Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi kan inte bara titta på honom”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

SKELLEFTEÅ. Seriesuveränen Växjö Lakers mot ett formtoppat Skellefteå AIK.

En final där Skellefteå kommer att tvingas hantera supertalangen Elias Pettersson.

19-åringen som vann poängligan i SHL - och gjort succé i slutspelet.

Men Skellefteå väljer att inte lägga för stort fokus på honom.

– Kanske vi måste fokusera på att stänga ned alla deras spelare, i stället för att bara titta på honom, säger Joni Ortio.

24 mål i grundserien, och fyra i slutspelet. Elias Pettersson har inte bara gjort många poäng för Växjö Lakers under säsongen - han har dessutom redan i sen debutsäsong i SHL visat att han även på den här nivån har ett målskytte av högsta klass.

Därför kommer Ånge-sonen att vara en nyckelspelare om Växjös drömmar om guld ska bli till verklighet nu, precis så som 2015. Ska Skellefteås drömmar bli sanna så kommer en av deras nycklar till det vara att få stopp på Pettersson.

Men inför morgondagens match nummer ett i finalserien väljer laget att inte lägga för stort fokus på stjärnan.

– Han är en bra spelare men de har många andra bra spelare också. Kanske vi måste fokusera på att stänga ned alla deras spelare, i stället för att bara titta på honom. Vi kan inte lägga för mycket energi på honom, säger målvakten Joni Ortio.

Han gör sitt första slutspel och är bara 19 år. Tror du att ni kan komma in under skinnet på honom lättare än på till exempel Janne Pesonen?

– Jag vet inte. Kanske? Men jag har inte tänkt på det allt för mycket. Kanske vi kan komma in i hans hjärna, kanske inte men det är inte heller vår prioritering. Vi torr på vårt system och om vi följer våran matchplan så kommer vi ha en bra chans att slå Växjö.

"Verkar vara en skicklig hockeyspelare"

För Jimmie Ericsson, som funnits med i fem av Skellefteås sex finalserier under 10-talet, väntar en SM-final där Skellefteå kommer att ses som underdogs på förhand.

Och inte heller han vill lägga för stort fokus på Elias Pettersson.

Har ni snackat extra mycket om honom och hur ni ska stoppa honom?

– Det har vi inte gjort, jag har sett honom litegrann men inte särskilt mycket under säsongen. Han hittar målvaktens vänstra kryss rätt ofta, det verkar vara en skicklig spelare som har en grym hockeyhjärna. 

Skellefteås sportchef Mikael Lindgren:

– Vi vet ju vad Växjö har för toppspelare, och Elias är otroligt skicklig men de har ett gäng skickliga spelare så vi kommer inte göra någon större highlight på honom.

Han är ju väldigt ung, och gör sitt första slutspel. Kommer ni försöka få honom ur balans genom att spela extra hårt på honom?

– Jag vet inte. Jag såg matcherna mot Malmö och jag tyckte att Malmö hade en strategi att få Växjö ur balans, och det avfärdade de ganska enkelt. Vi måste bara komma upp i bra nivå då har vi stor möjlighet att slå dem.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!