Tre Kronor-hjälten är Anna Lindbergs kärlek

Anna Lindberg och Mathias Tjärnqvist träffades i februari.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Anna Lindberg och Mathias Tjärnqvist.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Anna Lindberg har flera EM-medaljer på meritlistan.
Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN
Mathias Tjärnqvist vann två SM-guld under sin aktiva karriär.
Foto: JAN DÜSING

Anna Lindberg och Mathias Tjärnqvist pratar, skrattar och gnabbas kärleksfullt om vartannat i soffan på det pittoreska caféet vid vattnet i Växjö.

Simhoppstjärnan och hockeyprofilen fann varandra i februari - på Linkedin - men har hållit sin kärlek hemlig fram till nu.

– Jag tänkte jag fick steppa upp en nivå, säger Mathias.

I en stor intervju berättar de om vardagspusslet med jobb på olika håll, livet med bonusbarn, husdrömmen och stödet till Anna Haag.

Om man har följt de tidigare idrottsstjärnornas sociala medier senaste tiden har man kunnat lista sig till att de är ett par men officiellt har de legat lågt med sin kärlek. 

Fram till nu. 

 – Vi träffades i februari. Det är inte så längesen, konstaterar Anna. 

Hur de träffades är för att använda den gamla NHL-spelaren Mathias Tjärnqvists ord "en småhumoristisk historia" men låt oss återkomma till den. 

Först mer allvarsamt om att hamna i en situation som man kanske inte tänkt sig.  

– Helt ärlig så har jag alltid sagt att det är svårt att träffa någon med barn, det har jag tyckt, säger Mathias. 

– Men när jag kom in i Annas familj, det gick så himla bra direkt. Det var bara en självklarhet att få bonusbarn. Jag och Anna trivs fantastiskt bra ihop, vi har roligt och skrattar. Och vi har roligt de veckorna barnen är hos Anna, fortsätter han och tittar på Anna som utbrister:  

– Kanske för att de är helt lyriska när du kommer! Ni klickade från dag ett. 

– Du kommer in med ett lugn som är något de verkligen behöver. För det är väldigt mycket temperament i oss allihop. Sedan är du väldigt engagerad och det känner de. Vi brukar hitta på mycket.  

Har egen baddräktskollektion 

Samtidigt kräver den nya relationen vardagspussel de luxe. 

Anna har sin bas i Växjö där hon bor med sina två barn varannan vecka.  

Mathias, som vann dubbla SM-guld med Djurgården och dubbla VM-silver med Tre Kronor som spelare, är assisterande sportchef i Malmö Redhawks, bor i Helsingborg men jobbar i Malmö när han inte är på resande fot för att kolla matcher. 

Dessutom jobbar Anna mycket i Stockholm där hon hjälper en simhoppsklubb med ett femårigt träningsupplägg. Vidare har hon en egen baddräktskollektion samt driver ledarskapsutbildning med en annan tjej och håller egna föredrag. 

– Det har fungerat bra ändå. Jag är i Malmö fyra dagar i veckan och sedan när jag åker i väg och tittar på matcher så kan jag utgå härifrån. I början på veckorna är vi från varandra men mot helgerna brukar vi mötas upp, förklarar Mathias. 

Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Anna utvecklar: 

– Sedan är frågan vad som är att fungera bra. Allt är relativt. Vanliga människor som inte reser så mycket skulle nog tycka det är bökigt men vi är rätt vana vid att röra oss och hittar lösningar.  

Dröm att bygga hus 

Det finns också långtgångna planer på en gemensam bas. I Skälderviken.  

– Vi ska bygga ett hus på en tomt som jag har haft där länge, berättar Mathias.

– Anna övertalade mig att vi skulle göra något på tomten, när man har ett sådant läge. Jag har fått bestämma en sak, om en köksö, skämtar han. 

Anna replikerar snabbt, med glimten i ögat: 

– Om du vill stå vid spisen får du gärna bestämma var den ska vara, det slipper jag nämligen gärna. Dessutom är Mathias bättre än mig på att laga mat. 

– Det känns som en dröm att bygga. Jag har hus här i Växjö också som jag tänker ha kvar eftersom jag har barnen här och deras pappa bor här. Man får hitta den bästa lösningen utifrån förutsättningarna. Det finns ingen optimal lösning. 

Tävlar i Superstars med Anna Haag 

Efter den långa framgångsrika karriären har Anna Lindberg tävlat i "Mästarnas Mästare", där hon första gången slutade på andra plats efter Magdalena Forsberg, och TV4:s äventyrsprogram "Det största äventyret". Nästa år kommer hon synas i Superstars som hon nyligen spelat in med bland annat Anna Haag och Sanna Kallur. 

– Det var ett jätteroligt gäng, Vi var ganska lika och fungerade bra ihop. Alla fick ta plats. 

Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Anna Haag har varit öppen med sin ilska över att många tar för givet att hon och Emil ska ha barn nu när de har lagt ner sina elitkarriärer och hon menar att det inte är helt säkert att de ens kan få barn efter de extrema påfrestningar hon utsatt sin kropp för - hur ser du på det? 

– Vi pratade väldigt mycket under Superstars. Jag tror det fungerar ganska lika för oss alla som levt det här livet, man är ganska påpassad. Och för folk utanför ska man skaffa barn när man slutar med idrott. Allt ska vara så lätt när man pratar om hur det bör vara. 

– Det man inte vet är att det kostar ganska mycket också på kroppen, speciellt med sådana extrema idrotter. Sedan hoppas man att det inte är på bekostnad av att man exempelvis inte kan få barn, då är det hemskt och något fel, men tyvärr är det lite så det ser ut i vissa idrotter. 

Drabbades av leversjukdom 2001

Mathias, du har tidigare berättat om din leversjukdom, hur mår du i dag? 

– Jag mår bra, tack. Jag fick en leversjukdom när jag spelade i Djurgården 2001 men jag tycker jag haft den under bra kontroll. Det är jäkligt skönt.

– Sedan är det svårt att säga om eller hur mycket den har påverkat mig. Ett symtom är att man ska vara trött men när jag spelat intensivt med flera matcher i veckan så är det svårt att säga att det skulle ha gjort mig trött. Men jag har skött mig bra och haft bra folk runt mig som varit stort stöd.  

Är du bra på simhopp då? Det finns ju ett klipp på Instagram där du hoppar från svikten...

– Jag är grym! Nej, jag är inte så bra. Jag trodde jag var bra. 

Anna bryter in med en spelad uppfordrande blick: 

– Säg vad du tycker nu! 

– Han tycker han är sjukt bra. Han repeterade det klippet om och om igen och bara - "kolla här".

Mathias: 

– Här inne någonstans i huvudet tror man att man kan alla idrotter. Att det inte är så svårt, det är upp på trampolin bara, men när man väl ser på film så är det inte lika graciöst. Det var roligt i alla fall.  

"Lite mer business här"

Och så var det då historien om hur den förra simhoppstjärnan egentligen träffade den förra hockeystjärnan. 

– Det är lite småhumoristiskt, säger Mathias innan Anna börjar berätta: 

– Jag och Louise (tidigare Jöhncke) tävlade ganska mycket tillsammans innan, hon var simmare. Vi tog en fika i Stockholm och snackade om livet och allt. Allt...

Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Mathias: 

– Sedan ringde brorsan mig och berättade att Louise och Anna fikat och att hon är själv nu och gjorde en liten hint. Jag tänkte, det här får man ju nappa på. Men i stället för att gå in på alla vanliga sociala medier så gick jag in på Linkedin.  

– Jag tänkte vi fick steppa upp en nivå. Det är lite mer business här. 

– Först addade jag henne, det godtog hon rätt snabbt, sedan skrev jag ett meddelande om att hon dykt upp i mitt flöde. 

Anna grimaserar retsamt och utbrister:

– Jag bara, yeah right! 

– När vi pratande om det ett tag efter så frågade jag om han trodde jag gick på den. Sedan sa jag - jag väntade ju lite med att svara. Fast det hade tagit typ tolv minuter. Jag trodde nog att jag verkade lite hard to get men det var nog inte riktigt så. 

Anna och Mathias tittar på varandra, ler varmt och konstaterar: 

– Linkedin är en riktigt bra dejtingsajt. Men vi får tacka brorsan och Louise. Det blev väldigt bra.