Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägrar lämna MFF för att ta del av CL-bonus

Foto: Petter Arvidson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Petter Arvidson

MALMÖ. Spelare som inte fått speltid har vägrat lämna MFF och tränaren Åge Hareide har klagat över 29 man i träning.

Kvällsposten kan nu avslöja varför spelarna i Malmö FF:s frysbox vägrat lämna klubben.

Hela truppen får del av den digra Champions League-bonusen, oavsett om man inte tagits ut till en enda match.

- Upplägget vi har är på spelarna önskemål, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Så kan Malmö FF ta sig vidare ut i europa

Malmö FF ligger på tredje plats i grupp A inför returmötet med Sjachtar Donetsk i Ukraina i morgon. Vinner Sjachtar hamnar båda lagen på tre poäng.

Om lagen till slut hamnar på samma poäng är det inbördes möten som gäller. Skulle exempelvis Sjachtar vinna med 2-0 har det ingen betydelse att MFF i nuläget har en betydligt bättre målskillnad (-3) jämfört med Sjachtar (-8). Då är de återstående matcherna betydelselösa för tredjeplatsen i gruppen.

Det var stor ruljans i Malmö FF:s spelartrupp efter förra årets Champions League-spel.

Massor med spelare kom och gick.

Och i somras försvann Robin Olsen, Erik Johansson och Filip Helander.

In kom Kari Arnason, Johan Wiland, Vladimir Rodic, Nikola Djurdjic och Felipe Carvalho.

Att bara tre spelare försvann men fem värvades in berodde på att MFF fått tydliga indikationer från ytterligare spelare att de skulle lämna klubben.

Något som sedan inte skedde.

Vände hem från lån

Istället vände ytterligare spelare - som Mahmut Özen och Petar Petrovic - hem från lån. Men trots att en handfull spelare fått förklarat för sig att de inte skulle få någon speltid i MFF valde samtliga att stanna i klubben.

- Vi har haft för många spelare i träning. Det blir ett problem för du kan inte ha 29 spelare under ett pass, säger MFF:s tränare Åge Hareide.

En av de avgörande orsakerna till att spelarna i frysboxen inte lämnat klubben är att de hade chansen att tjäna stora extra pengar, utan att spela en enda minut.

När MFF i fjol kvalade sig in i Champions Leagues gruppspel fick spelarna knappt 450 000 kronor vardera bara för att ha tagit sig in i turneringen.

En bonus som enligt vad KvP erfar i år, med högre prissummor från Uefa, kommer att växa till över en halv miljon svenska kronor.

Fick en klumpsumma

MFF:s vd Niclas Carlnén vill inte kommentera några summor eller detaljer i upplägget men konstaterar.

- I fjol var vi väldigt sent klara med bonusarna för Europaspelet. Det dröjde till sommaren innan det blev klart. I år gjordes det klart under träningslägret i Florida i februari, säger Carlnén.

Enligt vad Kvällsposten fått berättat för sig från flera olika källor förhandlade spelartruppen fram en klumpsumma som man skulle få från klubben vid nytt Champions League-gruppspel.

Sedan kom spelartruppen själva överens om den interna fördelningen och presenterade det för klubben.

Något som Niclas Carlnén i stort sett bekräftar:

- Vi har varit överens om vad totalsumman ska vara. Medan de har haft stort inflytande över fördelningen.

Spelarna kom då fram till att alla i truppen skulle få ta del av bonusen, något som klubben godkände.

Valde att stanna kvar

Konsekvensen blev att flera spelare stannade i klubben för att håva in en eventuell Champions League-bonus, trots att de visste att de inte skulle få spela en minut, varken i allsvenskan eller i Champions League.

- Jag tror att om man som enskild spelare värderar de pengarna mer än sin personliga utveckling då kanske man inte har prioriterat rätt. Så det får spelaren själv fundera över, säger Niclas Carlnén.

Känner du att ni gjorde fel när ni godkände det här upplägget?

- Skulle vi ha gjort på ett annat sätt hade vi minskat inflytandet från spelarna. För det här var i slutändan deras önskemål. Men till nästa gång tar vi en ny diskussion.

Även lagkaptenen Markus Rosenberg, som är en av spelarna som förhandlat med klubben, erkänner att bonusupplägget fått negativa konsekvenser.

- Det blev inte riktigt bra. Vi såg väl egentligen inte att det kunde bli ett problem. Det är något vi får diskutera till nästa år, säger Rosenberg.