Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Tog ett tag innan något SHL-lag kände likadant"

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Från Hockeyallsvenskan till att debutera i SHL som 29-åring.

Alexander Bergströms väg till OS skiljer sig markant från resten av laget.

Och 32 år gammal får han nu göra mästerskapsdebut.

– Det ligger i min natur från när jag var liten att aldrig vara nöjd och alltid sträva framåt. 

Vi tar det från början. För tre år sedan spelade Alexander Bergström i Karlskrona HK:s förstakedja med Kelsey Tessier och Jimmy Andersson. 

Karlskrona var då ett topplag i Hockeyallsvenskan, och Bergström en av lagets ledande spelare. När laget senare samma vår avancerade till SHL fick Osby-sonen följa med upp till SHL, och hösten 2015 kom debuten i Sveriges bästa liga.

Då var Alexander Bergström 29 år och den äldsta nykomlingen i SHL. 

Efter det har karriären gått spikrakt uppåt. Redan sin andra säsong i SHL kom Bergström att vara en av de poängbästa spelarna - och den succén tog honom i höstas till KHL och Sibir Novosibirsk där han nu också är en ledande spelare.

Vad är det som motiverat dig och gjort att du aldrig gett upp?

– Det är nog ganska många saker. Jag tror det ligger i min natur från när jag var liten att aldrig vara nöjd och alltid sträva framåt. Jag kände väl tidigt att jag kunde spela i SHL men det tog ett tag innan något SHL-lag kände likadant, haha.

 

LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper.

"Blev plötsligt ett mål för mig"

När Rikard Grönborg presenterade Tre Kronors trupp tidigare i veckan fanns han också med där. Alexander Bergström, 32 år gammal, får göra sin mästerskapsdebut för landslaget i den största av turneringar. OS.

– Det är klart att det är en höjdare för mig. Det är absolut topp tre i min hockeykarriär. Möjligtvis det största.

Har du ens sett OS som ett realistiskt mål?

– Njae, det har väl inte riktigt funnits med i tankarna förrän jag kom med i landslaget förra säsongen och sen det började pratas om att NHL inte skulle vara med. Så det är omständigheter som gjorde att det plötsligt blev ett mål för mig.

I OS är Bergström inte ensam debutant. Den 14 år yngre Rasmus Dahlin är också uttagen, och får även han göra mästerskapsdebut för Tre Kronor.

– Det finns nog inget stopp för en sådan kille. Det ska bli jättekul att få spela med honom.

Avslutningsvis så har Bergström trots att KHL är en hektisk liga hunnit med att följa Karlskrona HK:s vinter, som varit tung - och den förra KHK-stjärnan håller alla sina tummar för att klubben ska lösa krisen och klara sig kvar i finrummet.

– Jag följer KHK varje match och hoppas de har en bra vår framför sig. Det är många som gör ett jättejobb där och jag hoppas att de för belöning för sitt slit!

 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.