Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Våra grannar skrattar åt våra konstiga liv...”

Lisa Nordén hyllas på idrottsgalan.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES
Silvermedaljör i London 2012.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-LENA MATTSSON

Efter det bragdartade OS-silvret i London har år av skadehelvete stoppat Lisa Nordén. 

Nu är hon tillbaka - för att få ut allt hon jobbat för innan nästa skede i livet. 

Här berättar triathlonstjärnan om tankarna på OS i Tokyo, varför hennes mamma som är barnmorska inte tjatar om att hon ska skaffa barn - och samboskapet med mountainbikecyklisten Calle Friberg. 

– Våra grannar skrattar åt våra konstiga liv. 

London. 4 augusti, 2012. 

Lisa Nordén skär mållinjen, för det mänskliga ögat, exakt samtidigt som Nicola Spirig, Schweiz.  

Minuter av ovisshet senare står det klart. 

Nio hundradelar. 

Från guldet. 

Men silvret blev till guld redan samma år när Kristianstadstjejen tog hem hela VM-serien och belönades med både Bragdguldet och Jerringpriset. 


Båstad. 20 juni, 2018. 

Lisa Nordén är anmäld till det 30 kilometer långa tempoloppet i cykel-SM i Båstad/Torekov. 

År av skadehelvete ser ut att vara över.

Ta i trä.  

Lisa Nordén har åkt berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan sedan det där sensationella OS-året. 

Det har varit infektion i nervsystemet, stressfrakturer, hon har dragit båda baksidorna, ryggont, långdragen vadskada och problem med hälsenan och så vidare. 

Men efter operationen av hälsenan i julas andas triathlonstjärnan en annan optimism. 

– Jag är i en period när allt fungerar som det ska. Det känns jättehärligt. Jag litar på kroppen och vågar göra saker igen. 

OS i Tokyo eller Ironman? 

Samtidigt står hon inför ett avgörande vägval i karriären. 

En ny, och sista, OS-satsning mot Tokyo 2020 eller lämna olympiska distansen och gå upp till halv Ironman. 

– Jag och Calle (Friberg, sambo och mountainbikecyklist) pratade om det länge i går. Planen och vad som är vettigt, säger hon med eftertryck. 

– För att komma till OS måste man vara konkurrenskraftig på VM-serien och då måste man springa väldigt fort. Tider under 35, låga 34 på milen. Om jag i träningen känner jäklar var jag springer bra då är det mycket möjligt att jag gör ett försök. 

Det blir dock först nästa år eftersom Lisa precis har börjat springa igen och det faktum att det inte är så många deltävlingar kvar i VM-serien i år. 

– Jag får se var jag står efter vinterträningen i så fall. Om kroppen vill och jag har kapaciteten kan jag absolut tänka mig OS. 

Du har inget stöd av SOK nu – kan du räkna med att få det i så fall? 

– De kommer inte ringa upp och fråga om jag ska vara med i en satsning. Jag måste visa framfötterna på tävlingsbanan och ha en uttalad önskan att jag ska till Tokyo. De är kända för att vara väldigt hårda.  

"Då är det för sent..."

Men det finns alltså ett annat alternativ som också lockar Lisa Nordén som fyller 34 i november. 

– Internationellt inom triatlon är de längre distanserna som ironman och halv ironman större än OS. Företag och sponsorer är mer intresserade av de längre sträckorna. Det finns bland annat ett väldigt intressant VM på halv ironman. 

– Det skulle vara spännande att gå upp till den distansen innan jag lägger ner karriären och krasst så borde jag i så fall göra det nu och inte efter Tokyo. Då är det lite för sent och man vill kanske bilda familj och göra något annat i livet än triatlon. 

Apropå familj, din mamma är barnmorska – lobbar hon för att du ska lägga ner karriären och skaffa barn i stället nu? 

– Jag tror att hon har nog med barn på arbetstid!  

– Nej, det är absolut ingen påtryckning alls. Jag tror att hon vill att jag ska bli klar med den aktiva karriären. Om jag slutat nu hade det känts som att jag blivit borttvingad från sporten av kroppen. Hon vill också att jag ska få ut det jag jobbat för. Sedan kommer nästa skede i livet. 

Lisa Nordén tillsammans med sin mamma Kerstin.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Expertkommentator i tv 

Samtidigt har Lisa Nordén på andra sätt börjat nudda vid ett tänkbart liv efter karriären. 

Nyligen var hon expertkommentator i tv under två VM-deltävlingar i triatlon. 

– Det var jätteroligt och ganska svårt. Man ska prata, försöka säga smarta saker, vara rapp och analysera på engelska i fyra timmar. 

https://www.instagram.com/p/BiF9Kq7hr-o/?hl=sv&taken-by=lisanorden1

Genom sin roll i de aktivas kommitté, och därigenom styrelsemöte med internationella förbundet, har hon även fått en inblick om hur triatlonvärlden fungerar på andra sidan blå mattan. Något som också har gett mersmak. 

– Jag har fått se hur den politiska processen går till. Det är en fantastisk erfarenhet. 

– Jag kan tänka mig den politiska delen av sporten i framtiden och kommentera var jättekul men jag har lite andra idéer också. Jag kan tänka mig lägga tid på att förändra förutsättningarna för bättre ungdoms- och juniorsatsningar i Sverige. Men det beror lite på möjligheter, det brukar dyka upp saker som man hoppar på oavsett tidpunkt. Händer det så händer det.  

Sambo med Calle Friberg

Om man kikar på ditt och din sambo mountainbikecyklisten Calle Fribergs schema så känns det inte som att ni är hemma i ert nya parhus många dagar. Det är inget Svenssson-liv direkt...?

– Nej, det är det verkligen inte. Vi flyttade in i januari och våra grannar skrattar åt våra konstiga liv. Det har varit full rulle hela våren. Mycket resor och logistik med träningar, tävlingar och aktiviteter. 

Hur får du ihop pengar utan att tävla i VM-serien och inget stöd av SOK?  

– Jag har fått tänka om och jobba lite mer för pengarna än när jag tävlade mer och kunde visa upp mig oftare. Då var det mer prispengar, sponsorkontrakt och bonusar, nu får jag göra mer föredrag och aktiviteter på företag. 

– Det är också en svår balansgång att fortfarande kunna träna till hundra procent men ändå göra andra aktiviteter utan att jobba för mycket. Men det rullar på. 

Men framför allt ska Lisa Nordén göra sitt vägval. 

Och kanske får vi en föraning under säsongens hittills stora mål, Jönköpings internationella tävling på halv Ironman den 8 juli.