Ella Masar. Foto: Christian ÖrnbergElla Masar. Foto: Christian Örnberg
Ella Masar. Foto: Christian Örnberg
Erin McLeod. Foto: Darryl DyckErin McLeod. Foto: Darryl Dyck
Erin McLeod. Foto: Darryl Dyck
Ella Masar och lagkompisen i Rosengård Gaelle Enganamouit. Foto: Christian ÖrnbergElla Masar och lagkompisen i Rosengård Gaelle Enganamouit. Foto: Christian Örnberg
Ella Masar och lagkompisen i Rosengård Gaelle Enganamouit. Foto: Christian Örnberg

"Vill folk snacka skit så är det deras val"

Publicerad

MALMÖ. Att vara fotbollsfru är inte det lättaste.

Framför allt inte när man spelar i samma lag som sin käraste – med allt vad det innebär.

– Vill folk snacka skit är det deras val, säger hon.

FC Rosengård är mitt uppe i den mest intensiva försäsongsträningen när Ella Masar pratar med Kvällsposten efter dubbla träningspass. Hon berättar den ena storyn efter den andra. Bland annat om hur hon lurade den amerikanska ligan för att möjliggöra en flytt till Europa, och hur det är att spela i samma lag som sin hustru och ögonsten – och kränkningarna hon fått utstå på grund av detta.

Ella Masar har en bakgrund som lagkapten i amerikanska ligalaget Houston Dash. Men när chansen att flytta till Europa och Malmö kom gjorde hon allt i sin makt för att ta den.

I september i fjol var hon i staden för att provspela – under en aning speciella omständigheter.

Lagkompis iscensatte rykten

Den amerikanska ligan fungerar så att man skriver kontrakt på 1+1 år. Så även om Ella meddelat Houston att hon inte ville komma tillbaka efter en avslutad säsong så hade vilket annat lag som helst i den amerikanska ligan haft förtur framför ett utländskt lag att kontraktera spelaren till den nästkommande säsongen.

Så rätt vad det var florerade rykten på sociala medier att Ella var gravid och att hon skulle lägga skorna på hyllan efter säsongen 2015.

– Ett annat lag hade kunnat sno mig, så jag var tvungen att få dem att tro att jag skulle sluta. Att jag var gravid var ett rykte som startades av en lagkompis.

– Om det skulle ha varit så att Rosengård inte ville ha mig, utan bara Erin, så hade jag ju inte velat stanna i Houston. Jag ville göra vad som är bäst för mitt liv och min familj.

Erin McLeod är Ella Masars fru. Ellas fulla namn är faktiskt Ella Masar McLeod. De gifte sig i Vancouver där de fortfarande har ett hus.

Erin McLeod, som är kanadensisk landslagsmålvakt, bor för närvarande i Malmö tillsammans med Ella och är här för provspel med Rosengård. Hon har dock efter en skada hon fick i en landskamp mellan Kanada och Brasilien (i duell med Marta) haft problem med ett knä och har inte kunnat träna fullt ut. Därför har klubben inte tagit ett beslut i frågan om att värva målvakten – och det lär dröja ytterligare innan familjelivet faller helt på plats. Målvakten är i skrivande stund i väg på OS-kval.

– Förhoppningsvis kommer de fram till något när hon kommer tillbaka, säger Ella med glädje i rösten.

Gifte sig i somras

Paret gifte sig i somras men har redan gått igenom en hel del. De har trakasserats rejält på sociala medier där folk har skrivit och kallat dem för saker som inte bör nämnas i print.

– Jag tycker inte att det spelar någon roll vem man tycker om. Men jag tycker att det är en sak att vara stolt över om man är i en relation med någon som man verkligen älskar, det är vad jag tror på. Om sedan folk vill snacka skit så är det deras val, säger Ella och fortsätter:

– Egentligen så borde det inte vara någon skillnad gentemot till exempel Sara Björk Gunnarsdottir som är i en relation med en man. Vi har samma glädje och samma problem. Det handlar bara om kärlek och mer bör man inte bry sig om.

Ella Masar lockas av den liberala bilden av Sverige.

– Vi vet inte om det stämmer ännu, det har bara gått en vecka. Men det känns som att det är bättre än i Houston, man går inte och håller handen i Texas. Det ska dock bli intressant att se.

Omklädningsrummen olika världar

– Jag har varit tillsammans med en kille tidigare, och för mig så är det bara så att man blir kär i en person, sedan om det är en kille eller tjej spelar ingen roll. Relationer är aldrig lätt. Det handlar bara om att göra varandra lyckliga.

Ella drar paralleller mellan herr- och damfotboll och jargongen som råder i de olika omklädningsrummen – men hon ser också stora skillnader och snedvridna normer i ett sexistiskt samhälle.

– Man kan bara fråga sig vad som är bäst. Att jag älskar min själsfrände eller killar som har sex med mängder av tjejer. Vill man prata om atmosfären i ett omklädningsrum, så är det ju så att de här killarna ofta är gifta och har barn.

– Sen är det kanske inte lika uppenbart, men jag är övertygad om att det finns många män som är kära i en lagkompis, men de accepteras inte för vem de verkligen är.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag