Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Unga Österspelare ska
utvisas – efter elva år

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7, föddes i Sverige. Nu ska de utvisas.

De kom till Sverige som krigsflyktingar från Kosovo för drygt elva år sedan.

Barnen har vuxit upp i Sverige och skaffat sig både vänner och lagkamrater i fotbollslaget Öster i Växjö.

Men nu ska familjen Vasic – och syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7 – utvisas från Sverige.

– De vill inte lämna Sverige. De säger det, många gånger, men jag säger att det här är reglerna i Sverige och att vi måste acceptera dem, säger pappa Bojan Vasic uppgivet till Expressen.

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7, är båda födda i Sverige.

Familjen Vasic har bott i Sverige i elva år och har bland annat begravt sin äldsta dotter här.

Men nu ska de utvisas, fastslår Migrationsverket.

Susanna Wirland, till vardags lärare på en gymnasieskola i Växjö, har engagerat sig i familjens öde och skapat en namninsamling.

Hon är även tränare i Alexas fotbollslag – Östers P04-lag – som nu riskerar att förlora en kär lagkamrat.

– Killarna förstår ju inte eftersom att de bara är tio år. De förstår inte vad det innebär. "Men vad då, ska inte Alexa spela med oss? De får inte ta Alexa". Det är jättesvårt att förklara, säger Wirland till Expressen.

Räddades av Europadomstolen

Familjen Vasic kom till Sverige som krigsflyktingar från Kosovo för drygt elva år sedan.

När det väl hade lugnat ner sig i hemlandet försökte Migrationsverket utvisa dem till Serbien men det stoppades av Europadomstolen den gången.

Nu är dock Migrationsverket på väg att få igenom utvisningen.

Frågan är bara när.

– Vi får besked nästa vecka. Vi vet inte exakt. Barnen ska gå klart skolan först, säger pappa Bojan Vasic till Expressen.

Bojan är samlad och tycks vara införstådd med vad som gäller. Han har inga större förhoppningar om ett lyckligt slut. Men han är besviken på Migrationsverket.

– Det var Migrationsverket som gjorde fel från början. Utvisar de efter två-tre år är det okej, då hinner man ändå inte integreras. Men efter tio år… vad ska man säga?

"Som att riva upp deras tillvaro"

Sönernas fotbollsklubb, Östers IF, står bakom familjen till 100 procent.

– De är uppväxta i Sverige. Så för deras del är det som att riva upp hela deras tillvaro. Vi kan inte de juridiska reglerna men vi tycker att det är ett ganska konstigt beslut. De är integrerade i det svenska samhället och då känns det jättekonstigt att de visar ut en sådan familj, säger Christian Stridh, ungdomsansvarig i Östers IF.

En som följer fallet noga är Denis Velić, 31, meriterad mittfältare i Östers a-lag och med rötterna i samma del av världen som familjen Vasic.

– Jag känner igen mig fruktansvärt mycket i den här resan. Framför allt den som deras föräldrar har gjort. Så jag tar det väldigt personligt. Det är fruktansvärt hemskt. Jag hoppas verkligen att det här går att lösa på något sätt, säger Velic, och fortsätter:

– I morgon kommer vi att göra en liten grej för dem med a-laget. Det blir en liten överraskning. De flesta i spelartruppen ska upp och träffa de här grabbarna och lämna över lite presenter. Det lilla vi kan göra.

Alla som Expressen pratar med beskriver en familj som är väldigt engagerad i sönernas fotbollsspelande.

– Familjen har alltid ställt upp på de åtaganden som gäller i föreningen. De ställer alltid upp och gör det man ska göra. Det är också ett tecken på att man är integrerade och att man förstår hur ett föreningsliv går till här, säger Stridh.

Lever i ovisshet

Alexa och Strahinja ska snart gå på sommarlov.

Men i stället för att spendera sommaren på fotbollsplanen med sina kompisar kan de bli tvungna att lämna livet i Sverige bakom sig.

Och ovissheten tär på syskonen.

– Jag kan inte säga att de mår dåligt men de är oroliga. Det blir lite för mycket stress. Jag vet inte hur det skulle bli om vi åker ner, säger Bojan.

Men hur förklarar man då för sina barn att de måste flytta till ett okänt land?

– De vill inte lämna Sverige. De säger det, många gånger, men jag säger att det här är reglerna i Sverige och att vi måste acceptera dem, säger Bojan Vasic till Expressen.

 

Expressen har sökt familjens advokat men utan framgång.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!