Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zecira Musovic: "Jag ska bli bäst i världen"

Zecira MusovicFoto: Petter Arvidson

MALMÖ. Det finns å ena sidan inte mycket som talar för Zecira Musovic.

Å andra sidan finns det väldigt mycket som talar för Rosengårds 19-åriga målvakt.

– Jag ska bli bäst i världen.

Zecira Musovic tittar ned på sin högerarm. Konstaterar att det nog kanske är lite smalare än den vänstra, men att rörligheten är "grym".

Det var på träningen, dagen efter match, på landslagslägret med U20 som hon i början av mars bröt armleden, eller "tantbenet" som Zecira har fått lära sig att det heter.

– Då förstår du hur der såg ut när jag föll...

Rosengård som bara kort innan hade drabbats av ett tungt avbräck när nyförvärvet den kanadensiska målvakten Erin McLeod skadade knäet fick nu än mer huvudbry.

– Fan, nu sätter jag klubben i skiten... Det var min första tanke när jag insåg att armen var bruten, och att jag skulle missa Champions League, det smärtade mest.

Rosengård förlängde tidigare i veckan kontraktet med den rutinerade målvakten Sofia Lundgren året ut.

Lundgren skrev nyligen ett tvåmånaderskontrakt med Rosengård, men när McLeods skada var värre än befarat blir den förra landslagsmålvakten kvar i mästarklubben.

– Jag hoppas att jag kan vara tillbaka så snart som möjligt och jag har inte räknat bort att ta platsen som förstamålvakt på något vis.

Vad tänkte du när Rosengård värvade Erin McLeod i vintras?

– Fan, där rök min chans, jag blev besviken och jätteledsen. Jag kände frustration och undrade varför de inte trodde på mig.

Samtalen med sportchefen Therese Sjögran blev långa.

– Efter ett tag insåg jag att det var ett tillfälle för mig att utvecklas som fotbollsspelare, det är verkligen inte alla som får möjligheten att träna tillsammans med en världsmålvakt.

– Nu har vi ju tyvärr inte kunnat göra det än eftersom Erin skadade sig, och sen jag.

Kände hatkärlek

Förra säsongen var upp och ned för Zecira Musovic, totalt vaktade hon Rosengårds mål 16 gånger i damallsvenskan.

– Jag hade en tyngre period under hösten men gjorde också många bra matcher, och det är lite så det ofta är att vara målvakt. Antingen går det riktigt bra eller så skit.

Zecira Musovic fyller 20 år om drygt en månad och har meriter från de svenska flick- och u-landslagen men väntar på att få göra A-landslagsdebut.

Och i somras trodde hon att det var nära när förbundskapten Pia Sundhage presenterade truppen till VM i Kanada.

– Först trodde jag inte alls på det men ju närmare uttagningen det kom desto större chans trodde jag att jag hade.

Zecira stod dock utanför Sundhages trupp men den tyngsta smällen kom när Rosengård satte stopp för Zecira Musovic i F19-EM i Israel senare samma sommar.

Viktiga matcher och skaderisk var Rosengårds motivering till varför Zecira fick stanna hemma och från tv-soffan och se laget hon varit kapten för hela vägen fram till slutspelet nu ta guld.

– Jag skulle ha haft en fantastisk fotbollssommar, nu blev det i stället ingenting. Det var oerhört tungt.

– Nu bestämde Rosengård att jag inte skulle åka och jag var någonstans glad att jag slapp ta beslutet själv, även om jag blev besviken och ledsen när det blev så här. Det var lite av en hatkärlek att se Sveriges matcher.

"Väldigt hög nivå"

Zecira Musovic kom från Statena till Rosengård 2013 och hyllar klubben hon spelar i.

– Det är en otroligt professionell klubb och väldigt hög nivå på allt som görs. Folk frågar mig ibland om jag vill spela utomlands, om det är en dröm. Men jag brukar svara att jag faktiskt lever lite utav en dröm just nu.

Så du är på riktigt inte sugen på att spela i en utländsk klubb?

– Kanske, kanske i framtiden men just nu känns Rosengård klockrent.

Skulle du kunna tänka dig i att spela i någon annan damallsvenskklubb?

– Linköping tycker jag är en väldigt intressant klubb som satsar mycket på yngre spelare.

Har du fått erbjudande från någon annan klubb?

– Inget som jag har tittat på.

Hur tror du att det går i damallsvenskan i år?

– Det blir tajt uppe i toppen men vi vinner. Jag tror att Linköping kommer att bli vassa i år, och varken Eskilstuna eller Göteborg får räknas bort i toppstriden.

– Men vi vinner.

Ifrågasatt som fotbollsspelare

Zecira Musovic föräldrar kommer Serbien på gränsen till Bosnien där hennes tre syskon också är födda.

Själv är hon född i Falun innan familjen flyttade till Skåne.

Stödet hemifrån har alltid varit stort, och Zecira berättar att hennes två största supportrar är de som är minst intresserad av idrott i familjen.

– Min mamma och ena syster är på alla matcher, det betyder oerhört mycket för mig, säger Zecira som dock även har upplevt att bli ifrågasatt som fotbollsspelare.

– På Balkan är det inte så vanligt att tjejer spelar fotboll men när vi var där på semester när jag var yngre spelade jag alltid killarna. Då vet jag att det var många vuxna som sa att "du kommer tröttna på det där snart."

Det gjorde inte Zecira och hennes planer för framtiden är stora.

– Champions League är oerhört viktigt både för mig men också hela klubben, det betyder så extremt mycket att få komma ut i Europa och spela de stora matcherna.

Varför tror att svenska klubbar inte når hela vägen fram i Champions League?

– Det handlar mycket om ekonomi. Det blir allt vanligare att damklubbar går ihop med herrklubbar och att de då får bättre förutsättningar, engelska ligan är ett bra exempel på det.

– Än så länge hänger de svenska klubbarna med bra internationellt, men det finns risk att vi halkar efter om fler klubbar inte får bättre ekonomi.

Hur tror du att ditt fotbollsliv ser ut om fem år?

– Jag spelar i Rosengård och har en ännu mer betydande roll där, och jag är förstamålvakt i A-landslaget, säger Zecira och berättar att det finns ytterligare ett framtidsmål...

– Jag ska bli världens bästa målvakt. Det är min dröm och jag tror att jag kan bli det.

 

Kristianstads trupp:
Brett Maron, Sif Atladottir, Elin Karlsson, Therese Ivarsson, Tilda Persson, Amanda Edgren, Asgerdur Baldursdottir, Alice Nilsson, Ida Rebecka Guehai, Sofia Hagman, Johanna B. Rasmussen, Nellie Karlsson, Jennie Danielsson, Mia Carlsson, Lisa Karlsson, Lorca van de Putte

 

Rosengårds trupp:
Zecira Musovic, Nina Frausing Pedersen, Amanda Ilestedt, Emma Berglund, Alexandra Riley, Anita Asante, Sara Björk Gunnarsdóttir, Iina Salmi, Nataša Andonova, Marta Vieira da Silva, Erin McLeod, Sofia Lundgren, Lina Nilsson, Gaëlle Enganamouit, Lieke Martens, Hanna Persson, Ebba Wieder, Emma Pennsäter, Sofie Junge Pedersen, Ella Masar, Andrea Thorisson, Edina Filekovic, Rebecka Holm, Hanna Lundell, Linnea Svensson