Tobias Sana. Foto: Tomas LeprinceTobias Sana. Foto: Tomas Leprince
Tobias Sana. Foto: Tomas Leprince
Sana – nu i MFF-tröjan. Foto: Petter Arvidson / BildbyrånSana – nu i MFF-tröjan. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Sana – nu i MFF-tröjan. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Sana var en av vinterns stora värvningar. Foto: Peo MöllerSana var en av vinterns stora värvningar. Foto: Peo Möller
Sana var en av vinterns stora värvningar. Foto: Peo Möller
Sanas proffstid i Ajax började bra – sen gick det neråt. Foto: Dean MouhtaropoulosSanas proffstid i Ajax började bra – sen gick det neråt. Foto: Dean Mouhtaropoulos
Sanas proffstid i Ajax började bra – sen gick det neråt. Foto: Dean Mouhtaropoulos
Sana var ibnne i landsklaget och vände – han hoppas återvända igen. Foto: Nils Petter NilssonSana var ibnne i landsklaget och vände – han hoppas återvända igen. Foto: Nils Petter Nilsson
Sana var ibnne i landsklaget och vände – han hoppas återvända igen. Foto: Nils Petter Nilsson

Tobias Sana förlorade sin kompis i gängvåld

Publicerad

Tobias Sana har bytt frysboxen i Ajax till en startplats i ett guldjagande Malmö FF.

Inför toppmötet med AIK berättar han om sin uppväxt i förorten – och hur han förlorade en barndomskompis i gängrelaterat våld för några år sedan.

– Han valde fel väg, säger Tobias Sana till Sydsvenskan.

Tobias Sana är liksom Malmö FF inne i en tuff premiärvecka.

Efter 4–1-segern mot Gif Sundsvall i premiären väntar två tidiga toppmöten torsdag och söndag. Första AIK hemma på Swedbank stadion, därefter ett möte mot Sanas förra klubb IFK Göteborg borta.

Ett speciellt möte för MFF:s nye yttermittfältare, inte bara på planen.

Tobias Sana växte upp i miljonprogramsområdet Lövgärdet i Göteborg med en svensk mamma och pappan från Burkina Faso.

Hans fotbollskonster har formats av den tekniska förortsfotbollen, även om Sana själv säger att han värderar tre poäng före ett par tunnlar i dag.

Kärleken till förorten är dock fortsatt stark. Tobias Sana återvänder så ofta han kan. Han har också varit med och finansierat en fotbollsplan i området och engagerat sig i en numera nedlagd fritidsgård.

"Finns mycket mer kärlek"

För Sydsvenskan berättar Tobias Sana att det är viktigt att ge något tillbaka.

– Det behöver inte bara vara materiellt. Det kan även vara genom kärlek och uppskattning. Tråkigt nog har många en negativ bild av förorten. Jag vet att det finns kriminalitet där, men det finns mycket mer kärlek.

Den mörka sidan fick Sana erfara för några år sedan när han förlorade en barndomskompis till det gängrelaterade våldet.

– Han valde fel väg, hamnade i ett gäng. När det inte finns saker att göra i förorten drar sig många till kriminalitet. Man ser en kompis komma med en fet bil. Snabba cash. Och så tror man att det är den rätta vägen, men de förstår inte, det är bara vägen till fängelset, säger Sana till Sydsvenskan.

Tar en match i taget

Efter flytten till Malmö och MFF känner Tobias Sana att han är på rätt väg i karriären igen. Samtidigt behöver han tid efter att ha fastnat i Ajax frysbox.

– Jag har haft en tuff period bakom mig, så jag tar en match i taget. Men jag vet att när jag är i toppform kan jag bidra väldigt mycket till laget. Och då ska jag ta ett stort ansvar och vara bättre i den avgörande fasen.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag