Värnamospelarna berättar om hoten

Publicerad

Tre spelare i IFK Värnamo hotades och utpressades för att förlora mot Gais i fjol.

I polisförhör berättar spelarna att de även söktes upp på lagets träningsanläggning vid mer än ett tillfälle.

– Jag kände att det var viktigt att anmäla direkt. Spelarna är rädda för att det ska hända dem någonting. De kände sig hotade, säger IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson i ett polisförhör skriver Värnamo Nyheter.

Det var i september i fjol som det kom fram att spelare i IFK Värnamo hade blivit utsatta för mutförsök för att de skulle förlora bortamatchen mot Gais i superettan.

Klubben polisanmälde händelsen och Svenska spel stoppade allt spel på matchen.

På måndag inleds rättegången mot en 24-årig man från Jönköping som misstänks ha försökt muta spelarna.

I polisens förundersökning, som Värnamo Nyheter tagit del av, berättar de tre Värnamospelare som utsattes vad som hände, hur de utsattes för hot mot deras anhöriga och att de även blev uppsökta på Värnamos träningsanläggning.

Det började med att en stjärnspelare i IFK Värnamo blev uppringd av en man som ville prata fotboll med spelaren. I tron att det var en agent som ville diskutera intresserade klubbar mötte spelaren, tillsammans med två lagkamrater, mannen på McDonald's i Värnamo.

Mannen ville att de skulle förlora matchen mot Gais. Spelarna vägrade.

"Vi vet var era familjer bor"

Två dagar senare stod en silverblå Volvo utanför lagets träningsanläggning Ljusseveka. I bilen satt två män som ville prata med de tre spelarna. De träffades på en parkering senare och männen berättade att spelarna var tvungna att lägga sig mot Gais eftersom männen redan hade spelat pengar på matchen.

Om Värnamo inte förlorade med två mål sa männen att det skulle få konsekvenser för spelarnas familjer. Enligt polisförhör sa männen att ”vi vet var era familjer bor” samt ”vi vet var din flickvän bor och var hon jobbar.”

Spelarna blev illa till mods och kontaktade först en äldre lagkamrat och sedan dennes kusin.

– Spelarna hade varit stressade och rädda. När de kom hem till mig så hade jag sagt att de måste förstå att vi inte kan lägga oss, säger den äldre lagkamraten i ett polisförhör i januari i år.

Därefter ringde spelarna IFK Värnamos dåvarande tränare Sören Åkeby som kontaktade ordförande Kaj Larsson. Han anmälde det inträffade till polisen.

Nya hot i februari

Kaj Larsson har inte bekräftat vilka spelare det rör sig om och gör det inte heller i polisutredningen med respekt för spelarna, skriver Värnamo Nyheter.

IFK Värnamo förlorade bortamatchen med 2–0 mot topplaget Gais, men Kaj Larsson såg inget konstigt.

– Jag reagerade inte på någonting. Jag tycker inte spelet avvek från hur laget brukar spela. Det förefaller inte troligt att de förlorade matchen medvetet. De här tre spelarna var jätteskärrade, säger Kaj Larsson i ett polisförhör.

Hoten ska även ha fortsatt i år. Den 26 februari blev spelarna uppsökta på träningsanläggningen av en okänd man i en vit BMW. Enligt förundersökningen ska mannen ha sagt till spelaren som utsattes för mutförsöket:

”Jag hoppas att du kan lyssna lite bättre och inte göra så bra matcher framöver”.

Även den händelsen polisanmäldes av Kaj Larsson.

Värnamo Nyheter har varit i kontakt med en av de utsatta spelarna som inte vill lämna några kommentarer till tidningen.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag