Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatan-statyn flyttad – till en hemlig plats

Statyn ska forslas bort för renovering.
Här körs Zlatan-statyn bort efter den senaste vandaliseringen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Zlatan i samband med att han blev officiellt klar för AC Milan.Foto: SPADA / AP TT NYHETSBYRÅN
Här föll Zlatan-statyn över staket som skulle skydda statyn utanför Stadion.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö stad tog emot Zlatan-statyn trots att principen är att säga nej till konstverk av levande personer.

Efter flera attacker och en hård kritikstorm sågades den ned i helgen och nu är den flyttad.

– Nu tror jag att man inte kommer att frångå den principen på väldigt, väldigt länge, säger kommunalrådet Frida Trollmyr (S).

Vid 11-tiden på söndagen lyftes den söndersågade skulpturen på flera hundra kilo upp på en lastbil och försvann. Åtgärden kom direkt efter den senaste attacken natten mot söndag. Upprinnelsen är välbekant för de flesta: Efter att Zlatan avslöjat att han går in som delägare i Hammarby uppstod en våg av kritik och ilska mot stjärnan som kanaliserats i skadegörelse av statyn.

Bland annat har näsan sågats av och själva statyn har utsatts för bengalbränning och efter attacken nu senast har alltså skulpturen skickats i väg. Exakt var den befinner sig hålls hemligt.

Peter Linde är tagen över all förstörelse av statyn. ”Det går så fort att rasera något som tagit år i anspråk”Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Konstnären Peter Linde:

– Jag vet inte mer än att den är borta. Inomhus ska den vara i alla fall. Men jag tror inte jag hade sagt något om jag visste var den var ändå, jag vill inte att folk ska ta sig dit.

Beskedet: Zlatan-statyn kan flyttas - i stan

Malin Tykesson, kommunikationschef på fritidsförvaltningen berättar lite mer.

– Den är omhändertagen för reparation och befinner sig i Malmö. Hur själva reparationsprocessen ser ut är för tidigt att säga.

Enligt henne görs det löpande utredningar och utvärderingar av säkerhetsläget.

Vad som kommer att hända med skulpturen är oklart. Men den kommer med största sannolikhet inte att lämna Malmö. 

Frida Trollmyr (S) kommunalråd med ansvar för kultur och fritid säger att en flytt utsocknes är helt utesluten. I alla fall som det ser ut just nu.

– Den är donerad till staden, den är vår egendom. Men jag har inte sagt att den aldrig kan flyttas inom staden om det finns argument.

Frida Trollmyr (S) ser ingen anledning att flytta Zlatan-statyn ut ur Malmö.Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

I klartext: statyn skulle kunna placeras på annan plats i framtiden än just utanför Stadion.

– Vi har gjort en utredning tidigare och kommit fram till att den bästa platsen att ha den på är vid Stadionområdet. Om man tittar på det nu igen kan det ha kommit nya argument, då får man utreda det, säger hon.

Undantaget om Zlatan-skulpturen

Nu ligger ett medborgarinitiativ med krav på att flytta statyn från Malmö. Omröstningen stänger 25 februari. Därefter ska ärendet beredas av tjänstemännen innan det tas upp politiskt.

Efter den senaste attacken väcktes kritik mot att skulpturen inte hade ett större säkerhetsarrangemang.

– Jag tar fullständigt avstånd från vandaliseringen, men det är inte rimligt att ha en dygnet runt-bevakning heller, säger Frida Trollmyr.

Det var inte helt självklart för Malmö stad att emot statyn av Zlatan. Principen är vanligtvis tack men nej tack till skulpturer av levande personer.

– Det är ju just av den anledningen att man inte vet vad den personen gör i framtiden. Men nu fick vi erbjudandet att ta emot ett konstverk och det har varit ett hårt folkligt tryck, bland annat med medborgarförslag om att hylla Zlatan, och då gjorde vi ett undantag. Nu tror jag att man inte kommer att frångå den principen på väldigt, väldigt länge, säger Frida Trollmyr.

Här välkomnas Zlatan i Milano

Hör Zlatans egna ord om Milan – ”Hemma för mig”.