Tobias Sana förlorade sin kompis i gängvåld

Tobias Sana.
Foto: Tomas Leprince
Sana – nu i MFF-tröjan.
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Sana var en av vinterns stora värvningar.
Foto: Peo Möller
Sanas proffstid i Ajax började bra – sen gick det neråt.
Foto: Dean Mouhtaropoulos
Sana var ibnne i landsklaget och vände – han hoppas återvända igen.
Foto: Nils Petter Nilsson

Tobias Sana har bytt frysboxen i Ajax till en startplats i ett guldjagande Malmö FF.

Inför toppmötet med AIK berättar han om sin uppväxt i förorten – och hur han förlorade en barndomskompis i gängrelaterat våld för några år sedan.

– Han valde fel väg, säger Tobias Sana till Sydsvenskan.

Tobias Sana är liksom Malmö FF inne i en tuff premiärvecka.

Efter 4–1-segern mot Gif Sundsvall i premiären väntar två tidiga toppmöten torsdag och söndag. Första AIK hemma på Swedbank stadion, därefter ett möte mot Sanas förra klubb IFK Göteborg borta.

Ett speciellt möte för MFF:s nye yttermittfältare, inte bara på planen.

Tobias Sana växte upp i miljonprogramsområdet Lövgärdet i Göteborg med en svensk mamma och pappan från Burkina Faso.

Hans fotbollskonster har formats av den tekniska förortsfotbollen, även om Sana själv säger att han värderar tre poäng före ett par tunnlar i dag.

Kärleken till förorten är dock fortsatt stark. Tobias Sana återvänder så ofta han kan. Han har också varit med och finansierat en fotbollsplan i området och engagerat sig i en numera nedlagd fritidsgård.

"Finns mycket mer kärlek"

För Sydsvenskan berättar Tobias Sana att det är viktigt att ge något tillbaka.

– Det behöver inte bara vara materiellt. Det kan även vara genom kärlek och uppskattning. Tråkigt nog har många en negativ bild av förorten. Jag vet att det finns kriminalitet där, men det finns mycket mer kärlek.

Den mörka sidan fick Sana erfara för några år sedan när han förlorade en barndomskompis till det gängrelaterade våldet.

– Han valde fel väg, hamnade i ett gäng. När det inte finns saker att göra i förorten drar sig många till kriminalitet. Man ser en kompis komma med en fet bil. Snabba cash. Och så tror man att det är den rätta vägen, men de förstår inte, det är bara vägen till fängelset, säger Sana till Sydsvenskan.

Tar en match i taget

Efter flytten till Malmö och MFF känner Tobias Sana att han är på rätt väg i karriären igen. Samtidigt behöver han tid efter att ha fastnat i Ajax frysbox.

– Jag har haft en tuff period bakom mig, så jag tar en match i taget. Men jag vet att när jag är i toppform kan jag bidra väldigt mycket till laget. Och då ska jag ta ett stort ansvar och vara bättre i den avgörande fasen.