Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Dags för skånskt lag att stå överst”

Se Frislag special – ett 90 minuter långt uppsnack inför SSL-säsongen.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Offensiven är vässad med sylvass spets och spelare som Christoffer Andersson, Daniel Johnsson och Linus Bergström har hämtats in.

FC Helsingborg satsar för att gå hela vägen.

– Jag tycker det är dags för ett skånskt lag att stå överst, säger Christoffer Andersson.


Alla matcher i SSL sänds på SportExpressen Play - just nu bara 99 kronor första månaden! 

Han levererade 57 poäng i Dalentröjan förra säsongen och slutade femma i SSL:s poängliga.

Nu är Christoffer Andersson tillbaka i Skåne (har tidigare spelat för Höllviken i SSL) och en av flera vassa värvningar som FC Helsingborg gjort under sommaren.

– Många bra offensiva spelare har kommit in som Daniel Johnsson och Linus Bergström. Men vi har även fått in en sådan som Oscar Johansson som jag själv lirar med och han tror jag kommer göra det extremt bra i SSL redan i år. Han är en otroligt spelskicklig back, säger Andersson.

24-åringen vänder hem till Skåne för att vara med på en resa mot toppen – och laget tippas högt upp i tabellen inför årets säsong.

– Kravbilden på oss själva är väldigt hög, det känns som alla verkligen vill att vi ska tillhöra toppskiktet, säger han.

I en trupp med många offensivt skickliga spelare kommer det bli tuff kamp om speltiden, inte minst forwardssidan. Där har FC Helsingborg jobbat hårt med rollfördelningen i laget och låtit spelarna vara med i den processen.

– Personligen har jag inte jobbat med det tidigare men det är något som Helsingborg har gjort. Man får en bekräftelse på vad man har för roll i laget och vilka förväntningar man har på sig själv, och vilka förväntningar laget har på en. Det är ett bra sätt att knyta ihop gruppen och få alla att dra åt samma håll i stället för att det ska bli diskussioner om struntsaker, säger Andersson.

Vilken roll har du?

– Mönsterbrytare och lite nyckelspelare kan man väl säga. Kort och gott en poängspelare hade jag sagt.

Jag ska fortsätta producera poäng men även ta kliv som spelare. Vara mer intensiv, vinna mer boll och ta steg mot att bli en mer komplett spelare.

Den gemensamma målsättningen är tydlig:

– Alla strävar mot samma mål och det är att vi ska ta FCH till att fightas om medaljerna, i slutändan vill vi stå där med en SM-medalj.

Och i förlängningen vinna guld?

– Precis. Jag tycker det är dags för ett skånskt lag att stå överst.

Siffrorna som sticker ut

FC Helsingborg släppte i dagarna statistik på sin hemsida där man kunde läsa sig till att Christoffer Andersson varit poängbäst under försäsongen och att han delade förstaplatsen i plus/minus-statistiken med Jonathan Nilsson och Gustav Svensson (+17).

– Att dra slutsatser av försäsongen är alltid svårt men jag tycker det varit en väldigt bra start och femman jag spelar i har fått bra stäm tidigt. För oss handlar det om att visa att vi kan göra det även mot de bättre lagen. Vi vill prestera mot Falun och topplagen och inte bara mot försäsongsmotstånd, säger forwarden som spelat med Oscar Johansson, Fredi Petersson, Linus Bergström och Jonathan Nilsson.

– Vi har försökt ställa oss högre än Helsingborg gjort tidigare, vår målsättning är att spela högre upp i banan. Vi är en väldigt offensiv femma och när vi hittar bra balans är vi väldigt farliga framåt, samtidigt kan det bli varligt om vi springer bort oss, säger Christoffer Andersson.

16.00 på lördagen drar Helsingborgs premiär, borta mot Falun, i gång. Tuffast tänkbara motstånd direkt alltså.

– Man har märkt på träningarna att det är Falun vi möter. De här lagen hade en tuff fight i slutspelet i våras som jag inte tror att någon missade. Det känns som Falun är laget man vill slå den här säsongen för att verkligen sätta ett statement och visa att ”så här bra är vi”, säger Christoffer Andersson.


Klockan 12.05 på lördag drar vår stora studiosändning i gång på SportExpressen.se.

Det blir en över sex timmar lång sändning där vi först snackar upp och visar mötet mellan Falun och Sirius i damernas SSL och sedan herrmötet mellan Falun och Helsingborg som börjar klockan 16.00.

Matchen ser du kostnadsfritt direkt på Expressen.se!


LÄS MER: På väg att splittra laget – allt vände på ett bröllop


LÄS MER: Så ser du SSL på SportExpressen Play