Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Straffade mig extra hårt på grund av min pappa”

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/FRANK SORGE IMAGO SPORTFOTODIENST
Adrian Kolgjini planerar för att ta över pappa Lutfi Kolgjinis rörelse fullt ut vid årsskiftet.
Foto: Elisabeth Lindbäck
Adrian Kolgjini missar Åbergs på tisdag då han är avstängd och inte får dispens för att köra stallets Dante Boko.
Foto: Elisabeth Lindbäck
Saga Scott.
Foto: LISA MATTISSON

Han är svensk travsports stora stjärnämne – av vissa även kallad "bad boy".

Adrian Kolgjini, 25, är tillbaka i sulkyn efter den sex månader långa avstängningen för att ha testat positivt för kokain under en travtävling.  

I en längre intervju med SportExpressen berättar han för första gången om den tuffa tiden, stödet från flickvännen Saga Scott, ilskan över att missa Åbergs och planerna på att ta över pappa "Luddes" rörelse vid årsskiftet. 

"Är det över nu?"

Adrian Kolgjini minns tillbaka på en av de värsta dagarna i hans liv. 

Det var den 5 december förra året som Adrian Kolgjini testades positivt för kokain i en drogtest under en tävlingskväll på Jägersro. 

Kolgjini hävdade sin oskuld men blev avstängd av svensk travsport i sex månader.

Sedan mitten av juni är han tillbaka i sulkyn och i en exklusiv intervju med SportExpressen berättar han nu för första gången om den tunga tiden utanför banorna och det viktiga stödet från familjen och inte minst flickvännen Saga Scott. 

Han står också fast vid den tidigare förklaringen att någon velat honom illa vid ett nattklubbsbesök och spetsat hans drink. 

I beslutet framgår att disciplinnämnden var enig och att straffet baserades på internationell praxis. 

Adrian överklagade dock straffet, som han genom sin advokat ansåg vara alldeles för hårt och utan hänsyn till hans förklaring. 

– Jag är helt hundra på att de straffade mig extra hårt på grund av att pappa har jagat de ansvariga på Svensk travsport och kritiserat varenda en av de som var med och straffade mig tidigare i krönikor, för att han har tyckt att de har misskött sitt jobb. Det kan de gott få höra. 

Vill tacka Erik Adielsson för stödet

Har du känt att folk i trav-Sverige inte har köpt din förklaring? 

– Många har väl ifrågasatt men inte direkt till mig. Alla snackar, det har alltid varit så runt mig, folk gillar att snacka om mig. Nu fick de ett guldläge och det är väl kul att de fick något att tjata om. Det bekommer mig inte. Jag har min trygghet. Belackarna finns alltid. Det ingår i spelet. 

Under en lång tid höll sig Adrian från sporten helt och hållet men i april var han för första gången på plats under V75-tävlingar på Åby. 

– Folk var glada att se mig. De har nog saknat mina skämt, säger han och spricker upp i ett stort leende där han sitter på cementgolvet i ett av stallarna i Vomb. 

– Sedan finns det en som har hört av sig kontinuerligt och det är Erik Adielsson. Jag svarade inte honom, han ringde och skickade sms. Jag har inte tackat honom för det men om han läser det här så ska han veta att det betydde en hel del. 

Kan du vara orolig att det ska hända igen? 

– Jag är nästa aldrig ute på sådana tillställningar längre utan det är mest restaurangbesök med polarna. Det här med klubbar och skit, det är överflöd.

Adrian Kolgjini vill egentligen inte prata om det som varit, det är passé nu som han säger. Samtidigt har det varit en prövning som har fört hela Kolgjini-familjen närmare varandra. 

– Familjen är allt. Den har varit enormt betydelsefull. Det har fört oss lite närmare under den här perioden. Oavsett vad som händer så är det ändå familjen som gäller. De stöttade direkt, inget snack. Det gäller att inte bli ovänner i sådana lägen, bara skydda och stötta och gå vidare. 

– Sedan har Saga varit enormt viktig för mig. Hon har varit guld värd, ställt upp med allt och aldrig backat. Det är klart det varit en jobbig tid för henne också. Hon har fått stå ut med skit också eftersom hon är en offentlig person och det är jäkligt beklagligt. Hon har verkligen varit en klippa, det kan man lugnt säga. 

Saga Scott, känd från tv-programmet ”Paradise Hotel” i TV3
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

"Jag är nog rätt kärleksfull"

Hon är väldigt öppen med er relation på sociala medier – hur ser du på det?  

– Jag har inget emot det, hon har frågat mig om det är okej. Jag är ganska van och bryr mig inte vad folk tycker. Jag brukar bara vara mig själv.  

Hur träffades ni? 

– Det var Erik Adielsson som fick ihop oss. Saga var med i Stjärnkusken på TV4 och ska ha sagt till Erik att det bara fanns gamla fula gubbar i travsporten. Men då sa Erik - nej det finns yngre också och så visade han mig på Instagram. Det är på den vägen. Hon fick tag i mig och skickade lite och så träffades vi. Allt är tack vare Erik från början. 

– Det är skitkul. Vi är sambor nu. 

Är du romantisk? 

– Ja, jag tror det. Inte i överflöd men jag är nog rätt kärleksfull. 

Finns det någon prestige mellan er om vem som är mest känd? Är du okej med "Saga Scotts pojkvän"?  

– Klart det blev en grej i början, ”Saga dejtar travkille”. Men i mina kretsar vet folk lika mycket vem jag är som vem hon är. Officiellt är jag bara travkillen som dejtar Saga Scott, det är rätt kul. 

Samtidigt går den där travkillen en otroligt spännande framtid till mötes. 25-åringen avslöjar att planen är att han ska ta över pappa Lutfi Kolgjinis rörelse vid årsskiftet. 

– Han kommer nog inte lägga av helt, han kommer aldrig klara av det och dessutom så behöver jag honom. Han är överlägsen med komplicerade och svåra hästar. Han är hästman ut fingertopparna. Men han kommer inte vara med i den utsträckningen som i dag. 

– Han tar förmodligen sin 3000:e tränarseger under den kommande Åbergskvällen och har snart 2000 kusksegrar. Sedan är han rätt klar. 

Målet: Bli bäst 

Vad har "Ludde" betytt för dig?  

– Pappa har alltid försökt skydda mig, han ville inte ens att jag skulle börja med trav. Det var för hårt jobb men någonstans tror jag att han ville det ändå. Han har jobbat stenhårt själv men aldrig ställt det kravet på mig. Han har varit en jäkla bra förälder, han vill att allt ska komma naturligt. 

– Han tycker att jag kör för hårt tempo. Han är på andra hållet. ”Du kan inte ta den resan, du måste ta det lugnt.”  

Hur känns det att du snart ska bära ett så stort företag som 25-åring? 

– Det är lite speciellt. Det finns ingen att ta skydd bakom, man är sin egen. Men jag tror inte det kommer kännas annorlunda. Jag har redan allt ansvar för hästarna och träningen. Den är mest den skriftliga biten.  

Vad har du själv för större mål med karriären? 

– Jag sätter väldigt höga mål, jag ska bli bäst. Jag ger mig inte förrän jag gett mig en ärlig chans att bli det. Jag vill vara bäst i det jag gör och vinna de stora loppen. 

Vem är bäst nu då? 

– Just för dagen Daniel Redén. Han har hittat rätt och vinner storlopp i parti och minut med de äldre hästarna. Sedan är han inte bäst på unghästarna. 

Du lockas inte av att dra till USA...? 

– Det känns långsökt. Det är svårt, man kan inte ha hästar både i USA och Sverige. Frankrike går däremot och det är min ambition att ha stall med 20-30 hästar där i framtiden. Vi har fått bättre pengar för unghästar nu i Sverige, men för äldre hästar som inte platsar i storloppen som Åbergs är det bättre pengar i Frankrike. 

Det var dock långt från klart att Adrian Kolgjini skulle satsa på travet. Fram till 17 års ålder var han lovande hockeymålvakt i Malmö Redhawks. 

– Jag tröttnade på Malmö för jag tyckte jag blev orättvist petad, de ville låna ut mig en säsong och då sa jag "fuck you" och slutade. Samma år fick jag travlicensen. 

– Nu kan jag sakna hockeyn, inte hockeyn i sig men omklädningsrummet. Gemenskapen med alla. All djävulskap. Det är inte så att man går och gnider tigerbalsam i Peter Untersteiners kalsonger även om det kunde varit kul. Jag spelade hockey i tio, elva år, det är en stor del av mitt liv som försvann på en dag. 

Efterlyser en riktig rival

Lutfi Kolgjini har alltid varit en av svensk travsports största profiler och du har beskrivits som "Lutfi Kolgjini 2,0" - kan du sakna fler profiler i sporten? 

– Det finns några sköningar men många är tillbakadragna och politiskt korrekta i intervjuer. Det skulle behövas någon som man kan ha riktigt trashtalk med. Någon mer konkurrent med action. En riktig rival. För att få upp ögonen för travet för den yngre publiken, tror jag.  

Hur ser du på svensk travsports framtid i stort? 

– Det finns bra prispengar att köra om med unghästarna, det är viktigt. Folk har inte råd att vänta i fyra, fem år på att pengarna ska komma. Sedan har vi haft en nedgång under många år med mindre hästar födda och allt färre som vill köpa häst. ATG och ST måsta satsa framåt ännu hårdare för att vända trenden, det går inte att hålla på kulorna längre, det skulle ha skett för tio år sedan. 

– Jag hoppas och tror att vi är på rätt väg igen. Att prispengarna fortsätta accelerera, det måste till, annars är vi en liten sport med tio tränare som styr alla hästar och då har vi ingen sport kvar.

Lutfi Kolgjini vinner Åbergs med Lavec Kronos 2010.
Foto: ULF RYD / EXPRESSEN/KVP

På tisdag avgörs Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, ett av de större och mest prestigeladdade loppen i trav-Sverige. 

Stall Kolgjini har två hästar, Dante Boko och Rajesh Face, till start och planen var att Adrian som vanligt skulle köra Dante.  

Adrian är dock avstängd för ”snäv körning som grovt stört medtävlare". Han hade förvisso kunnat få dispens för Åbergs i egenskap av förstakusk på Dante men då skulle han enligt reglementet ha kört hästen i tre av de fem senaste starterna och det har han inte eftersom han har varit avstängd i nästan sex månader under 2017. 

– Jag hade verkligen sett fram emot det med tanke på allt som har varit nu. Jag var avstängd över elitloppshelgen men tänkte att jag fortfarande hade Åbergs då. Sedan händer den här skitgrejen. Men det är som det är, man kan säga vad man vill om ST och deras jäkla reglemente men de är fruktansvärt stelbenta. 

– Men det gör inte så mycket. Jag har många år på mig att vinna Åbergs ändå.