Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Valde inte bort kvinnor – men valt bort familj”

Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg

FALSTERBO. Daniel Wessfeldt ursäktar sig när telefonen ringer. 

Han reser sig, ringer några snabba samtal en bit bort på den närmast perfekta gräsmattan och slår sig ner på altanen igen. 

– Det löste sig. Det var ”Mondo” och hans mamma som hade blivit försenade när de skulle hämta en bil i Stockholm, förklarar han.

Stjärnagenten har egentligen kontor på Malmö Börshus och Birger Jarlsgatan i Stockholm men det är hemma i det stora vita huset i Falsterbo som han trivs bäst. Och det är härifrån han har jobbat hela våren och sommaren när idrotten legat nere. 

En stor omställning sett till de vanligtvis 220 resdagarna om året. 

Samtidigt har det gjort honom gott, menar han. 

– Jag har mått bra av att komma ner och ta det lugnt. 

– Annars gillar jag stress. Jag kan ha tio saker i gång, och ibland tappar jag en eller två bollar, men det är värre när det inte händer något. Jag tycker om att vara i väg. 

Daniel Wessfeldt skrattar gott och sträcker sig efter mobilen: 

– Det är inte för intet man har 2 000 kontakter i den här! 

Vem är den mest kända i listan då? 

– Det är allt från idrottsmän till ministrar till kungligheter. 

– Jag var på middag hos prins Albert i Monaco häromdagen. Vi lärde känna varandra när jag bodde där under elva år. 

Daniel Wessfeldt är hemlighetsfull om sin kontaktbok på mobilen.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
”Jag har mått bra av att komma ner och ta det lugnt”, konstaterar han.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg

”Show me the money”

Daniel Wessfeldt utstrålar värme, kontrar med nyfikna frågor och skrattar ofta. Entusiastiskt berättar han att både ”Mondo” och Sarah Sjöström har bott i hans gästhus under sommaren och hur han fått rosenbusken intill husväggen att blomstra efter att han klippte ner den. 

– Som agent krävs social kompetens och att man gillar att babbla med alla. 

– Även om du träffar någon som du inte gillar, någon du tycker är snobbig eller en grå mus, så måste du ändå hantera det. Man får spela med och lirka sig fram, annars blir man begränsad. 

I stallet finns för tillfället några av världens bästa friidrottare och simstjärnan Sarah Sjöström men jobbet är inte bara en dans på rosor. Ingen sportstjärna betalar en agent för att det är kul. Det måste vara ett mervärde. 

– Kontentan är, show me the money. Det är kravet man har på sig, ta fram avtal och se till att de optimerar sina inkomster på ett lagom sätt. 

Men vilken är din drivkraft? Pengarna? 

– Nej, det har det aldrig varit. Jag är glad om det går hyfsat bra och blir någon krona över. 

Här i gästhuset har både Sarah Sjöström och ”Mondo” bott i somras.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
Det finns till och med en bar i gästhuset.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg

Utbildade sig på guldsmedshögskola

Det nedtonade svaret förstås bäst sett till hans bakgrund. Daniel Wessfeldt började med friidrott som tioåring och lyckades bli svensk ungdomsmästare på 300 meter häck. Hans pappa var jurist och hans farfar drev en juvel– och guldsmedsfabrik som hans pappa sedan tog över.

Planen var att Daniel skulle ta över och han utbildade sig på guldsmedshögskolan i Köpenhamn samt läste läran om ädelstenar i USA. Parallellt sysslade han med idrotten. 

Men strax efter att han tagit över företaget sålde pappan verksamheten. 

Daniel återvände till idrotten. 

– Jag har haft det bra ställt sedan jag föddes och sedan har jag valt min väg. Jag är inte uppväxt i en familj med knappa resurser. 

– Men jag är ingen multimegamiljonär likt folk som gör fastighetsklipp eller Daniel Ek på Spotify. Där kan man snacka om förmögna människor men dom brottas säkert också med sina små problem mellan varven.

Agenten lutar sig bakåt i stolen och ler förnöjt. 

– Jag kan sitta här och ta det lugnt ändå. Jag behöver inte ha en Ferrari utanför, det är tillräckligt med en Jaguar.

Vad är det dyraste du unnat dig då? 

– En hel del rysk kaviar men det har jag också fått av mina ryska kollegor. När jag hade Jelena Isinbajeva kom hon med ett halvt kilo ibland som jag gläfsade i mig. 

Daniel Wessfeldt fyllde 63 år i april. Tillsammans med Stina Funke, som han jobbat ihop med mer än 25 år och som äger hälften av JRS Sports Management, har han ett 30-tal aktiva från hela världen. Inom fem år tror han sig vara nere på tio-tolv. 

– Det är de som jobbar när de är riktigt gamla men jag tror inte att jag kommer tycka det är lika roligt att resa så in i helvete när man är äldre. Det tar på krafterna med alla tidzoner. Jag kommer hellre jobba med ett fåtal riktigt duktiga. 

– Man lever ett ungdomsliv.

Mycket fester? 

– Det är hyfsat begränsat men otaliga restaurangbesök runtom i världen. 

Många skrönor? 

– Du får googla mig. 

Gör du det själv? 

– Ibland. 

Varför? 

– Det är bara kul att se. 

Vad brukar dyka upp? 

– Det senaste man varit inblandad i, nu är det säkert något om det kinesiska. 

Daniel bor bara några meter från havet i Falsterbo.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg
Nere vid strandkanten har han en turkosfärgad badhytt.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg

”Börja med elefanterna”

Det ”kinesiska” handlar om Sarah Sjöströms omdebatterade samarbete med mobiltelefonföretaget Huawei, som har anklagats för att ha nära kopplingar till den kinesiska staten, utövande av spionage åt den kinesiska regimen och som har blivit svartlistade av USA.

– Jag är ingen som försvarar allt som sker i Kina men man ska kanske börja med elefanterna och ta myggen sist, konstaterar han. 

– Man kan börja ifrågasätta alla som köper en Volvo som faktiskt är kinesiskt i dag och alla goda människor som dricker Oatly, som också har kinesiska delägare. Och kläder och skor ska vi inte prata om. 

Vad har Sarah sagt själv? 

– Vi diskuterar det och hon tog också den ståndpunkten, att hon inte vill lägga sig i politiska uppfattningar. Hon trivs med produkterna och är intresserad av innovation.  

– Jag råder alla mina aktiva att inte prata så mycket om politiska saker om man inte verkligen är hängiven något. Det blir fel hur man än gör i och med att det finns så pass delade uppfattningar om vad som är rätt eller fel. 

Daniel Wessfeldt har tidigare berättat om sina romanser med bland annat Florence Griffith Joyner, Carl Lewis syster Carol och Ann-Louise Skoglund. Samtidigt har han varit öppen med att det är svårt att kombinera ett familjeliv med agentbranschen. 

Han bor fortfarande själv.  

– Jag har inte valt bort kvinnor men jag har valt bort familjelivet för det är inte förenligt med hur jag lever och jobbar. Annars hade jag gjort folk besvikna. 

– Men jag har inte saknat det heller. Det går ingen nöd på mig. 

I telefon med Mondo och hans mamma.Foto: CHRISTIAN ORNBERG / Christian Ornberg