Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVPFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVPFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Takters perfekta slut i allra sista tävlingen

Publicerad

Johnny Takter avslutade karriären med en snygg trippel på Jägersro. 

Efter sitt sista lopp berättar han för Kvällsposten om den vemodiga känslan, att han inte sett sina barn växa upp och planerna på att skriva en bok. 

– Det kommer jag försöka göra. Framförallt om pappa och mig. 

Johnny Takter fick sluta med flaggan i topp. 

På sin sista tävlingsdag drog han nytt publikrekord på Jägersro, drygt 19 000, och vann hela tre lopp. 

Kuskeleganten, som alltid gått sina egna vägar och som ofta framställts som en tänkare, avböjde dock någon större officiell hyllning.  

Men efter sitt sista lopp, där han slutade fyra, pratade han med Kvällsposten på stallbacken. 

– Det känns vemodigt men som jag känner i dag så behöver jag en paus för att få lite mer styrka mentalt. Det har varit tufft med mycket resande. På banan är det inget problem, det är så mycket mer runtomkring som varit jobbigt som jag måste återhämta mig från. 

Du har sagt att det är många runtomkring som fått betala ett dyrt pris – är det familjen du tänker på då? 

– Nej, ja, mina barn har jag knappt sett, jag har knappt sett mina barn växa upp. Men familjen har alltid varit travintresserad och följt mig, det är barnen jag framför allt inte sett. 

– Men det är för mig själv mentalt jag slutar. Det har bara med mig själv att göra. Ingen annan. Ingen har påverkat mig på något sätt. Jag känner att det tar emot emellanåt. En bra dag är en bra dag, varför ska jag lägga av på en dålig dag? Vi får se, jag har lite idéer ändå. Jag ska inte ta för mycket stora beslut i dag men ledig ett litet tag ska jag vara. 

Du vann tre lopp här i dag - men om vi tänker på dina storloppssegrar - vilken är din största seger? 

– I min karriär? 

Ja! Är det derbysegern här på Jägersro? Elitloppet? 

– Oj, oj, oj.... 

– Elitloppet var ju min dröm, det är det största man kan vinna. Sedan har jag vunnit några riktigt stora titlar i USA, Italiens elitlopp två gånger, två Åbergs, yot name it... Det är jättemånga, jag har vunnit det jag har drömt om. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP

Är tävlingskusk

– Det är för mycket tävlingsmänniska i mig så jag har svårt att slappna av emellan, det tar mycket. Jag har aldrig sett mig som kusk, jag är tävlingskusk. Jag är taggad varje gång det är tävling och vill prestera hela tiden. Jag har höga krav på mig själv, för höga emellanåt faktiskt. 

Du har också under din karriär varit öppen om tunga perioder i ditt liv - vad har travsporten och dina vänner här betytt för dig då? 

– Nej men tunga perioden, jag har haft mina... Kollegorna är helt underbara, det är klart jag saknar det. Men det ligger kvar här, den här banan ligger kvar. Vi får se, jag ska försöka andas lite. 

Vad händer i kväll då? 

– Kaffe? 

Ingen fest? Du ska inte fira en över 40 år lång och framgångsrik karriär? 

– Det är fest för mig. 

– Jag ska duscha. Jag är ganska trött faktiskt, jag har varit i gång i två dygn nu med Halmstad och Stockholm och här på Jägersro. Det är tufft mentalt också med mycket uppvaktning.  

Gillar kändisskapet

Du är inte helt förtjust i det...? 

– Jo men det är tvetydigt. Lite bekräftelse vill man ju ha. Det är klart man vill det, annars hade man inte hållit på med det här. Men det kan vara tungt också emellanåt, det kan det vara. 

– Det ska jag inte sticka under stol med att det är kul att vara erkänd och bekräftad. Jag är tävlingsmänniska trots allt. 

Ska du skriva en bok nu då? 

– Det ligger faktiskt nära till hands. 

– Kanske inte i morgon men det kommer jag försöka göra i alla fall. Framförallt om pappa (Bo William Takter) och mig. 

 

LÄS MER: Johnny Takter slutar som travkusk - efter alla storloppssegrar  

LÄS MER: Lutfi Kolgjinis reaktion på att Johnny Takter slutar 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag