Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vill folk snacka skit så är det deras val"

Ella Masar.Foto: Christian Örnberg
Erin McLeod.Foto: Darryl Dyck
Ella Masar och lagkompisen i Rosengård Gaelle Enganamouit.Foto: Christian Örnberg

MALMÖ. Att vara fotbollsfru är inte det lättaste.

Framför allt inte när man spelar i samma lag som sin käraste – med allt vad det innebär.

– Vill folk snacka skit är det deras val, säger hon.

FAKTA

Ella Masar om...

...årets målsättning

– Jag hoppas att vi vinner Champions League. Allsvenskan är en tuff liga och vi vill så klart fortsätta vinna den, men nästa steg är Champions League.

...sin position

– Jag kan ju spelar både ytterback och anfallare. Jag skojar ofta med Jack (Majgaard Jensen) och säger om att jag gör mål så får han flytta fram mig. Som ytterback är det mer att man ser sin motståndare i ögonen och säger "nu har vi en 90-minuters batalj, vem ska vinna". Och i ärlighetens namn så tror jag att jag föredrar det för jag känner att jag är att räkna med i en-mot-en-dueller.

FAKTA

Namn: Ella Masar.

Ålder: 29.

Klubb: FC Rosengård.

Position: Ytterback/anfallare.

Tidigare klubbar: Windy City Blues, Chicago Gaels, Vancouver Whitecaps, Washington Freedo, Team Strömmen, Chicago Red Stars, Magic Jack, Paris Saint-Germain, Chicago Red Stars, Houston Dash.

Aktuell: Nyförvärv i FC Rosengård som hoppas bli svensk mästare och CL-hjälte. Hennes fru Erin McLeod är också aktuell för klubben.

FC Rosengård är mitt uppe i den mest intensiva försäsongsträningen när Ella Masar pratar med Kvällsposten efter dubbla träningspass. Hon berättar den ena storyn efter den andra. Bland annat om hur hon lurade den amerikanska ligan för att möjliggöra en flytt till Europa, och hur det är att spela i samma lag som sin hustru och ögonsten – och kränkningarna hon fått utstå på grund av detta.

Ella Masar har en bakgrund som lagkapten i amerikanska ligalaget Houston Dash. Men när chansen att flytta till Europa och Malmö kom gjorde hon allt i sin makt för att ta den.

I september i fjol var hon i staden för att provspela – under en aning speciella omständigheter.

Lagkompis iscensatte rykten

Den amerikanska ligan fungerar så att man skriver kontrakt på 1+1 år. Så även om Ella meddelat Houston att hon inte ville komma tillbaka efter en avslutad säsong så hade vilket annat lag som helst i den amerikanska ligan haft förtur framför ett utländskt lag att kontraktera spelaren till den nästkommande säsongen.

Så rätt vad det var florerade rykten på sociala medier att Ella var gravid och att hon skulle lägga skorna på hyllan efter säsongen 2015.

– Ett annat lag hade kunnat sno mig, så jag var tvungen att få dem att tro att jag skulle sluta. Att jag var gravid var ett rykte som startades av en lagkompis.

– Om det skulle ha varit så att Rosengård inte ville ha mig, utan bara Erin, så hade jag ju inte velat stanna i Houston. Jag ville göra vad som är bäst för mitt liv och min familj.

Erin McLeod är Ella Masars fru. Ellas fulla namn är faktiskt Ella Masar McLeod. De gifte sig i Vancouver där de fortfarande har ett hus.

Erin McLeod, som är kanadensisk landslagsmålvakt, bor för närvarande i Malmö tillsammans med Ella och är här för provspel med Rosengård. Hon har dock efter en skada hon fick i en landskamp mellan Kanada och Brasilien (i duell med Marta) haft problem med ett knä och har inte kunnat träna fullt ut. Därför har klubben inte tagit ett beslut i frågan om att värva målvakten – och det lär dröja ytterligare innan familjelivet faller helt på plats. Målvakten är i skrivande stund i väg på OS-kval.

– Förhoppningsvis kommer de fram till något när hon kommer tillbaka, säger Ella med glädje i rösten.

Gifte sig i somras

Paret gifte sig i somras men har redan gått igenom en hel del. De har trakasserats rejält på sociala medier där folk har skrivit och kallat dem för saker som inte bör nämnas i print.

– Jag tycker inte att det spelar någon roll vem man tycker om. Men jag tycker att det är en sak att vara stolt över om man är i en relation med någon som man verkligen älskar, det är vad jag tror på. Om sedan folk vill snacka skit så är det deras val, säger Ella och fortsätter:

– Egentligen så borde det inte vara någon skillnad gentemot till exempel Sara Björk Gunnarsdottir som är i en relation med en man. Vi har samma glädje och samma problem. Det handlar bara om kärlek och mer bör man inte bry sig om.

Ella Masar lockas av den liberala bilden av Sverige.

– Vi vet inte om det stämmer ännu, det har bara gått en vecka. Men det känns som att det är bättre än i Houston, man går inte och håller handen i Texas. Det ska dock bli intressant att se.

Omklädningsrummen olika världar

– Jag har varit tillsammans med en kille tidigare, och för mig så är det bara så att man blir kär i en person, sedan om det är en kille eller tjej spelar ingen roll. Relationer är aldrig lätt. Det handlar bara om att göra varandra lyckliga.

Ella drar paralleller mellan herr- och damfotboll och jargongen som råder i de olika omklädningsrummen – men hon ser också stora skillnader och snedvridna normer i ett sexistiskt samhälle.

– Man kan bara fråga sig vad som är bäst. Att jag älskar min själsfrände eller killar som har sex med mängder av tjejer. Vill man prata om atmosfären i ett omklädningsrum, så är det ju så att de här killarna ofta är gifta och har barn.

– Sen är det kanske inte lika uppenbart, men jag är övertygad om att det finns många män som är kära i en lagkompis, men de accepteras inte för vem de verkligen är.