Anders Svensson. Foto: Skånesport.seAnders Svensson. Foto: Skånesport.se
Anders Svensson. Foto: Skånesport.se
KHL - snart i Sverige? Foto: Jussi EskolaKHL - snart i Sverige? Foto: Jussi Eskola
KHL - snart i Sverige? Foto: Jussi Eskola
KHL - snart i Sverige? Foto: Alexey FilippovKHL - snart i Sverige? Foto: Alexey Filippov
KHL - snart i Sverige? Foto: Alexey Filippov

Uppgifter: Malmö kan få ett KHL-lag snart

Publicerad

Malmö kan få Sveriges första KHL-lag.

Det är tidningen Skånesport som släpper hockeybomben som skulle kunna bli verklighet redan till hösten.

– Nu har vi hittat ett jättespännande koncept med väldigt många som är villiga att satsa. Det här kommer att bli av, säger förre Malmöspelaren Anders Svensson, som är sportsligt ansvarig för det nya lagbygget.

Här är bomben som kan röra om rejält i svensk hockey.

I det senaste numret av den nystartade tidningen Skånesport avslöjar en av tidningens krönikörer, förre Malmöspelaren Anders Svensson långtgående planer på ett KHL-lag i Malmö.

Det ska röra sig om ett helt nytt lag och en åttamannadelegation, där alla utom Anders Svensson vill vara anonyma tills vidare, redan varit i Ryssland och träffat KHL:s styrelse.

Enligt tidningen ska affärsplanen vara komplett, alla papper är inskickade till berörda förbund och det enda som återstår är en underskrift av avtalet mellan KHL och aktiebolaget som ska äga det nya laget.

- Personligen tror jag att det bästa hade varit att vänta tills säsongen 17/18, men om allt går som planerat kan laget stå redo redan när ligan drar i gång i höst. Det är åtminstone vad ryssarna är inställda på. De är till och med villiga att samarbeta och underlätta för oss för att få in det här laget i KHL så snabbt som möjligt, säger Anders Svensson.

"Vill hemskt gärna se att Malmö blir basen"

Den förre Malmöspelaren uttrycker även förhoppningar om att Malmö ska bli bas för satsningen.

– Jag vill hemskt gärna se att Malmö blir basen, men om det verkligen blir så fullt ut är tveksamt. Arenan har knappast plats för två lag och två slutspel som pågår parallellt. I förhandsdiskussionerna har vi nämnt att spela ett 15-tal matcher i Malmö, fyra-fem stycken i den nya arenan i Köpenhamn, några matcher i Oslo/Lillehammer och resten i Stockholmstrakten. Södertälje har varit under luppen i flera sammanhang och skulle kunna vara en intressant arena, säger Svensson till Skånesport.

Det är inte första gången KHL riktar blickarna mot Sverige och vice versa.

År 2008 fick Frölunda och Färjestad förfrågningar från ligan och även AIK och Malmö Redhawks har nämnts i diskussioner.

Så sent som i december 2013 kunde Kvällsposten berätta att Percy Nilsson träffat representanter från KHL.

Och inför säsongen 2014/15 anslöt finska Jokerit sig till ligan.

"Tagit kontakt med spelare i SHL"

Men nu handlar det alltså om ett helt nytt lag som ska byggas från grunden och när det kommer till spelarrekryteringen har Anders Svensson redan börjat.

- AHL kommer att bli något av ett smörgåsbord för oss. En hel del spelare kommer att hämtas därifrån, men vi har även tittat och tagit kontakt med en del spelare i SHL. Lagbygget sker bakifrån där vi kommer att börja med två-tre riktigt bra målvakter.

Mottagandet av det nya laget har dock inte bara fått positiv respons.

I intervjun i Skånesport berättar Anders Svensson att Svenska ishockeyförbundet är kritiskt.

- Signalerna från hockeyförbundet har inte varit positiva direkt, de vill väl att all svensk elithockey ska stanna i deras egen liga. Men de borde se det som att vi gör dem en tjänst. Ett KHL-lag skulle säkert behålla fler av landets bästa spelare i stället för att de söker sig utomlands.

Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag