Wilmer, 10, ska träna med FC Barcelona

10-årige Wilmer Persson Schönbeck ska få chansen att träna med storklubben FC Barcelona.
Foto: Wiktor Richardsson
"Det är lite av en dröm, det känns jättespännande och roligt", säger han.
Foto: Wiktor Richardsson

Många drömmer om det. Få får möjligheten. 10-årige Wilmer Persson Schönbeck ska få chansen att träna med storklubben FC Barcelona på söndag.

– Det är lite av en dröm, det känns jättespännande och roligt, säger huvudpersonen själv.

Den unge man vi träffar har långt hår och är ganska liten till växten. Men så är han bara 10-år också. Wilmer Persson Schönbeck var bara nio när han upptäcktes av storklubben FC Barcelona på ett sommarläger som Spanska Akademins Fotbollsförening (SAFF) anordnade sommaren 2015.

– Under den sista träningsdagen blev Wilmer tagen åt sidan för att prata med en scout från FC Barcelona. Han blev då medbjuden till Barcelona för ett träningsläger som SAFF anordnade där. Under lägret mötte de olika lag från Spanien, berättar föräldrarna Tomas och Maria.

Därefter dröjde det ett tag innan klubben hörde av sig på nytt.

– För en vecka sedan kom så ett samtal från Barcelona där man berättade att de ville se honom träna med dem på söndag.

Huvudpersonen ser det som lite av en dröm, men att han skulle vara extra pirrig eller så för att det gäller träning med en storklubb som FC Barcelona känner han inte.

– Jag är inte speciellt nervös inför vad som väntar men det känns jättespännande och roligt. Det är lite av en dröm att få träna med dem, säger Wilmer och berättar om vad som väntar.

– Vi åker dit på fredag, sen är det träning och match på söndagen som gäller.

Vad skulle du säga att du är bra på?

– Mina styrkor är att jag kan använda båda fötterna och att jag rör mig ganska bra ute på planen.

Wilmer passar in i FC Barcelonas profil

Javier K Gomez är sportchef och tränare för SAFF. Han berättar att det är just kvalitéerna som Wilmer beskriver som FC Barcelona söker. Om någon vet vad klubben vill ha så är det Gomez. Han har varit tränare för Barcelonas akademi för pojkar 10-14 år och har dessutom varit assisterande för damernas A-lag.

– Barcelonas spelsystem handlar om possession. Det betyder att man ska äga boll hela tiden. Spelarna måste därför kunna spela med bägge fötterna, behålla bollen inom laget och hela tiden hålla bollen i rörelse. Spelarens rörelsemönster är därför viktigt, när bollen släpps ska det finnas spelalternativ för mottagaren i bägge riktningarna.

Wilmer har tränat med Gomez och SAFF sedan lägret förra sommaren. Förutom den träningen blir det spel för klubben Fortuna FF samt i skolan där han går en inriktning med en HIF-profil.

– Det innebär att en ledare från Helsingborgs IF kommer ut till skolan och gör ett träningspass med killarna på orten där vi bor, säger pappa Tomas.

Ingen press från föräldrarna

Sammanlagt rör det sig om träningar fem dagar i veckan plus matcher på helgerna. Huvudpersonen själv är nöjd med att få träna så mycket och tröttnar inte på sporten för det.

– Det kan inte bli för mycket fotboll, säger han.

Föräldrarna menar att det är sonen själv som vill träna och det inte handlar om någon pushning från deras sida.

– Det är ingen press från vår del alls. Om det är för mycket träning får du fråga honom själv men det tror jag inte. Det är ett stort leende så fort det är träning, berättar de båda.

Nu väntar träning med Barcelona runt hörnet för spelaren med den guldiga vattenflaskan. Favoritspelaren är Neymar Jr och om Wilmer själv får bestämma kan han göra honom sällskap framöver.

– Ja, jag drömmer om att bli proffs.  Min favoritklubb har tidigare varit Manchester United men nu är det Barcelona som gäller också.

Inte aktuellt med flytt till Barcelona, än

Watch out Neymar, Wilmer is coming. Skulle träningen på söndag bli lyckad kommer Barcelona hålla kontakten med sportchefen i SAFF gällande talangens utveckling.

– Går det bra så kommer klubben kontakta mig efter några dagar. Då tar vi det därifrån och håller kontakten med hur det går i utvecklingen via rapporter och videor som jag skickar till dem, säger Javier K Gomez och berättar vidare.

– I ett senare skede kan det bli aktuellt att han åker dit var tredje månad och spelar matcher för Barcelona. Men det är inte aktuellt att flytta dit, i så fall först när han fyllt sexton. Då är det okej enligt Uefas regelverk.