Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatan-statyn flyttas efter vandaliseringen

Statyn ska forslas bort för renovering.
Under natten mot söndagen har Zlatanstatyn återigen vandaliserats. Foto: Johan Svensson
Statyn sågades av vid fötterna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ena foten på statyn. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personal framme och tar hand om statyn. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatanstatyn har blivit vandaliserad tidigare. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Här ligger Zlatan-statyn på lastbilens flak. Foto: Fritz Schibli
1 / 8

Zlatan-statyn har fallit. Natten mot söndag sågades den ned vid fötterna och kraschade över staketet som skulle skydda den.

Några timmar senare lyftes den 500 kilo tunga bronsstatyn upp på en lastbil och kördes i väg från Stadionområdet.

– Det är beklämmande, jag kan absolut inte begripa hur man kan göra så här, säger skulptören Peter Linde. 

– De är idioter. Det är skittråkigt. Det räcker nu, säger Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson. 

Vandalerna slog till i skydd av mörkret, enligt en väktare var det troligen vid 01.30-tiden på natten mellan lördag och söndag som de okända gärningsmännen forcerade avspärrningen kring den omdebatterade statyn och sågade av den längs fotknölarna.

Bara fötterna stod kvar på fundamentet sedan den fyra meter höga statyn kraschat.

Förstörelsen fortsatte med att någon drog en Sverige-tröja över huvudet på den liggande skulpturen och sprejade budskapet ”TA BORT” i himmelslå kulör på marken bredvid fundamentet.

Efter nyheten om vandaliseringen lät Malmö stad via fritidsförvaltningens kommunikationschef Malin Tykesson meddela att statyn skulle forslas bort för renovering.

Detta har hänt

2019

8 oktober

Statyn invigs och Zlatan, konstnären och samt representanter för Malmö stad närvarade vid ceremonin. Tidigare ägdes statyn av Svenska Fotbollsförbundet som skänkte den till Malmö kommun

27 november:

Zlatan köper en fjärdedel av Hammarby. Efter beskedet hängs en toasits hängs runt armen på statyn. En plastpåse placeras på huvudet. ”Cigani dö” klottras vid statyn.

och ”Judas” klottras på Zlatans fastighet och statyn.

2 december

Shortsen sprayas röda.

12 december

Båda benen på statyn sågas igenom och ett rep hängs runt halsen.

22 december

På nytt sprayas statyn. Denna gång med silvrig färg. Näsa och lilltå sågas av.

2020

5 januari

Natten mot söndag sågas statyn av vid fötterna och kraschar över staketet som skulle skydda den. Några timmar senare fraktas den 500 kilo tunga bronsstatyn upp på en lastbil och körs i väg från Stadionområdet.

Vid 11-tiden på söndagen inleddes det arbetet när en lastbil med kran på flaket kom till platsen. Efter en stunds arbete kunde man lyfta statyn, som under natten klätts in i en skyddande plast, upp på lastbilen för vidare transport. Exakt var den tar vägen är inte känt.

Kvar på platsen står bara fundamentet. 

Vad som kommer att hända med statyn efter renoveringen är oklart. Men i nuläget finns det inget politiskt beslut om att statyn inte skullle komma tillbaka.

Strax före klockan 11.30 på söndagen kördes den nedsågade Zlatan-statyn i väg från platsen. Foto: Fritz Schibli

Flera attentat

Det är inte första gången statyn över stjärnfotbollsspelaren vandaliseras. 

Sedan nyheten om att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby offentliggjordes har statyn fått näsan avsågad, bränts med bengaler och fått en toaring runt halsen. 

Från flera håll har det rests krav på att flytta statyn från Malmö. Bland annat har en invånare krävt i ett medborgarinitiativ att statyn försvinner.

Malmö stads ansvariga har tidigare ställt sig kallsinniga till en flytt.

Efter nattens händelse lämnar Frida Trollmyr, kommunalråd med ansvar för kultur och fritid, en skriftlig kommentar.

”Jag förstår att många är besvikna på Zlatans agerande. Men att vandalisera en staty är bara ovärdigt. För fram kritiken men gör det på demokratiska sätt. Ett Malmöinitiativ har lämnats in, som kommer att behandlas någon gång efter februari. Bara på det sättet kan alla röster göras hörda och beslut sedan fattas utifrån det”, skriver hon i ett sms.

Endast statyns ena fot finns kvar på den upphöjning där Zlatanmonumentet en gång stod. Foto: Johan Svensson

Skadegörelserna av statyn har hittills kostat Malmös skattebetalare 21 000 kronor. Hur mycket det kommer att kosta att reparera den när den nu är nedsågad – om det överhuvudtaget är möjligt – är ännu oklart. 

Skulptören bakom statyn, Peter Linde, är bedrövad över den senaste vandaliseringen.

– Det är beklämmande, jag kan absolut inte begripa hur man kan göra så här.

Peter Linde besviken på Malmö

Han är besviken på Malmö stad som inte skyddat statyn bättre.

– De vet ju hur det är nu dessa dagar. Ändå låter man den stå där och ge människor möjligheten att göra så här. Man står bredvid och bara tittar på.

Peter Linde blev tidigt på söndagen uppringd av Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand som berättade om vandaliseringen.

– Vi har en fortsatt dialog om det här och hur den ska lagas. För laga den måste vi göra, säger Peter Linde som vill att Malmö stad nu skyddar statyn på riktigt. Om den ska står kvar vid Stadion.

För honom smärtar det varje gång någon ger sig på statyn.

– Det är klart att man blir ledsen. Det är flera års arbete som nu saboteras och förstörs på nolltid medan alla står bredvid och bara tittar på, säger han.

Malmös kulturkommunalråd Frida Trollmyr (S) öppnar upp för att statyn kan flyttas till en annan plats i Malmö, enligt Sydsvenskan.

– Om statyn flyttas ska det vara utifrån sakliga argument, vi kan inte vika oss för vandalism. Hade det varit en skola som vandaliserats hade det aldrig förväntats av oss politiker att vi skulle lägga oss platt och bara stänga den, säger Frida Trollmyr (S), till Sydsvenskan.

Hon tar starkt avstånd från vandaliseringen men menar att politikerna inte kan ta av malmöbornas skattemedel för att övervaka statyn dygnet runt, som konstnären vill.

– Dygnetruntbevakning är inte försvarbart utifrån den ekonomiska situation vi har, säger Frida Trollmyr till Sydsvenskan.

Fotbollförbundets kritik

Håkan Sjöstrand säger till Fotbollskanalen att vandaliseringen ”har passerat alla gränser”.

– Zlatan är vår främste spelare genom tiderna och det han uträttat under sin resa innebär att han är en symbol för så mycket och för så många och att han tagit kampen och därför har en stor betydelse. Det är oerhört tråkigt att det här sker.

Om kritiken från Peter Linde om att Malmö stad inte skyddat statyn nog säger Malin Tykesson att ”vi kontinuerligt undersöker olika typer av säkerhetsupplägg”.

Har ni gjort nog, med tanke på vad som hänt?

– Det är väl svårt att bedöma vad som är nog. Naturligtvis är det här beklagligt men det går ju att undersöka olika typer av säkerhetsupplägg framöver, säger hon.

Det finns ingen gripen eller misstänkt för dådet.

– Vi kan konstatera att någon utfört skadegörelse. Någon har sågat av ena foten och vält statyn. En anmälan om skadegörelse är upprättad. I nuläget har vi inga misstänkta eller gripna, säger Patric Fors, presstalesperson polisregion Syd. 

Zlatan presenterad av Milan

Höll presskonferens efter nya avtalet med Milan.