Sprakande början
på regnbågsfesten

Förra året deltog drygt 8 000 personer i Prideparaden. I år väntas närmare 12 000 personer delta.
Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN
Fjolårets succé, allsången med Babsan, kommer tillbaka också i år.
Foto: Tomas Leprince
Regnbågsfestivalen har i år bytt namn till Malmö Pride.
Foto: Tomas Leprince

Malmö sprakar av regnbågsfärger igen. det är åter dags för den årliga Pridefestivalen – och i år sparas det inte på krutet.

– Det blir en stor show på invigningsgalan, med bland annat Babsan, Lagaylia Fraizer och Amy Diamond, säger Alexandra Klein, PR-ansvarig för Malmö Pride.

I år är det första gången som den fristående föreningen Malmö Pride arrangerar festivalen. Tidigare har organisationen RFSL stått som arrangör, men nu är det den ideella föreningen som står bakom festivalen.

– Nu kan RFSL fokusera på att utbilda och det som är deras kärnfrågor, och vi har en organisation som bara jobbar med Malmö Pride. Men vi har haft ett väldigt bra samarbete med dem, säger Alexandra Klein.

En hyllning till musikaler

Tidigare gick festligheterna under namnet Regnbågsfestivalen, men i år har man också bytt namn. Och kanske är festivalen i år lite mera fullmatad än tidigare.

Under invigningen i Prideparken inne i Folkets park, blir det stor show under fredagskvällen.

– Det blir 85 personer på scenen. Först blir det en show som heter "Broadway loud and proud", en hyllning till musikaler med bland annat Malmö opera, säger Alexandra Klein.

12 000 deltagare väntas till paraden

Kvällen fortsätter sedan med en stor invigningsgala.

– Det kommer att vara Babsan, Lagaylia Fraizer, Linus Svenning och Amy Diamond bland annat. Det är många stora och härliga namn.

Under lördagen är det sedan dags för den årliga Prideparaden som går genom staden, med målgång i Prideparken.

– Vi räknar med att det kommer att vara minst 12 000 deltagare i år. Förra året var det 8 000 deltagare och vi har sett ett ännu större engagemang i år. Vi har 65 ekipage i nuläget.

Allsång med Babsan

Efter paraden är det dags för show igen.

– Det kommer att vara queer-punk, hiphop, pop och drag bingo med Miss Inga.

På söndagen blir det allsång I Prideparken, något som var ett välbesökt och uppskattat arrangemang under förra årets Pridevecka.

– Dit kommer Anna Book och Babsan och flera andra. Det blir härlig schlagerkänsla.

Internationellt fokus

Det ordnas också en rad föreläsningar på olika ställen i Malmö.

– Vi har mycket fokus på internationella frågor, som migration och liknande. Bland annat har vi en föreläsning som heter "Never arrive". Det är en transkvinna från Somalia som har varit flykting i nio länder. Jag tror att det blir superintressant.

Alexandra Klein berättar också att man bjudit in föreläsare som berättar om hur det är att arbeta med HBTQ-frågor i bland annat Kenya, Egypten och Irak.

– Han som grundade Iraks första HBTQ-organisation är faktiskt anställd av oss och den som har arrangerat alla föreläsningar.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!