flera vägkontroller i området kring Helsingborg, bland annat vid Öresundsbron, enligt Expressens uppgifter.

– Det är en väldigt allvarlig händelse och ett angrepp på rättsväsendet och demokratin, säger Anna Göransson.

I ett Facebook-meddelande är polisen i nordvästra Skåne tydlig:
"VI BACKAR ALDRIG FÖR KRIMINELLA!”.

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/posts/1945142642168988

LÄS MER: Experten: "Kan möjligen vara en terrorattack" 


I samband med sprängningen har polisen gått upp i en så kallad särskild händelse, vilket innebär att man har kallat in ytterligare personal för att arbeta med ärendet.

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom de är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande. 

– När en sådan här händelse sker, ökar vi våra ansträngningar ännu mer och satsar ytterligare mer resurser mot den här typen av brottslighet. Våra kollegor i region Syd kommer att få all hjälp som behövs för att skydda våra medarbetare och klara upp det här grova brottet. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende.

Explosionen orsakade kraftiga skador på fasaden.
Foto: KENT EKENSTEEN

Tips från allmänheten

Kennet Andersson, Helsingborgspolisens inre befäl, befann sig i byggnaden när detonationen inträffade.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det, det var en riktig rejäl detonation, en kraftig smäll. Larmet gick i gång och vi säkrade upp, kollade så att ingen kommit till skada och utrymde byggnaden, säger han till HD.

Glassplitter utanför polishuset.
Foto: THOMAS FRISTRÖM /MEDIABASEN / MEDIABASEN

Ingen person kom till skada och det är fortfarande oklart vad för föremål som har orsakat smällen. 

Anna Göransson uppmanar alla som kan ha uppgifter av betydelse att ta kontakt med polisen.

– Vi är beroende av iakttagelser från allmänheten och vi tar gärna emot tips, säger Anna Göransson.

Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse. 

Tips kan lämnas till polisen på telefonnummer 11414.


Polisstationen öppen – passhantering stängd

Ordinarie tider gäller för polishuset under onsdagen, men delar av bottenplanet kommer vara avspärrat. 

Därför kommer polisen använda sig av mobila polisstationer precis utanför polishuset. 

Passhanteringen är stängd hela dagen.