Enligt Kristian Haynes finns det 36 flyktingungdomar mellan 16 och 19 år i Trelleborgs kommun. Många av dem var med på den första träningen. Foto: Kristian HaynesEnligt Kristian Haynes finns det 36 flyktingungdomar mellan 16 och 19 år i Trelleborgs kommun. Många av dem var med på den första träningen. Foto: Kristian Haynes
Enligt Kristian Haynes finns det 36 flyktingungdomar mellan 16 och 19 år i Trelleborgs kommun. Många av dem var med på den första träningen. Foto: Kristian Haynes
Kristian Haynes och hans lagkamrater i TFF såg till att alla som dök upp på träningen fick fotbollsskor. Foto: Kristian HaynesKristian Haynes och hans lagkamrater i TFF såg till att alla som dök upp på träningen fick fotbollsskor. Foto: Kristian Haynes
Kristian Haynes och hans lagkamrater i TFF såg till att alla som dök upp på träningen fick fotbollsskor. Foto: Kristian Haynes

Trelleborgs initiativ för flyktingungdomarna

Publicerad

Trelleborgs FF vill göra en insats för samhället.

I onsdags drog klubben i gång fotboll för ensamkommande flyktingungdomar.

– När det är fotboll man älskar så ska man få spela det, säger Kristian Haynes som ansvarar träningarna.

"Trelleborgs FF – en kraft i samhället" heter ett projekt som TFF arbetat med ett tag. Klubbens ambition är att engagera sig i samhället och man har bland annat varit ute i skolor och föreläst, haft olika aktiviteter och jobbat för att få ungdomar att behålla intresset för idrott när de kommer upp i åldrarna.

I onsdags startade man ännu en aktivitet – fotbollsträning för ensamkommande flyktingungdomar i kommunen.

– Man får komma och prova på fotboll i organiserad form. Jag leder träningen tillsammans med en lagkamrat. De får komma och testa och se hur det fungerar i svensk fotboll, säger Kristian Haynes som ansvarar för träningarna.

"Finns ett stort behov"

Mittfältaren som i år är tillbaka i TFF efter två år i Mjällby berättar att det just nu finns 36 ensamkommande flyktingungdomar mellan 16 och 19 år i Trelleborgs kommun.

– Jag frågade dem vad de gör på fritiden och jag förstod att det var mycket fotboll. Men det är svårt att ta sig in i en klubb när man är i den åldern. Efter att ha pratat med ansvariga på boendena så förstår man att det finns ett stort behov för ungdomarna att komma ut och spela fotboll.

Hur var första träningen?

– Det var jätteroligt och väldigt givande även för mig. Man får träffa människor som haft det väldigt tufft och har mycket i bagaget, men man kunde se i ögonen på dem att fotbollen har en väldig kraft. Jag tror också att det är en plats för dem att slappna av och verkligen ha roligt.

"Behöver någon som sträcker ut sin hand"

Haynes hade på förhand snappat upp att ungdomarna saknade fotbollsskor och bad därför lagkamraterna i TFF att hjälpa till. Något som uppskattades.

– Jag hade laddat upp med skor och det tyckte de var roligt. De behöver någon som sträcker ut sin hand.

Till en att börja med tränar laget fyra gånger. Men Haynes, som känner väldigt mycket för ungdomarna, har bestämt sig för att gör allt han kan för att de som vill ska få fortsätta spela fotboll.

– Det har varit minst sagt tufft för dem och det känns bra att vi i TFF kan vara en hjälpande hand. Vi tränar de här fyra passen sen får vi se. Jag har verkligen en ambition att hjälpa dem till rätt lag och rätt nivå. När det är fotboll man älskar så ska man få spela det.

Under hösten kommer TFF också att anordna fotboll för personer med funktionsnedsättning.

Gustav Persson
Gustav Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag