Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Malmö kan få ett KHL-lag snart

Anders Svensson.
Foto: Skånesport.se
KHL - snart i Sverige?
Foto: Jussi Eskola
KHL - snart i Sverige?
Foto: Alexey Filippov

Malmö kan få Sveriges första KHL-lag.

Det är tidningen Skånesport som släpper hockeybomben som skulle kunna bli verklighet redan till hösten.

– Nu har vi hittat ett jättespännande koncept med väldigt många som är villiga att satsa. Det här kommer att bli av, säger förre Malmöspelaren Anders Svensson, som är sportsligt ansvarig för det nya lagbygget.

Här är bomben som kan röra om rejält i svensk hockey.

I det senaste numret av den nystartade tidningen Skånesport avslöjar en av tidningens krönikörer, förre Malmöspelaren Anders Svensson långtgående planer på ett KHL-lag i Malmö.

Det ska röra sig om ett helt nytt lag och en åttamannadelegation, där alla utom Anders Svensson vill vara anonyma tills vidare, redan varit i Ryssland och träffat KHL:s styrelse.

Enligt tidningen ska affärsplanen vara komplett, alla papper är inskickade till berörda förbund och det enda som återstår är en underskrift av avtalet mellan KHL och aktiebolaget som ska äga det nya laget.

- Personligen tror jag att det bästa hade varit att vänta tills säsongen 17/18, men om allt går som planerat kan laget stå redo redan när ligan drar i gång i höst. Det är åtminstone vad ryssarna är inställda på. De är till och med villiga att samarbeta och underlätta för oss för att få in det här laget i KHL så snabbt som möjligt, säger Anders Svensson.

"Vill hemskt gärna se att Malmö blir basen"

Den förre Malmöspelaren uttrycker även förhoppningar om att Malmö ska bli bas för satsningen.

– Jag vill hemskt gärna se att Malmö blir basen, men om det verkligen blir så fullt ut är tveksamt. Arenan har knappast plats för två lag och två slutspel som pågår parallellt. I förhandsdiskussionerna har vi nämnt att spela ett 15-tal matcher i Malmö, fyra-fem stycken i den nya arenan i Köpenhamn, några matcher i Oslo/Lillehammer och resten i Stockholmstrakten. Södertälje har varit under luppen i flera sammanhang och skulle kunna vara en intressant arena, säger Svensson till Skånesport.

Det är inte första gången KHL riktar blickarna mot Sverige och vice versa.

År 2008 fick Frölunda och Färjestad förfrågningar från ligan och även AIK och Malmö Redhawks har nämnts i diskussioner.

Så sent som i december 2013 kunde Kvällsposten berätta att Percy Nilsson träffat representanter från KHL.

Och inför säsongen 2014/15 anslöt finska Jokerit sig till ligan.

"Tagit kontakt med spelare i SHL"

Men nu handlar det alltså om ett helt nytt lag som ska byggas från grunden och när det kommer till spelarrekryteringen har Anders Svensson redan börjat.

- AHL kommer att bli något av ett smörgåsbord för oss. En hel del spelare kommer att hämtas därifrån, men vi har även tittat och tagit kontakt med en del spelare i SHL. Lagbygget sker bakifrån där vi kommer att börja med två-tre riktigt bra målvakter.

Mottagandet av det nya laget har dock inte bara fått positiv respons.

I intervjun i Skånesport berättar Anders Svensson att Svenska ishockeyförbundet är kritiskt.

- Signalerna från hockeyförbundet har inte varit positiva direkt, de vill väl att all svensk elithockey ska stanna i deras egen liga. Men de borde se det som att vi gör dem en tjänst. Ett KHL-lag skulle säkert behålla fler av landets bästa spelare i stället för att de söker sig utomlands.

Tidslinje KHL:

2008/2009

KHL bildas 2008 och ersätter den tidigare Ryska superligan i Ryssland. Inledningsvis består ligan av 24 lag varav 21 från Ryssland och ett var från Kazakstan, Vitryssland och Lettland.

Redan 2008 blir svenska Frölunda och Färjestad inbjudna att spela i KHL, men de antar inte erbjudandet.

2010/2011

Ligan expanderas utanför gränserna för forna sovjetunionen och lag från Slovakien, Tjeckien och Ukraina ansluter till ligan. AIK planerar av ekonomiska skäl att ansluta till ligan och söker tillstånd för det hos svenska ishockeyförbundet som avslår klubbens ansökan. AIK inleder i stället ett samarbete med storklubben SKA S:t Petersburg som bland annat innebär att de öppnar för möjligheten till utbyten med juniorspelare.

2013/2014

Ligan expanderar ytterligare med lag från Kroatien och innefattar nu 28 lag, 21 från Ryssland och sju från andra länder. Percy Nilsson rapporteras ha träffat representanter från KHL för att diskutera ett KHL-lag i Malmö. Malmö spelar i allsvenskan och är lockade av idén att spela i en högre uppsatt liga.

2014/2015

Jokerit från Helsingfors ansluter som första finska lag till ligan. Klubbens ägare uppges ha kontaktat det svenska förbundet för att övertala dem att låta svenska lag ansluta sig, men möts inte av positivitet. Både Malmö och AIK ryktas vara fortsatt intresserade av att ansluta sig till KHL.

2016/2017

Ligan kommer att utökas med ett lag från Peking. Det uppges återigen att Malmö kan få Sveriges första KHL-lag till säsongsstarten hösten 2016.