Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UFC-stjärnan: ”Jag är i mina bästa år”

Pannie Kianzad med de svenska färgerna under en gala i Arizona, USA.
Foto: USA TODAY NETWORK / MARK J. REBILAS-USA TODAY SPORTS SIPA USA

Seger mot Jessica-Rose Clark, Bethe Correia, Sijara Eubanks och Alexis Davis.

På lördag är det dags för nästa utmaning för UFC-stjärnan Pannie Kianzad.

– Hon är tuff som fan men det ska bli jävligt kul, säger den Helsingborgsbördige fajtern, inför sin stormatch mot Raquel Pennington i nöjesmetropolen Las Vegas. 

Egentligen var tanken att Pannie Kianzad och Raquel Pennington skulle gå en match redan under sommaren. Men det blev inget med den saken och Pannie fick ställa in siktet mot rutinerade Alexis Davis i stället.

Där och då hette spelplatsen Arizona och på läktarna var det fullt ös. Som om pandemin var ett minne blott. 

Numera är det Las Vegas som gäller, enligt Pannie själv har hon redan gått tio till tolv matcher i den klassiska casinostaden genom åren. 

– Det kommer inte vara någon publik. Vegas var öppet för ett tag sedan men har stängt ner igen, säger Pannie

– Vissa fajters presterar bättre med publik, ett bra exempel är Conor McGregor. Men det har inte spelat någon roll för mig, jag bryr mig inte jättemycket.

Vad är Raquel Pennington för sorts fajter, skulle du säga?

– Hon är väldigt tuff och hon gillar nog att stå upp och slåss rätt mycket. Hon är väldigt framåt, inte bara genom att hon svingar utan hon är väldigt teknisk också.

”Det har bara varit en fråga om tid” 

– Jag skulle nog säga att hon är mer lik mig än någon annan, speciellt stående. Hon är tuff som fan men det ska bli jävligt kul, säger Pannie Kianzad.

Nära nog ett år har passerat sedan Pannie undertecknade ett nytt avtal med UFC. Redan då berättade den Helsingborgsbördige stjärnan att hon hade siktet inställt mot en titelmatch och att den kunde bli aktuell nästa gång hon skrev kontrakt.

Att Pannie har fyra raka UFC-vinster i sitt bagage sänker förstås inte de där titeloddsen. 

– Jag tror bara förberedelser är nyckel till allt. Alla år och alla mina 21 matcher har förberett mig för det här. Det har bara varit en fråga om tid innan jag och Raquel skulle mötas. Vi ligger väldigt jämnt båda två, säger Pannie. 

Skulle du säga att matchen mot Raquel är en av dina tuffaste?

– Det säger vi inför varje match, och på den här nivån blir det bara tuffare. I början av ens matcher kan det vara upp och ner, någon är tuff och någon är enklare. Men nu är det bara tufft. Men ja, namnvis är Raquel och Alexis Davis väldigt stora namn.

Pannie Kianzad tar med sin fyra raka segrar till fajten mot Raquel Pennington.
Foto: MARK J. REBILAS / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Resten av året då, hur många matcher kommer du hinna klämma in?

– Jag kommer nog faktiskt inte vilja ha en match till innan februari - april. Det här blir min fjärde match på 14 månader och det är rätt mycket. Jag är nog en av de mest aktiva skandinaviska fajterna. Jag tycker det är lika viktigt att vila och träna inför nästa camp, så detta blir nog min sista match för året.

När Pannie Kianzad besegrade såväl Jessica-Rose Clark som Bethe Correia, Sijara Eubanks och Alexis Davis var det på enhälligt domslut. Det innebär att samtliga domare var överens om att Pannie var vinnaren. 

”Vad vore vi fajters utan mål”

Lördagens match mellan Pannie Kianzad och Raquel Pennington är en del av galan UFC Fight Night 192, där även stjärnorna Anthony Smith och Ryan Spann ska gå en match.

Bland många andra.

– Jag går den här matchen och det är egentligen min näst sista match på kontraktet. Så i så fall skriver jag nytt kontrakt inför min nästa match, berättar Pannie Kianzad, och fortsätter: 

– Det kommer vara en titelmatch inräknat i nästa kontrakt. Gör jag vad jag ska på lördag och det går bra så är jag inte orolig över det där. Det där är också väldigt mycket senare och inget jag stressar över. När tiden är rätt så kommer det.

Jag kan tänka mig att det är skönt att ha en titelmatch och den målsättningen framför sig, även om det som du säger är något som kommer i framtiden?

– Ja, men vad vore vi fajters utan mål? Det vore väldigt konstigt, om man inte är i ett tydligt läge där man inte tänker på att vinna ett bälte. Om man är 40+ och kanske inte har nått dit än. 

– Men vad vore jag utan mål? Det hade bara varit slöseri med tid. 

Pannie Kianzad under segermatchen mot Alexis Davis.
Foto: USA TODAY NETWORK / MARK J. REBILAS-USA TODAY SPORTS SIPA USA

Vad känner du det är som banat väg för din fina form med fyra raka segrar? Är det något särskilt du blivit bättre på?

– Nej, men jag tror bara att jag har kommit in i mina bästa år. Jag har gått 8-0 som mest när jag var yngre och obesegrad, men det är inte samma sak. I början av din karriär kan du vinna väldigt många matcher utan att få någon stor motgång.

– Men sedan kommer också en period där du måste gå igenom några förluster och där ser man vilka som kommer bli bra - om man slutar eller jobbar sig igenom. Jag vet att många tror att man ska sluta inom MMA bara för man förlorat några matcher. Men det är viktigt att fortsätta. Annars blir det som att man bara fajtas till man förlorar. Skulle en fotbollsspelare sluta för en förlust eller två? 

Är inte en viktig aspekt i allt det här också att faktiskt få skriva ett kontrakt, så man kan träna på heltid?

– Ja, så klart. Jag kan ju säga att min träning, mina prestationer och min återhämtning blev bättre när jag väl fick börja träna på heltid. Men! Något som folk måste komma ihåg är att jag slutade jobba bara förra året, så det var inte länge sedan. Jag slutade inte jobba för att jag inte ville, utan för att jag inte hade tid. Det gick inte till sist.

Inför lördagens tillställning är Pannie Kianzad rankad som tolva inom bantamvikt, en placering under svenska Lina Länsberg.

TV: SE FLER SPORTNYHETER