Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅNFoto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
 Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi kan inte bara titta på honom”

Publicerad

SKELLEFTEÅ. Seriesuveränen Växjö Lakers mot ett formtoppat Skellefteå AIK.

En final där Skellefteå kommer att tvingas hantera supertalangen Elias Pettersson.

19-åringen som vann poängligan i SHL - och gjort succé i slutspelet.

Men Skellefteå väljer att inte lägga för stort fokus på honom.

– Kanske vi måste fokusera på att stänga ned alla deras spelare, i stället för att bara titta på honom, säger Joni Ortio.

24 mål i grundserien, och fyra i slutspelet. Elias Pettersson har inte bara gjort många poäng för Växjö Lakers under säsongen - han har dessutom redan i sen debutsäsong i SHL visat att han även på den här nivån har ett målskytte av högsta klass.

Därför kommer Ånge-sonen att vara en nyckelspelare om Växjös drömmar om guld ska bli till verklighet nu, precis så som 2015. Ska Skellefteås drömmar bli sanna så kommer en av deras nycklar till det vara att få stopp på Pettersson.

Men inför morgondagens match nummer ett i finalserien väljer laget att inte lägga för stort fokus på stjärnan.

– Han är en bra spelare men de har många andra bra spelare också. Kanske vi måste fokusera på att stänga ned alla deras spelare, i stället för att bara titta på honom. Vi kan inte lägga för mycket energi på honom, säger målvakten Joni Ortio.

Han gör sitt första slutspel och är bara 19 år. Tror du att ni kan komma in under skinnet på honom lättare än på till exempel Janne Pesonen?

– Jag vet inte. Kanske? Men jag har inte tänkt på det allt för mycket. Kanske vi kan komma in i hans hjärna, kanske inte men det är inte heller vår prioritering. Vi torr på vårt system och om vi följer våran matchplan så kommer vi ha en bra chans att slå Växjö.

"Verkar vara en skicklig hockeyspelare"

För Jimmie Ericsson, som funnits med i fem av Skellefteås sex finalserier under 10-talet, väntar en SM-final där Skellefteå kommer att ses som underdogs på förhand.

Och inte heller han vill lägga för stort fokus på Elias Pettersson.

Har ni snackat extra mycket om honom och hur ni ska stoppa honom?

– Det har vi inte gjort, jag har sett honom litegrann men inte särskilt mycket under säsongen. Han hittar målvaktens vänstra kryss rätt ofta, det verkar vara en skicklig spelare som har en grym hockeyhjärna. 

Skellefteås sportchef Mikael Lindgren:

– Vi vet ju vad Växjö har för toppspelare, och Elias är otroligt skicklig men de har ett gäng skickliga spelare så vi kommer inte göra någon större highlight på honom.

Han är ju väldigt ung, och gör sitt första slutspel. Kommer ni försöka få honom ur balans genom att spela extra hårt på honom?

– Jag vet inte. Jag såg matcherna mot Malmö och jag tyckte att Malmö hade en strategi att få Växjö ur balans, och det avfärdade de ganska enkelt. Vi måste bara komma upp i bra nivå då har vi stor möjlighet att slå dem.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag