Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Växjös väg fram till historiska SM-guldet

Växjö säkrade ett historiskt SM-guld på torsdagskvällen.
Foto: Daniel Malmberg/All Over Press
Lakers besegrade regerande mästarna Skellefteå med 4-2 i matcher.
Foto: Daniel Malmberg/All Over Press

VÄXJÖ. Det blev en av de mest oförutsägbara SM-finalerna någonsin.

Redan i första matchen satte Växjö Lakers experterna på plats med en klassisk skräll. Och likadant fortsatte det i den här vilda duellen.

Här är hela finalresan - från första knall till sista pokalkyss.

MATCH 1: CHOCKSTARTEN

12 april: Skellefteå-Växjö 1-2

Majoriteten av hockey-Sveriges expertkår har varit enig: Växjö får stryk i SM-finalen mot Skellefteå.

Efter fem raka SM-finaler, två raka guld och en mäktig svit på hemmaplan är det få som räknar med att något lag ska klara av att rubba mäktiga Skellefteå.

En av få som tippar annorlunda är SPORT-Expressens krönikör Mattias Ek som sticker ut hakan och tippar 4-2 till Växjö inför finalserien.

Han får rätt direkt i match ett, där Växjö chockar Skellefteå - i Skellefteå.

Rhett Rakhshani, som haft en tung säsong i grundserien, gör två mål när Växjö tar ledningen i finalserien och samtidigt sätter stopp för mästarnas mäktiga hemmasvit på 17 raka segrar i slutspelsmatcher.

- Ibland är man iskall, ibland går allt in. Den här gången gick det vägen för mig. Vi respekterar Skellefteå men vi är inte rädda för dem, säger Rakhshani efteråt.

Skellefteå är chockat och får resa till Växjö i ett oväntat underläge i finalserien.

MATCH 2: TVIVLAR SVERIGE?

14 april: Växjö-Skellefteå 0-3

Nej, en match har inte fått hela hockey-Sverige att helt plötsligt börja tro på ett guld för smålänningarna.

Det vore en kraftig överdrift.

Två dagar senare är ordningen återställd.

Skellefteå åker till Vida arena och får en drömstart när Janne Pesonen hittar en snygg passning till Patrik Zackrisson.

0-1 - och Skellefteå kör över Växjö rejält. Det är här Skellefteå visar upp vilken mäktig bredd man har i spelartruppen genom att bänka Daniel Widing och ge plats för powerplay-specialisten Rob Schremp. Han behöver bara en chans på sig och amerikanen dundrar in ett slagskott mellan benen på Cristopher Nihlstorp i spel fem mot fyra.

- Det bästa som kan hända våra unga killar är att de får sitta på sidan med en kille som Widing. Han stöttar laget, han gör rätt saker och har en enorm karaktär. Det var därför vi plockade in honom, säger assisterande tränaren Bert Robertsson.

Växjömålvakten Cristopher Nihlstorp kliver av inför den tredje perioden, och vi är vana vid att se tränare som vill spara sin förstemålvakt. Men när laguppställningarna delas ut på pressläktaren i Skellefteå Kraft arena två dagar senare är Nihlstorp återigen utanför laget.

Det börjar spekuleras om en skada på grund av att Nihlstorp redan tidigt i slutspelet haltat rejält mellan och efter matcherna. Men klubbens besked är tydligt:

- Han är sjuk.

MATCH 3: RESERVENS SUCCÉ

16 april: Skellefteå-Växjö 2-4

Inför säsongen lämnade Stefan Steen Skellefteå efter fyra säsonger. Han tog med sig SM-guld ner till Växjö för att satsa vidare i sin karriär.

I Skellefteå anser man sig ha god koll på Steens svagheter. Enligt SPORT-Expressens uppgifter är planen att försöka utnyttja hans plocksida.

- Det är en av hans svagheter och vår målvaktstränare Krister Holm har sina små knep när det gäller honom, säger Skellefteåforwarden Oskar Sundqvist.

Men det hjälper inte särskilt mycket.

Reserven Steen vinner den tredje matchen åt Växjö och står i spelargången med en stor ring av journalister omkring sig. Bara några meter bort från sitt tidigare omklädningsrum.

- Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns speciellt. Jag har haft fyra bra år här uppe. Nihlstorp har vunnit många matcher i slutspelet och nu har jag vunnit en också. Det är bra för oss att båda två är inne i det, säger Steen.

Skellefteå är i underläge igen i finalserien.

MATCH 4: WALLSONS UTBROTT

19 april: Växjö-Skellefteå 1-2

Efter tre raka bortasegrar har Växjö skaffat sig en chans att skaffa en 3-1-ledning i serien. Och med bara nio minuter kvar av den fjärde finalen kvitterar Jeff Tambellini till 1-1 vilket får Vida arena att explodera - och samtidigt känna guldvittring.

Men Skellefteå lyckas göra det vi sett så många gånger förr. Bara två minuter efter kvitteringen blir det knäpptyst i hela arenan när Pär Lindholm sätter det matchavgörande 1-2-målet.

Ren glädje för mästarna?

Nja, inte riktigt.

När huvudtränaren Hans Wallson lämnar spelarbåset på väg ut i omklädningsrummet kramar han först om sina kolleger i båset - för att sedan sparka in båsdörren.

Det spekuleras i att ilskan beror på att Växjö fått många fler powerplay jämfört med Skellefteå. Wallson får frågan direkt i TV4, men vägrar att kommentera utbrottet. Lite senare berättar han för SPORT-Expressen vad som låg bakom ilskan:

- Det var en signal till laget att det är dags att vakna nu. Jag var nästan spyfärdig dagen efter den tredje finalen. Det var några incidenter som jag inte var nöjd med och det var också en signal om att det är dags att börja köra nu, säger Wallson.

Ett tydligt tecken på att det är högt ställda krav i mästarklubben.

- Det är dags att bryta mönstret nu. Vi ska få med oss fansen och skölja över Växjö, säger Skellefteås succéjunior Axel Holmström som i slutspelet gjort flest poäng någonsin av en junior och därmed slagit bröderna Sedins rekord från 2000.

Det är någonstans här som det psykologiska spelet spetsas till ytterligare. I en intervju med SPORT-Expressen pratar Skellefteås Bert Robertsson om hur hans klubb agerar utåt sett i medierna.

- Det är ingen som svamlar i media och kastar skit på någon annan för att dra i gång en smutskastning eller för att håna någon. I vår grupp använder vi inte media som en hävstång och ni ska inte gå våra ärenden.

MATCH 5: NIHLSTORPS COMEBACK

21 april: Skellefteå-Växjö 1-4

Nej, match fem blir inget undantag. Återigen får vi se en bortaseger och i Växjös mål är förstemålvakten Nihlstorp tillbaka.

En annan hemlighet bakom framgången: Bibelstudier i stjärnbacken Noah Welchs regi.

- Min tro är en stor del av hockeyn. Ibland går jag ut med ett fantastiskt mått av glädje att spela för Herren, för Jesus och för Gud. Då är det ingen press - bara glädje, berättar Welch som studerat Bibeln tillsammans med lagkamraterna Rhett Rakhshani, Nick Johnson, Alexander Johansson och Liam Reddox.

- Det är fint och har förändrat våra liv. Det vore speciellt att vinna med den här gruppen för nästa säsong blir det inte samma lag, säger Reddox.

MATCH 6: AVGÖRANDET

23 april: Växjö-Skellefteå 3-2 e. sudden

Det är nu - när Växjö får chans att säkra guldet på hemmaplan - som det är läge att gå tillbaka till Robertssons uttalande om att inte använda medierna som en hävstång.

Huvudtränare Wallson har plötsligt inga problem alls att göra allt i sin makt för att lägga över pressen på motståndet.

- Det kommer att hällas upp skumpa - och spelarfruarna kommer att vara festklädda. De har matchbollen och målar upp en bild där champagnen ligger på kylning, så jag känner att vi har ett jätteläge rent mentalt. Vårt mål är att förstöra festen och ta tillbaka serien till Skellefteå, klargör Wallson.

När matchen drar igång får Skellefteå en drömstart och leder med 2-0. Allt pekar på en sjunde, avgörande match.

Men Växjö lyckas bryta hemmaförbannelsen.

Efter ett sanslöst drama sätter Tuomas Kiiskinen avgörandet och vilda glädjescener utbryter i Vida arena. Växjö Lakers har tagit sitt första SM-guld i klubbens historia - och satt Växjö på hockeykartan på riktigt.