Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Växjö riskerar en rejäl spelarflykt i sommar

Robert Rosén.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Joacim Eriksson.
Foto: JONAS LJUNGDAHL/BILDBYRÅN

Det blev ett oväntat snabbt uttåg från SM-slutspelet när Växjö Lakers fick se sig slagna redan i kvartsfinalen, mot seriens åttondeplacerade lag, Malmö Redhawks.

Endast sju spelare saknar kontrakt i nästa säsongs trupp, ändå kan det bli tal om en rejäl flykt från en av säsongens guldfavoriter.

Eftersom Växjö gick som tåget i grundserien, så har flera spelare, sett över hela säsongen, blivit attraktiva för NHL och KHL-klubbar.

Målvakten Joacim Eriksson har varit öppen med att han gärna vill tillbaka till KHL, trots att han har kontrakt med Växjö en säsong till. Får han möjligheten så åker han förmodligen till Ryssland igen.

En annan spelare, som definitivt kommer att gå tillbaka till KHL, med ett kontrakt är succébacken Nick Bailen. I början av mars stod det klart att han återvänder till ligan och har skrivit på för Traktor Chelyabinsk.

Även från andra sidan Atlanten och NHL finns det stort intresse för kontraktsbundna Växjöspelare. Enligt vad SportExpressen erfar så har minst tio NHL-klubbar visat stort intresse för Dennis Everberg som började så bra i Växjö och spelat kontinuerligt i Tre Kronor under säsongen. Han är free agent och kan välja och vraka bland vilken NHL-klubb han vill.

Succévärvningen, Emil Pettersson, blev draftad av Nashville 2013, och det innebär att han måste signas upp denna sommaren. Uppgifter gör gällande att Nashville verkligen vill nyttja den möjligheten.  Backen Calle Rosén hade NHL-intresse redan förra sommaren. Intresset har knappast svalnat för 23-åringen som med all sannolikhet kommer att erbjudas förslag.

Sju utgående kontrakt

Bland de sju utgående avtalen är backen, veteranen, Cory Murphy redan klar för Karlskrona. Josh Hennessy och Ville Leino kommer enligt säkra uppgifter inte att erbjudas några nya avtal med klubben. Enligt källor funderar Leino på att lägga av med ishockeyn, efter en framgångsrik karriär. Förmodligen blir Jeff Tambellini inte heller kvar, även om han gjort ett ganska starkt avtryck under slutspelet.

Övriga tre med utgående kontrakt i Växjös trupp, är spelare som sportchef Henrik Evertsson kan tänka sig att behålla.

Robert Roséns femårskontrakt går ut efter många framgångsrika säsonger, men ”Robban” tittar efter en lösning utomlands, om rätt bud dyker upp med en socialt vettig lösning, kommer han att lämna. Stannar han i Sverige finns det förmodligen bara att spela i Växjö. Radarkompisen Tuomas Kiiskinen, guldhjälten från 2015 ser nog också Växjö som enda möjliga alternativet, men sneglar nog också utomlands.

Supermålskytten Olli Palola är den sjunde spelaren i truppen vars kontrakt går ut, och han har garanterat bud från Ryssland. Växjö räknar redan med att han kommer att lämna, och skulle man få behålla honom, så anses det vara en bonus.

Totalt sett kan alltså sju spelare med utgående avtal, plus ytterligare en handfull spelare lämna laget. Flera av spelarna som kan lämna tillhör lagets toppkedjor. Det innebär att sportchef Henrik Evertsson förmodligen kan få en ganska hektisk sills season.

Arbetet med nästa säsongs trupp är redan i gång sedan länge.

Det finns spelare som är klara för klubben. Man är dessutom långt framme i kampen om supertalangen Elias Pettersson, som naturligtvis noterat vilken fin utveckling storebror Emil fått sedan han skrev på för Växjö. På klubbens önskelista finns även tidigare Lakersspelaren Richard Gynge, om han beslutar sig för att komma hem till Sverige igen.