Sportlovstjuvarna tömmer ditt hem – så skyddar du dig

Magnus Tillys tips på hur man undviker inbrott
Magnus Tilly har ett förflutet som kriminell men är numera aktiv inom KRIS.
Foto: Maja Strömberg
”Man är ofta ute efter guld eller pengar”, berättar Magnus Tilly.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medan du åker skidor och roar dig med familjen länsar tjuvarna ditt boende.

Tomma villor och nedsläckta lägenheter har gjort sportlovsveckan till tjuvarnas nya favorithögtid – och de slår till så fort du åkt.

– Man är uppmärksam och kan inte avvakta när man får en chans, säger Magnus Tilly, 46, fd. kriminell.

I fjol gjorde antalet anmälda bostadsinbrott en rejäl ökning under sportlovsveckan. Enligt Brottsförebyggande rådet har man de senaste åren sett att villa- och lägenhetsinbrott haft en ”säsongsbetonad prägel”. Fler inbrott begås under årets mörka månader.

– Oavsett om det är sportlovsvecka eller inte så kan hela perioden präglas av att det finns fler bostäder som är lämnade i större omfattning. Den som är ute efter att göra inbrott tittar efter bostäder där det uppfattas som att någon inte är hemma, säger Mats Trulsson, brottsförebyggande samordnade för polisregion syd. 

Han menar att många gör misstaget att låta huset stå nedsläckt och tomt mellan klockan 16 till 22, trots att det redan är mörkt ute då.

– Hela den mörka årstiden så ska man se till att det inte ser övergivet ut. Man ska inte komma hem till ett mörkt hus. Om du så bara är i väg på en kvällsaktivitet, jobbar sent eller reser på sportlov några dagar. Bara man är i väg så är det en risk, säger Mats Trulsson.

Passar på när du är borta

Ett inbrott kan gå snabbt. Magnus Tilly, 46, fd. yrkeskriminell som nu mera är aktiv inom KRIS (Kriminellas revansch i samhället) i Malmö berättar att man som inbrottstjuv ofta lägger mycket tid på att ha koll på målet för inbrottet.

– Som inbrottstjuv måste man vara med på hur läget förändras från dag till dag. Man är uppmärksam och kan inte avvakta när man får en chans, säger Magnus Tilly.

Det är en bild som Mats Trulsson delar.

– Det möter jag ofta. Att personer som utsatts säger att de bara skulle åka hemifrån och handla eller något. Sedan när de kommer tillbaka två timmar senare har det varit inbrott. Då har inbrottstjuven valt ut ett hus och väntat in att bilen åker i väg, säger Mats Trulsson.

Mats Trulsson, brottsförebyggande samordnade för polisregion syd.
Foto: Polisen

Många väljer numera att skaffa larm. Mats Trulsson säger att larm är bra men att man inte ska förlita sig på enbart det.

– Beroende på var man bor kan det ta tid för en väktare att hinna fram. Bara en bostad ser nedsläckt ut så hinner en kriminell göra en bedömning ”hinner jag gå in och göra det jag ska innan någon kommer”, säger Mats Trulsson.

Han får medhåll från Magnus Tilly som säger att larm kan vara en vanesak för kriminella.

– Många som är erfarna känner sig hemma med det ljudet, säger Magnus Tilly.

Arkivbild. Under de mörka månaderna sker fler inbrott än annars.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det gäller därför att skydda sitt hem på mer än ett sätt. Grannsamverkan är ett av de starkaste verktygen mot inbrott.

– Genom grannsamverkan kan man se till att bostaden alltid ser bebodd ut för att förhindra brott, säger Mats Trulsson.

Han ger bland annat tips på att man ska be en granne ta in posten, se till att soptunnan inte ser oanvänd ut och ha belysning som tänds upp när någon rör sig vid bostaden. Det håller Magnus Tilly med om.

– Det är skitbra att ha en lampa som sätts i gång när folk rör sig. Man gillar inte att synas, säger Magnus Tilly.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT INBROTT

Berätta för dina grannar att du ska resa iväg: be dem ta posten eller ställa sin bil på din parkeringsplats, be dem lägga sopor i din soptunna.

Skaffa ett bra lås och larm med kamera. Ett tjutande larm kan avskräck tjuven – eller i alla fall begränsa tiden gärningspersonen kan leta efter värdesaker i ditt hem.

Rörelsedetektorer utomhus och timers inomhus får det att se ut som att du är hemma. 

Var försiktig med vem du är vän med på sociala medier – och vad du lägger ut. Resebilder kan ge fel person en hint om att du inte är hemma.

Lämna ditt hem stökigt – det är för tjuven en indikation på att någon faktiskt är hemma. 

Lämna inte värdesaker nära fönster och dörrar. 

Tänk som tjuven: ”Hur skulle jag gjort inbrott i mitt eget hem?”


”Kan sluta riktigt illa”

Magnus Tilly är aktiv i KRIS, en förening som hjälper personer som frigetts från fängelset att hålla sig borta från kriminalitet och droger.
Foto: Maja Strömberg

Inbrottstjuvar väljer ofta villor som mål eftersom de är mer insynsskyddade och kan ha dörrar och fönster som är äldre och lättare att bryta upp, säger Magnus Tilly.

– Å andra sidan finns det villaområden där de har bra försvar i form av att de har bra koll på varandras boenden, säger Magnus Tilly.

Både Mats Trulsson och Magnus Tilly är överens om att man inte ska ge sig på en inbrottstjuv på egen hand.

– Om man ser något som pågår är att larma 112 det absolut viktigaste. Jag uppmuntrar aldrig någon att ge sig in i en situation som man inte klarar av, säger Mats Trulsson.

– Upptäcker man ett inbrott så ring polisen, lägg dig inte i, det kan sluta riktigt illa. Man är så koncentrerad och inne i vad man gör att det kan bli som en provokation, säger Magnus Tilly.

Experten föklarar enkla steg att hålla tjuvarna borta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!