Henrik Larsson. Foto: Avdo BilkanovicHenrik Larsson. Foto: Avdo Bilkanovic
Henrik Larsson. Foto: Avdo Bilkanovic
Jordan Larsson. Foto: Ludvig ThunmanJordan Larsson. Foto: Ludvig Thunman
Jordan Larsson. Foto: Ludvig Thunman
Janelle Larsson. Foto: Petter ArvidsonJanelle Larsson. Foto: Petter Arvidson
Janelle Larsson. Foto: Petter Arvidson

"Vill inte att de ska göra såna misstag"

Publicerad

Städa, stabilisera - och lämna över.

Det var Henrik Larssons, 44, ledord när han tog över som manager för Helsingborgs IF.

Efter en tid av ekonomisk kris och tunga spelartapp är det 2016 som legendaren alltså ska stabilisera.

Ännu en hopplös uppgift för en manager som vant sig vid just hopplösa uppgifter?

- Det är klart att vi vill vara betydligt högre upp i allsvenskan än vi mäktade med i fjol, säger Henrik Larsson.

Som i en stor intervju med SPORT-Expressen även tippar att IFK Norrköping knappast upprepar sin guldsuccé, talar om de tuffa tävlingarna i familjen Larsson som triggat barnen Jordan och Janelle - och så kommenterar han för första gången uppgifterna om kontakten med förbundet för att bli Erik Hamréns efterträdare.

Smileyn i sms:et är en tumme upp.

Varken mer eller mindre.

Klassisk Henrik Larsson-style.

Det betyder att det är okej med en intervju, men underförstått att det också gäller att vara på tå. "Var förberedd. Annars behöver du inte göra dig besväret".

Någonstans är det korta tålamodet kanske mer begripligt just nu. Helsingborgs IF nådde efter en svajig säsong på Olympia bara en åttondeplats i allsvenskan förra året. Ett sportsligt resultat som inte är gott nog åt den anrika klubben med de kräsna fansen.

Men värre var ändå de ekonomiska rapporter som sipprade ut efter hand. En krissituation uppstod, och den lever i högsta grad kvar i dag och som en följd har HIF tvingats se en mängd av lagets stjärnor lämna klubben. Pär Hansson, Arnór Smárason, Robin Simovic, Jere Uronen, Mattias Lindström är borta - och sannolikt försvinner även Rade Prica och Emmanuel Boateng.

Ersättarna bär mer blygsamma namn.

Läget känns mer än ansträngt sett utifrån.

Du har talat om en treårsplan: Städa, stabilisera och lämna över. Är det verkligen under 2016 som du ska stabilisera HIF?

- Det är förhoppningen, att kunna stabilisera det och göra bättre än förra året. Så är det, säger Henrik Larsson bestämt.

Så nu vet ni.

"Jordan måste leverera"

Managern förklarar att man nu är på jakt efter en ersättare till anfallaren Robin Simovic,, som nyligen såldes till japanska Nagoya Grampus.

Men man behöver inte var alltför insatt i sporten för att förstå att ett tyngre ansvar kommer att landa på Jordan Larssons 18-åriga axlar den här säsongen.

Är han redo för det?

- Det är Jordans andra riktiga säsong i allsvenskan, han gjorde det riktigt bra i fjol och fick spela rätt mycket. Ska han få den utvecklingen och vilja syssla med detta på heltid över en längre period så krävs det givetvis att han fortsätter att utvecklas i den riktningen han gjort.

Det är en kittlande spelare på alla tänkbara sätt, har det varit några proffsanbud?

- Nej.

När skulle han vara redo att ta ett sådant kliv?

- Nämen, han är Helsingborgs spelare nu. Det finns ingen anledning att prata om något annat. "If's and but's" and "if my father was the king I would be the prince", det har jag sagt till dig tidigare.

- Grejen är den att han måste leverera, han ska ha fokus på detta och inget annat - och det vet jag att han har.

Har ert förhållande förändrats något under året som gick?

- Nej, det tycker jag inte. Han är väldigt mogen för sin ålder, men det är klart att han inte alltid varit nöjd och glad. Det gäller att kunna se skillnaden på pappa/son, son/tränare och tränare/son, och det har han varit duktig på.

- Jag har givetvis, eftersom jag är betydligt äldre än han, fått ta ett större ansvar där, men det är fullt normalt. Det handlar om att kunna se skillnaden, att det aldrig är något personligt. Det handlar om vad jag tycker är bäst för Helsingborgs IF.

Men funkar det som en strömbrytare, alltså? Att när ni kommer hem så förändras läget omedelbart.

- Nej, det gör det väl inte alltid. Men vi försöker att ha en "på och av"-knapp, som du pratade om. Vi har ett annat förhållande utanför planen. Det lyckas givetvis inte alltid, men för det mesta. Jag tycker han har hanterat det väldigt bra.

När man läser om Jordan och er dotter Janelle - som redan lyckats fantastiskt bra inom hästhoppningen - så får man känslan av att ni uppfostrat två superprototyper till barn.

- Superprototyper? Det vet jag inte. Men det är barn som vet hur de ska uppföra sig.

- Det är väldigt viktigt. Och precis som alla andra yngre män och barn, som Janelle ändå är fortfarande, så har de också sina "tantrums" (utbrott). Det är de inte ensamma om. När det inte passar, menar jag. Det har väl dina fyra barn också, säger Larsson med ett skratt.

Ja, de står inte direkt alltid med mössan i hand...

- ... haha, näe, då hade jag varit orolig.

Har ni satt upp mål med barnen?

- Vi har aldrig pratat målsättningar. De pratar om drömmar. Jordan vill bli fotbollsproffs och Janelle vill bli så bra som möjligt.

- Jag tror ju på tävling. Jag ska inte säga aldrig, men det är väldigt sällan som jag och Magdalena har låtit dem vinna i något spel som de inte förtjänar att vinna. Oavsett om vi spelar "Skitgubbe" eller vilket spel som helst. Vi gör vårt bästa. Så när de väl vinner så har de gjort det på riktigt.

- Vi har alltid gillat att tävla, hela vår familj. Det är ju ett litet sätt att trigga dem, sen får man givetvis vara där och fånga upp dem när de inte är nöjda eller när de svävar i väg för mycket.

- Men det är ju en del av att vara förälder, att uppfostra sina barn. Kan jag tycka.

Vad är enklast, att vara fotbollsmanager eller förälder?

- Nämen, det är inget som är enkelt. Att vara pappa, du vet ju själv, man vill inte att ens barn ska göra misstag som gör ont i dem. Men någonstans så måste de få uppleva för att själva förstå.

- Jag älskar att vara pappa, jag älskar att vara manager. Man hittar lösningar på problemen.

"För mycket höga berg och djupa dalar"

Snacket kan flyta på bra.

Men så bromsas det tvärt upp.

Känslig information som gäller Helsingborgs IF har Henrik Larsson nämigen ingen som helst lust att dela med sig av.

Här är ett tydligt exempel.

Det går inte att inte att undvika att snacka ekonomi när man talar med HIF:s manager. Hade du någon aning om att det var SÅ illa med ekonomin när du tog jobbet?

- När vi pratar om klubbens ekonomi så får jag be dig att prata med (klubbdirektören) David Brodetsky, som är ansvarig för den delen. Mer än så kan jag inte säga. Jag är informerad om hur det ser ut, men han kan alla kommatecken.

Men det måste ha påverkat ditt jobb.

- Alltså, ekonomin påverkar alla sportchefer och managers. I slutändan handlar det mycket om hur mycket pengar du har att spendera. Jag menar, jag behövde inte göra något avkall på det jag hade fått lovat innan jag kom hit. I Landskrona fick man skära halvvägs genom säsongen, det var aldrig aktuellt här.

Kommer budgeten att förändras till 2016?

- Jag vill ju inte diskutera vår ekonomi eller min budget utåt. Det finns ingen anledning till. Jag vet vad jag har, och jag vet vilka ramar jag måste hålla mig inom.

När du smält 2015, ditt första år som manager i HIF - hur låter din sammanfattning?

- Fotbollsmässigt, menar du då? Sammanfattningen är egentligen att vi måste bli jämnare än vi var förra året. Det var för mycket höga berg och djupa dalar.

- Stundtals i matcher så spelar vi bra under längre perioder. En, två, tre matcher gör vi bra ifrån oss i 90 minuter. Men där var för mycket där vi inte spelar på den nivån jag vet att vi kan.

Har du lokaliserat problemet och vet vad du måste åtgärda?

- Jamen, vi har gjort en utvärdering i ledarstaben. Men innan vi pratar om det utåt så ska vi först tala med spelarna, och det har vi inte hunnit. Men det kommer.

Är du nöjd rent sportsligt med din första säsong i HIF?

- Alltså, om alla vi som håller på med detta tittar på det, så är det klart att vi inte är nöjda. Vi slutar åtta i allsvenskan, det är vi inte nöjda med. Både ledarstaben och spelarna är vinnarskallar, så det är klart att vi vill vara betydligt högre upp i allsvenskan än vi mäktade med i fjol.

- Men, samtidigt, man måste ta med i beräkningarna, att det kommer in ett nytt ledarteam, ett nytt spelsätt. Så jag tycker någonstans att vi gjorde en helt okej säsong.

Fler måste kliva fram i EM

Gammal regel gäller.

En intervju med en av Sveriges absolut största genom tiderna nuddar alltid någon gång vid landslaget.

Inför Sveriges EM-play off mot Danmark rapporterade SPORT-Expressen om att förbundet redan börjat leta efter Erik Hamréns ersättare. IFK Göteborgs Jörgen Lennartsson och Åge Hareide ska då ha kontaktats, och uppgifter gör gällande att även Henrik Larsson kan ha fått samma samtal från förbundet.

En fråga som Larsson skjuter ifrån sig:

- Även om de hade varit det, eller om de har varit det - så skulle du aldrig få det svaret av mig ändå. Svårare än så är det inte.

Hur känner du då för Sverige och ett EM-slutspel?

- Jag har fullt upp här (i Helsingborgs IF), men det är klart att det är mycket roligare med Sverige i ett EM-slutspel än att Sverige inte är med. Nu ger det oss något att se fram emot.

Vad behöver hända för att Sverige ska överraska i Frankrike i sommar?

- Vad som måste hända är att fler spelare kliver fram. Det var några som klev fram när Sverige gick till EM via play off mot Danmark.

- Då fick vi också se ett lite annorlunda Sverige än tidigare.

Kan du utveckla det?

- Nej, det har jag ingen lust att göra.

Okej, vilka spelare klev fram då?

- Andreas Granqvist har fått kritik, men jag tycker han spelade riktigt bra. Han är en av dem som varit stabila. Han är en ledargestalt, en försvarsgeneral där bak.

- Vilka fler? Oscar Lewicki var bra i de matcherna, men det var även Kim Källström. Han räddade ju ett baklängesmål på Parken när det stod 0-0. "Isak" (Andreas Isaksson) var också bra.

Och så "den Långe", va?

- Ja, men det "goes without saying".

Henrik Larsson summerar:

- Vad som krävs för att det ska gå bra för Sverige i ett mästerskap är att alla är på topp. Det är det som det handlar om. Du har inte råd med fripassagerare.

"Vi är vinnare"

Bättre än åtta ska man alltså bli i en allsvenska som känns ganska öppen så här i januari.

Det låter väl optimistiskt sett till alla spelarförluster.

Eller?

- Njae, (Mattias) Lindström spelade inte så mycket förra året. Visst, han var viktig för gruppen, och alla spelare som lämnat kommer vi att sakna på något sätt. Samtidigt, om man ser till de spelare vi tagit in, så är det också kvalitetsspelare.

- Jag tycker inte om att jämföra, men säg att vi tappar Mattias Lindström och får in Calle Wede, då är det ganska många plus på Calle Wede.

- Vi tappar Smárason, men får också in Martin Christensen som spelat kontinuerligt i allsvenskan och är i en bra ålder. Vi tappar Jere Uronen, det har du rätt i, en finsk landslagsman - samtidigt får vi in Adam Eriksson som spelat kontinuerligt i allsvenskan de två senaste säsongerna.

- Ja, vi kommer säkert att sakna dem, men jag tycker ändå att vi på något sätt har fått in kvalitetsspelare i de positionerna.

Är ni till och med bättre nu?

- Det får nyförvärven visa allt eftersom. Men vi tror på de spelarna vi tagit in.

Vad kommer HIF stå för 2016, på planen?

- Alltså, det är det vi pratat om redan under det första året. Det är kollektivet, sen ska individerna få chansen att glänsa i kollektivet.

Har du en allsvensk guldfavorit i dagsläget?

- Alltså, jag kan säga IFK Göteborg, Malmö FF och AIK, om man ser till förra säsongen. IFK Norrköping gjorde det fantastiskt bra då, Janne (Andersson) hade ett bra lagbygge - men jag är tveksam till att de klarar det ett år till.

- Du kommer ha dina vanliga kandidater där uppe, det tror jag. Sen är det intressant att se vad Pelle Olsson klara av att göra med Djurgården. De var ju med ett bra tag, men sen försvann deras målskytt.

Har du en dröm om att även ni ska kunna blanda er i en toppstrid?

- Alltså, alltså som är här i Helsingborgs IF har väl den drömmen. Så är det ju. Vi är vinnare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag