Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Lär dröja innan man tjänar bra pengar...”

MALMÖ. Hon är bara 18 år gammal, men har redan slagit igenom stort i innebandyns finrum.

Nu vill Malmös Maja Ekström nå nya höjder under hösten.
– Men jag har hört och sett att andra säsongen är tuffare, troligen eftersom motståndarna har bättre koll då, säger hon. 

Möt fjolårets rookiestjärna i del 2 av ”Framtidens stjärnor”.


DEL 1: Ellen Bäckstedt & Wilma Johansson

En 17-årig tjej från Helsingborg slog igenom med dunder och brak i SSL förra säsongen - och detta i debutsäsongen i landets högstaliga. Totalt svarade hon för 36 poäng för sitt Malmö - vilket innebär att hon dubblade poängskörden från året innan i allsvenskan med Åstorp/Kvidinge.

Ekström prisades efter sin första säsong i SSL med att få ta emot utmärkelsen ”Årets rookie”. Hennes 28 mål räckte dessutom till en delad sjätteplats i skytteligan. 

Den nu 18-årige Ekström kliver i helgen in i sin andra säsong i SSL då Malmö tar emot Karlstad på lördag. Siktet är inställt på att göra en ännu bättre säsong än det smått sensationella fjolåret. 

– Jag är nöjd med min första säsong, den hade ju kunnat gå hur som helst egentligen så det var skönt att det gick så bra direkt. Jag vill nu bara fortsätta leverera och göra det ännu bättre än i fjol, men jag har hört och sett att andra säsongen är tuffare, troligen eftersom motståndarna har bättre koll då. Men ah, jag hoppas att det flyter på, säger Ekström utanför Baltiska hallen där Malmö FBC håller till. 

Hur var omställningen att gå från allsvenskan till SSL?

– Det var en omställning, helt klart. Det är så mycket fortare tempo här och träningarna är tuffare än i mitt gamla lag. Man möter bättre spelare. Så det är flera saker som sticker ut jämfört med allsvenskan. 

Ser ut att spela VM nästa år: ”Häftigt” 

Ekström är anfallare och bortsett från att näta gillar hon att fördela fina passningar. Näsan för mål är en styrka, så även spelförståelsen. Nästa år lär vi få se henne i U19-VM i Uppsala.

– Jag har varit med på varje samling så om inget händer kommer jag nog vara med där. Det kommer bli häftigt. 

Hade det inte varit roligare med VM utomlands?

– Jo, jag håller med dig. Det hade det nog varit. Samtidigt blir det coolt att ha familjen och så på plats! 

När får vi se dig i A-landslaget tror du?

– Oj, det är så klart något jag drömmer om. Inom fem år hoppas jag! 

Gått på brottning, hockey och fotboll 

I klubblaget är Ekström yngst, men tack vare hennes bakgrund som både brottare och hockeyspelare har hon kunnat tuffa till sig i närkamperna mot de äldre spelarna. Hon höll också länge på med fotboll innan det till slut satsades för fullt på innebandyn.

Eller fullt och fullt, skolan måste fortsatt göras klart. Ekström går sista året i gymnasiet och hon har inga svårigheter att kombinera elitidrott med plugg.

– Jag tycker det går bra ändå. Jag får bra stöd från lärarna och får lämna in uppgifter senare om det behövs. Under bussresorna på bortamatcherna får jag mycket pluggande gjort, så det är bra! 

Maja Ekström, 18, blir en viktig del i Malmö FBC:s jakt på framgångar.
Foto: Kvällsposten.

”Kan inte försörja oss på innebandyn” 

För många unga superlöften kan det vara svårt att fokusera på skolan. För Ekström är det inget alternativ att skippa studierna. Innebandyn genererar nämligen inte tillräckligt med pengar för att livnära sig på sporten. 

– Jag tror inte att vi kan försörja oss på detta. Vissa manliga innebandyspelare kan kanske det, men jag tror de flesta av dem har ett jobb vid sidan om. 

Tjänar du tillräckligt bra tycker du med tanke på hur mycket tid du lägger på innebandyn?

– Nej, det tycker jag inte, säger Maja och bryter ut i ett gapskratt. 

– Det kommer nog dröja lite innan man tjänar bra pengar. I framtiden hoppas jag att man kan försörja sig som innebandyspelare. 

I sporter som fotboll och ishockey är det enorma skillnader när det kommer till vad män och kvinnor tjänar. Maja Ekström medger att hon inte har superkoll på hur det ligger till i innebandyn, men hon har en känsla.

– Jag skulle gissa att det är stor skillnad även i innebandyn, jag har hört lite om det. Men nej, jag vet faktiskt inte. Jag är inte så insatt. LÄS MER: Stora SSL-tipset: ”Hon kan bli ett kap”


Nu är Maja Ekström redo att producera fler mål och poäng