Jägersros ordförande bekräftar miljonlånet

Kerstin Peterson-Brodda.
Foto: LIBERALERNA
Skånska Travsällskapet, som driver Jägersro, har lånat ut miljonbelopp till en tränare. Arkivbild.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Nu ger Jägersros styrelseordförande Kerstin Peterson-Brodda ett uttalande efter avslöjandet om att Skånska Travsällskapet, som driver Jägersro, har lånat ut miljonbelopp till en tränare. 

– En del av vår affärsmodell bygger på att ha starka och konkurrenskraftiga tränare knutna till banan, skriver Kerstin Peterson-Brodda. 

Samtidigt bekräftar hon nu att det har skett ytterligare ett lån – på en halv miljon kronor – till samma tränare. 

Det var i måndags Kvällsposten avslöjade att Jägersro har lånat ut miljonbelopp till en enskild tränare. Då avfärdade Kerstin Peterson-Brodda, styrelseordförande, uppgifterna som rykten som hon också hade hört och som hon var förvånad över att tidningen ”gick igång på”. 

– Jag förstår ingenting. Herregud, det finns inte någon som har en skuld till oss. Punkt. Sedan kan jag inte svara på vad Jägersro gjort historiskt, sa hon. 

Det stämmer dock att skulden, som var på 1,5 miljon, är löst sedan runt 1,5 år. Men när lånet gjordes satt Kerstin Peterson-Brodda som styrelseordförande. Hon har haft posten sedan 2011. 

Vidare har det förekommit ytterligare ett lån till samma tränare och som har lösts in först i slutet av april detta år. 

Det första lånet – som berörd tränare nekat till – har väckt kritik hos tränarkåren på Jägersro. Däribland har Conrad Lagauer sagt att Jägersro inte ska vara bank till tränare och att det inte blir lika villkor. 

Bekräftar för Travronden

På tisdagskvällen skrev Kerstin Peterson-Brodda i ett mejl:  

”Inledningsvis har jag svarat på hur det ser ut i dagsläget, dvs Jägersro har inte några fordringar eller skuldebrev som är aktuella.

Jägersro gör många affärer under ett verksamhetsår, men vi ser ingen anledning att redovisa dem för någon annan än våra ägare.

Vi genomför våra affärer med noggranna beslutsunderlag och riskkalkyler och strävar alltid efter att verka för Jägersros bästa.

En del av vår affärsmodell bygger på att ha starka och konkurrenskraftiga tränare knutna till banan.”

Samtidigt bekräftade Kerstin Peterson-Brodda för Travronden på onsdagen att lånet på 1,5 miljon har förekommit. Där säger hon också att hon missuppfattat Kvällspostens fråga och att hon nekat för att hon menar att Jägersro inte har några fordringar här och nu. 

På Travrondens fråga – Är det Skånska Travsällskapets uppgift att låna ut pengar till sina tränare – svarar hon också: 

– Det står ingenting i Skånska Travsällskapets texter om vad som är uppgifter eller inte uppgifter men självklart så att det här inte är något som vi generellt sysslar med, definitivt inte. Men det har förekommit genom åren, andra situationer då man kunnat kortsiktigt bistå både föreningar och enskilda situationer, det tror jag förekommer i alla travsällskap och på alla travbanor. Det är väl ett sätt att vara, så länge det sker på ett affärsmässigt plan och att det är inom den verksamhet som ändå är vår huvuduppgift – att bedriva sport – så förekommer det, ja. 

”Utagerat från min sida”

Tränaren som tidigare har nekat på en direkt fråga om han har lånat pengar av Jägersro säger nu: 

– Jag diskuterar varken nuvarande kreditgivare eller gamla med utomstående. Jag har inget mer att tillföra. 

Vill du kommentera att du nekade till lånet? 

– Jag vill inte kommentera någonting.

Hur ser du på att det har väckt reaktioner hos tränarkåren? 

– Jag har inte diskuterat med någon. Du kommer ingen vart med mig. Det är utagerat från min sida.

Enligt nya uppgifter har tränaren fått ytterligare ett lån av Jägersro. Det andra lånet är på en halv miljon kronor och bekräftas av Kerstin Petersen-Brodda på sms. 

Det andra lånet löstes in 29/4 enligt Kerstin Petersen-Brodda.  


FLER NYHETER: Bristande information försvårar vaccinplanering i Region Skåne