Uppgifter: Percy Nilsson bad anställd göra insideraffären

Åklagaren ska lämna beslut under fredagen.
En av Percy Nilssons anställda var först misstänkt för att ha genomfört insideraffären. Nu pekar den anställde ut sin chef.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Percy Nilsson gav order till en av sina anställda att genomföra de misstänkta insideraffärerna i fastighetsbolaget Victoria Park, uppger Sydsvenskan.

– Affärerna är gjorda med min dator, säger Malmöbon till tidningen.

Den anställde har själv varit misstänkt för att gjort affärerna men enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av friats från alla misstankar.

Percy Nilsson som är delgiven misstanke om grovt insiderbrott har tidigare varit återhållsam med kommentarer. Förutom honom är ett femtontal personer misstänkta.  En av dem är IT-miljardären Dan Olofsson, också han känd näringslivsprofil och entreprenör i Malmö. Dan Olofsson nekar till att ha begått något brott.

Förundersökningen är klar. De misstänkta och deras advokater har fått den på så kallad delgivning innan åklagaren kan fatta ett beslut om eventuellt åtal.

Vill få misstankarna avskrivna

Advokaten Lars Kruse som är ombud för Percy Nilsson har tidigare sagt till Kvällsposten att han har för avsikt att få misstankarna mot sin klient avskrivna.

Den anställde som tidningen Sydsvenskan talat med har själv varit delgiven misstanke om att ha genomfört insideraffärerna i Victoria Park. Den förundersökningen låg i ett separat mål. Innan förundersökningen mot Percy Nilsson och de övriga personerna skickades på delgivning hade misstankarna mot den anställde avskrivits. Det framgår av handlingar som Kvällsposten tidigare tagit del av.

Affärerna gjordes i ett läge när styrelsen för fastighetsbolaget Victoria Park fått information om att en spekulant, ett tyskt bolag, lämnat ett nytt bud.

Fick information om bud

Bakgrunden till misstankarna om insiderbrott är denna: Det tyska bolagets bud var fyra kronor högre än budet som amerikanarna lämnat. Dan Olofsson var med och förhandlade om budet och ska ha informerat andra aktieägare om det högre budet, enligt vad Dan Olofsson själv uppgett för Kvällsposten.

Det är den informationen som Percy Nilsson misstänks ha fått och använt på ett brottsligt sätt och gett en anställd order att köpa fler aktier och därmed också göra en vinst. Den vinsten uppgick till cirka 195 000 kronor, enligt tidningen.

– Affärerna är gjorda med min dator. I och med det blir man ju tyvärr anklagad, så att säga, för något man egentligen inte har gjort, säger den anställde till Sydsvenskan.

Dagens industri har också i mitten av januari publicerat uppgifter om att Percy Nilsson ska ha mottaget ett sms från Dan Olofsson. Enligt tidningen ska Dan Olofsson ha skrivit i sms:et att det nästa morgon skulle presenteras ett nytt bud på det Malmöbaserade fastighetsbolaget Victoria Park och att det nya budet var på 38 kronor. 

Vidare skrev Dagens industri att mottagaren av sms:et enligt åklagaren då ska ha utnyttjat informationen för att göra otillåtna insideraffärer. 

Vägrar kommentera

Sydsvenskan har talat med Percy Nilsson och frågat om han minns att han gett en anställd i uppdrag att köpa fler aktier i Victoria Park.

– Det gör jag, men det kan jag inte prata med dig om, säger Percy Nilsson till tidningen.

Ordern att köpa aktierna ska ha getts muntligen till den anställde av Percy Nilsson. Utredning om misstänkta insideraffärer i Victoria Park inleddes 2018. Först i december förra året blev Percy Nilsson indragen, vilket Kvällsposten avslöjade. Då söktes han upp av poliser. Han var då någonstans i Skåne för att jaga.

Istället fick han åka till Rättscentrum i Malmö och förhördes. Han blev till skillnad från andra företagsledare från Skåne som också riskerar åtal inte häktad.

Åklagaren Thomas Langrot ser dock ut att få vänta med att väcka eventuellt åtal till framåt senvåren. 

– Hur lång tid det kommer att ta är svårt att uppskatta. Som det ser ut just nu kommer åklagaren kunna fatta beslut om åtalsfrågan tidigast framåt senvåren, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.