Foto: FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75Foto: FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
 Foto: FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Foto: KANAL 75 ABFoto: KANAL 75 AB
 Foto: KANAL 75 AB

”Johnny inte fått den kredd han förtjänar”

Publicerad

Johnny Takter, en av Sveriges mest framgångsrika kuskar, kör sitt livs sista lopp på Jägersro på torsdag. 

Nära vännen Lutfi Kolgjini känner vemod över beslutet. 

– Han har inte fått den kredd han förtjänar. Hela familjen Takter borde ha valts in i Hall of fame för längesen, säger "Ludde". 

Det är i ett öppet brev som Johnny Takter meddelar att han kör sitt livs sista lopp under Gentlemannadagen på Jägersro på torsdag. 

Via sin mentala tränare Stig Wiklund skriver kuskeleganten: 

"Det har varit en stor ära för mig att fått köra fina hästar och vinna lopp både i Sverige och utomlands. Jag har vunnit alla stora travlopp som jag velat vinna.....Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå....Det här beslutet har växt fram i en process hos mig själv under en längre tid. Och nu är jag vid vägs ände!" 

Kolgjini: ”Det känns konstigt”

En som varit med på nära håll när beslutet har fattats är vännen, och konkurrenten, Lutfi "Ludde" Kolgjini. 

– Jag har vetat om det en tid men det känns inte mindre vemodigt för det. Det är klart att vi har bollat fram och tillbaka men beslutet är helt hans, berättar "Ludde". 

– Det känns konstigt, vi har faktiskt kört mot varandra sedan 20-årsåldern. Samtidigt förstår jag honom. Det är en tuff sport som kräver mycket av oss aktiva. Förr eller senare så tröttnar man. 

”De borde vara invalda i Hall of Fame”

Hur stor profil skulle du säga att trav-Sverige går miste om nu?

– Han är en av de absolut största genom tiderna. Han har med sin körstil och elegans inspirerat många, bland annat Erik Adielsson och min son. Även mig själv, säger "Ludde" och fortsätter: 

– Varken han eller hela Takterfamiljen har fått den kredd de förtjänar. De borde vara invalda i Hall of fame för längesen. 

Berätta om er vänskap...

– Den är stor, vi pratar hela tiden. 

Men ni känns ganska olika som personer? 

– Jo, det är vi. Han är mer filosofiskt lagd. Det är jag väl också innerst inne men jag ger järnet mer och tänker inte efter så jäkla mycket. Jag jobbar bara på medan han är en tänkare. 

Har du planerat någon överraskning till avskedsloppet? 

– Det ska vi nog hitta på. Vi kommer definitivt fortsätta att umgås. Det kommer vi göra. 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag