Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luddes fasa: ”Det känns åt helvete”

Lutfi Kolgjini kommer inte förnya sin körlicens 2020.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / EXPRESSEN/KVP
Lutfi Kolgjini fyller 60 år på måndag.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lutfi Kolgjini, en av svensk travsports absolut största profiler, fyller 60 år på måndag. 

”Firandet” äger rum med en resa till Rom under helgen med familjen. 

– Det känns åt helvete. Jag känner mig som 40 år, säger ”Ludde” som dock lämnade över sin tränarverksamhet till sonen Adrian för ett år sedan och som inte ska förnya sin körlicens nästa år. 

Travstjärnan Lutfi Kolgjini har i flera steg under det senaste året lämnat över och även lagt ner delar av sin stora verksamhet. 

Men när 60-årsdagen närmar sig med stormsteg är det ändå med fasa – eftersom han känner sig som 40. 

– Det känns åt helvete, utbrister han. 

Gör det verkligen det? 

– Ja, det gör det faktiskt, det måste jag ärligt säga. Jag känner mig som 40 år.

Firar i Italien 

När Kvällsposten når Lutfi Kolgjini under fredagen har han redan åkt i väg på semester med familjen inför 60-årsdagen på måndagen. 

– Jag ska fira i Rom med familjen. Vi har varit här innan. Här är goda och bra restauranger och det är mycket bättre väder än hemma. 

Vad önskar du dig i present då? 

– Ingenting! Jag har redan allt som jag behöver, slår han fast.  

Det har snart gått ett år sedan Lutfi ”Ludde” Kolgjini officiellt lämnade över sin tränarverksamhet åt sonen Adrian Kolgjini.

Och i september meddelade han att han inte kommer förnya sin körlicens nästa år och att han också lägger ner sin uppfödning. 

”Tröttnat på att jobba hårt”

Till tidningen Sulkysport utvecklade han tankarna om beslutet: 

– Vi har haft, och har fortfarande, en fantastisk travsport i Sverige, men det är ju ingen hemlighet att jag varit starkt kritisk länge mot hur saker och ting sköts och fungerar. Jag har hållit på med det här i 45 år, fyller 60, har helt enkelt tröttnat på att jobba oerhört hårt med allt. Därför har bestämt mig för att lägga ner uppfödningen och inte förnya min licens nästa år. Jag ska i stället lägga allt fokus på att hjälpa Adrian och Dante med träningsrörelsen.