TV: "Alla motgångarna har inte knäckt mig"

Publicerad

Malmöboxaren Maria Lindberg är på väg mot boxningsäventyret i USA.

VM-fajt i Washington.

Större kan det knappast bli.

– Jag är enormt taggad, säger Maria Lindberg, 35, till Kvällsposten.

Hon är världsmästare i lätt mellanvikt för organisationerna WIBF och WIBA. Nu har hon chansen att även bli mästare i mellanvikt för WIBA. 30 mars i Washington ställs Maria Lindberg mot mästaren Tori Nelson.

– Jag fyller år samma dag som jag möter henne. Förhoppningsvis kommer jag fira rejält efter matchen, säger Maria Lindberg.

VM-matchen närmar sig med stormsteg.

Det innebär att Maria Lindberg börjar känna sig sliten efter all hårdträning.

– Jag är aptrött, säger Maria, efter kvällens tionde sparringrond. Men det är så det ska kännas vid den här tidpunkten. Inför den här matchen kommer jag säkert ha 70 sparringronder i kroppen.

Tränaren manar på

Det är på Winings boxningsgym i Malmö som Maria Lindberg vässar formen inför karriärens viktigaste match. Tränaren Bert Johansson manar på sin adept.

– Bra Maria, rör dig...kom igen. Du orkar.

Maria Lindberg sliter, svettas och stönar.

Hon är medveten om att det inte finns några genvägar till framgång - bara stenhårt arbete.

– När jag går match ska det finnas i skallen att jag är bäst tränad. Ingen ska ta mig för att jag inte orkar. Dessutom älskar jag, hur konstigt det än kan låta, att plåga mig i träningslokalen.

Maria Lindberg har haft en ryckig karriär. De två första proffsmatcherna gick hon 2003 och 2004, båda i USA. Sen dröjde det till 2008 till hon gick sin nästa match, då i Tyskland.

I Sverige är hon förbjuden att boxas. Detta efter en huvudskada som hon råkade ut för 1999 vid en amatörtävling i Finland.

– Motgångarna har inte knäckt mig, tvärtom. Allt strul med förbund och inställda matcher har i stället stärkt mig. Nu känner jag mig i bättre form än någonsin. Jag har blivit starkare, snabbare och rörligare och jag brinner fort-farande för boxningen.

– Jag ser inget slut på karriären. Det här är det liv jag vill leva, säger Maria Lindberg.

Proffsboxningen har drabbats hårt av den finansiella krisen.

Fått betala

I ett par av matcherna har Maria Lindberg själv fått pynta upp pengar för att få boxas.

Den 30 mars i Washington är det annorlunda.

Maria Lindbergs VM-match är huvudnumret på Rennaisannce hotell, Washington.

– Jag blir inte rik på matchen, men jag är nöjd med mitt gage. USA är proffsboxningens förlovade land. Gör jag succé där borta kan det märkas rent gagemässigt.

– Jag vet att man i USA gillar min stil. Jag älskar den offensiva och tuffa boxningen. Jag kommer sälja mig dyrt.

– Mitt mål är alltid att bjuda på en boxning som går hem hos publiken.

Nu möter du Tori Nelson, amerikanska som också beskrivs som en tuffing i ringen. Vilken typ av match kommer det att bli?

– Det stämmer. Det passar mig perfekt. Jag vet att jag kommer få slita rejält för att ta det här nya bältet. Varken Nelson eller jag kommer backa i ringen. Men vill man ha något fint ska man också få jobba för det.

Trevligt minne

Maria Lindberg har ett trevligt minne från att boxas i den amerikanska huvudstaden. 2004 mötte hon Ann Saccurato och vann efter fyra ronders boxning.

– Det är i USA de stora matcherna och de stora pengarna finns, konstaterar Maria Lindberg.

Hon drar av sig lindorna från händerna. Hon ser nöjd ut efter ännu ett två timmas pass.

– Det här ska bli spännande. Jag älskar boxning. Jag älskar träningen och atmosfären runt matcherna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag